Κάνε το Τεστ
τοξικό εργασιακό περιβάλλον, σημάδια τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, πότε να φύγετε από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Τοξικό Εργασιακό Περιβάλλον

Αν καθημερινά νιώθετε άγχος στη δουλειά σας λόγω του απαιτητικού εργοδότη σας ή των συνεργατών σας, είναι πιθανό να είστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Όταν αυτό συμβαίνει επηρεάζεται η εργασιακή ηθική σας, οι προσωπικές σας σχέσεις και η υγεία σας.

Το να γνωρίζετε πότε είναι η στιγμή να φύγετε από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι το κλειδί για να είστε καλά , ακόμη και αν αυτό είναι μια δύσκολη απόφαση για την καριέρα σας και την προσωπική σας ζωή.

Σημάδια τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος

Τα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος περιλαμβάνουν την σεξουαλική παρενόχληση, την έλλειψη σεβασμού, την έλλειψη ορίων. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια ψυχοπιεστική κατάσταση για τους εργαζομένους και προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Σεξουαλική παρενόχληση

Όταν κάποιος κάνει ακατάλληλα σχόλια, άσεμνους χαρακτηρισμούς και σας αγγίζει όλα αυτά αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση. Είναι σημαντικό να μην υποβαθμίζετε ή να μην αγνοείτε τα σημάδια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να προέρχεται από διευθυντές, πελάτες, συνεργάτες.

Μπορεί να νιώθετε ντροπή ή ενοχές και πολύπλοκα συναισθήματα αλλά να θυμάστε ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι δικό σας λάθος και έχετε το δικαίωμα να δουλεύετε σε ένα περιβάλλον που δεν θα υπάρχει χώρος για παρενοχλήσεις.

Δεν σέβονται τα όριά σας

Όταν δεν σέβονται τα όριά σας αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι είστε σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Αν έχετε θέσει υγιή όρια και οι συνεργάτες σας και οι διευθυντές σας δεν τα σέβονται είναι καιρός να σκεφτείτε τα επόμενα βήματά σας. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι τα όρια σας δεν είναι σεβαστά περιλαμβάνουν τα τηλέφωνα μετά το ωράριο εργασίας, να δουλεύετε περισσότερες ώρες ή να πρέπει να ολοκληρώσετε εργασίες την τελευταία στιγμή.

Δεν εκτιμούν τη δουλειά σας

Όταν νιώθετε συνεχώς ότι οι προτάσεις και οι ιδέες σας δεν έχουν καμία αξία και κανείς δεν τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη τότε ίσως το εργασιακό σας περιβάλλον να μην ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την αλλαγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα και μειωμένο κίνητρο από την πλευρά των εργαζομένων.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Όλες οι δουλειές έχουν ευθύνες και προσδοκίες. Ωστόσο, αν συνεχώς πρέπει να φτάσετε μη ρεαλιστικούς στόχους ή δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας τότε το εργασιακό σας περιβάλλον μπορεί να είναι τοξικό. Αν η δουλειά σας δεν σας παρέχει τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να φτάσετε τις προσδοκίες, μπορεί να νιώθετε συνεχώς άγχος και να μην είστε ικανοποιημένοι.  

Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε αν οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές είναι να δείτε αν οι συνεργάτες σας αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα. Αν νιώθετε συνεχώς ότι δεν είστε αποδοτικοί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε, αλλά ότι οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές.

Συνεχής έλεγχος

Η συνεχής επιτήρηση σπάνια είναι ευχάριστη εμπειρία. Καθώς η ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών σε συγκεκριμένο χρόνο είναι κομμάτι της ευθύνης σε κάθε δουλειά, όταν έχετε κάποιον που σας ελέγχει συνεχώς, είναι απογοητευτικό. Ο συνεχής έλεγχος στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να σας οδηγήσει στην κατάθλιψη και στο άγχος.

Τα άτομα που ελέγχουν συνεχώς τους άλλους το κάνουν λόγω της ανασφάλειας που έχουν ότι η δουλειά που θα παράγουν δεν θα φτάνει κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο όμως οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι δεν τους σέβονται και αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.

Έλλειψη αναγνώρισης και εκτίμησης

Αν τα επιτεύγματά σας δεν αναγνωρίζονται ποτέ ή κανείς δεν τα εκτιμά, μπορεί το εργασιακό σας περιβάλλον να είναι τοξικό. Η καλλιέργεια της κουλτούρας εκτίμησης είναι ουσιαστική για την δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί και μένουν στην επιχείρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν δουλεύετε σκληρά και κανείς δεν το εκτιμά, μπορεί να σκέφτεστε ότι θα βρείτε μια άλλη δουλειά που θα σας εκτιμούν.

Δεν υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης

Καθώς υπάρχουν δουλειές στις οποίες δομικά δεν υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης, ένα πράγμα που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι είναι αν το άτομο που περνά πολλά χρόνια στην ίδια θέση, δεν παίρνει ποτέ προαγωγή. Ο εργαζόμενος έχει κίνητρο να δουλέψει όταν η δουλειά του αποτελεί πηγή περηφάνιας και γνωρίζει ότι υπάρχει η ευκαιρία εξέλιξης. Αν ποτέ δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να εξελιχθείτε, τότε μπορεί να είστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Ατομικό πνεύμα

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ατομική κουλτούρα , μπορεί να νιώθετε ότι ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα, με αποτέλεσμα να νιώθετε συνεχώς ότι δεν σας υποστηρίζουν ή ότι δεν μπορείτε να φτάσετε τους συνεργάτες σας. Αυτή η εργασιακή κουλτούρα μπορεί να είναι καταστροφική για την συναισθηματική σας υγεία και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομονωμένοι.

Λόγοι για να αφήσετε το τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να μείνετε ή να φύγετε από ένα τοξικό περιβάλλον, υπάρχουν κάποια στοιχεία-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε την σημαντική αυτή απόφαση.

Προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον έχει κόστος στην σωματική σας υγεία. Το έντονο άγχος, ειδικά στην καθημερινότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και τη διατροφή σας, να προκαλέσει πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα υγείας. Η ψυχική σας υγεία μπορεί να κλονιστεί και να εμφανιστούν θέματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Ελάχιστες ευκαιρίες εξέλιξης

Το να χτίσετε μια καριέρα σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι μια πρόκληση. Δεν είναι ασυνήθιστο σε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα να μην υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά επηρεάζουν την απόδοσή σας και σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε κολλημένοι.

 Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον γίνεται εχθρικό

Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι ανθυγιεινό , ακόμη και τοξικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εργοδότης σας παραβιάζει τους νόμους. Όταν παρατηρήσετε ότι ο εργοδότης σας παραβαίνει τους κανονισμούς λόγω διακρίσεων και εχθρότητας στο εργασιακό περιβάλλον , τότε είναι απαραίτητο να φύγετε από αυτό το περιβάλλον για το καλό της ψυχικής σας υγείας.

Το εχθρικό περιβάλλον παρατηρείται όταν ένας εργαζόμενος (ή μια ομάδα εργαζομένων) υπόκειται σε διακρίσεις, προσβλητικά σχόλια, bullying, ή σεξουαλική παρενόχληση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια καταπιεστική, εκφοβιστική ατμόσφαιρα στην οποία ο εργαζόμενος να φοβάται να πάει για δουλειά λόγω των συμπεριφορών που δέχεται.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν αν ένας εργαζόμενος θα αφήσει το τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος αξίζει να δουλεύει σε ένα περιβάλλον που θα τον σέβονται και θα τον εκτιμούν.