Κάνε το Τεστ
αρνητικά συναισθήματα, θετική πλευρά των αρνητικών συναισθημάτων, πως μας επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα, διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων

Η θετική πλευρά των αρνητικών συναισθημάτων

Η Θετική πλευρά των Αρνητικών Συναισθημάτων

Οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν τα θετικά τους συναισθήματα και κρύβουν τα αρνητικά. Όλοι μας μιλάμε για τους καλούς ηγέτες, τους καλούς φίλους, τους καλούς γονείς, την αισιοδοξία, τον ενθουσιασμό, τη συμπόνια.

Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία τα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο φόβος, ο θυμός και οι ενοχές είναι αρνητικά ή κακά, για αυτό πρέπει να τα κρατάμε για τον εαυτό μας.

Όμως όλα τα συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινη ύπαρξης. Όλοι οι άνθρωποι σε κάθε κουλτούρα γελάνε, κλαίνε και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Κλαίμε, φιλάμε, διαφωνούμε, αγκαλιαζόμαστε, παρηγορούμε ανάλογα με την ανάγκη μας για κοινωνική σύνδεση.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγικές συμπεριφορές. Μας δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για θετικές διεξόδους. Είναι καλύτερο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, ώστε να τα χρησιμοποιούμε για να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά μας και τις ανάγκες μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι εξαιρετική ευκαιρία για να μάθετε αντί να τα αποφεύγετε. Όταν αρνείστε τα συναισθήματα σας μειώνετε την ικανότητά σας να κατανοήσετε τα συναισθήματα των άλλων. Αν δεν μπορείτε να μάθετε από τα συναισθήματά σας, παρεμποδίζετε την ικανότητά σας να ωριμάσετε και να έχετε υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Όταν εξερευνάτε τις αιτίες που σας προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα, μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματα σας και να βελτιώσετε την υγεία σας, τις σχέσεις σας και να καταλάβετε τις επιθυμίες σας.

Τα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται. Αν τα συσσωρεύετε μέσα σας και τα καταπιέζετε επηρεάζουν το μυαλό και το σώμα σας.

Θετικά και αρνητικά συναισθήματα

Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει ότι τα συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός , οι ενοχές και η απογοήτευση ρουφούν όλη τους την ενέργεια και οδηγούν σε κακές επιλογές. Αν εκφράσουν τα συναισθήματά τους πιστεύουν ότι θα πληγώσουν τους άλλους και είναι πιθανό να καταστρέψουν τις σχέσεις τους. Έτσι κρατούν τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους.

Όταν αρνείστε τα συναισθήματα σας αρνείστε τις εμπειρίες της ζωής σας. Δεν μπορείτε να βιώνετε χαρά χωρίς λύπη, ηρεμία χωρίς θυμό και κουράγιο χωρίς φόβο. Η ζωή είναι πιο πλούσια όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα.

Τα συναισθήματα επηρεάζουν την επικοινωνία. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σας διαβάσουν δεν νιώθουν ασφάλεια να μοιραστούν όσα έχουν στο μυαλό τους . Αυτό το φαινόμενο  έχει αυξηθεί με την επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ή η απαίτηση να νιώθουν τα ίδια συναισθήματα με εσάς, δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Είναι καλύτερο να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εξηγήσετε τη συμπεριφορά σας και να εκφράσετε τις ανάγκες σας. Μόνο τότε θα μπορείτε να διοχετεύετε την ενέργεια σας με θετικό τρόπο.

Πώς μας επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα;

Ο θυμός, ο φόβος, η δυσαρέσκεια και η ανησυχία είναι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν τακτικά να τις αποφύγουν. Και αυτό είναι κατανοητό καθώς μας δημιουργούν δυσφορία.

Τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν επιπλέον άγχος στο σώμα και στο μυαλό. Κανένας δεν θέλει να αισθάνεται άσχημα , για αυτό είναι φυσιολογικό να θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτά τα συναισθήματα και τους κινδύνους του στρες. Ωστόσο, υπάρχει ένα συναίσθημα που έχουν οι άνθρωποι μερικές φορές ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα θα διαρκέσουν για πάντα ή ότι είναι πρόβλημα.

Συχνά αυτά τα συναισθήματα είναι ωφέλιμα επειδή μπορεί μας στέλνουν κάποια μηνύματα:

 • Ο θυμός και το άγχος μας δείχνουν ότι κάτι είναι ανάγκη να αλλάξει και ότι η ευεξία μας απειλείται.
 • Ο φόβος μπορεί να σας κινητοποιεί ώστε να πάρετε κάποια μέτρα για την ασφάλειά σας.
 • Η απογοήτευση ή η δυσαρέσκεια σας δίνουν κίνητρο να αλλάξετε κάτι στις σχέσεις σας.

Θετική πλευρά των αρνητικών συναισθημάτων

Θυμός

Ο θυμός συχνά υποδεικνύει ότι δεν παίρνετε αυτό που θέλετε από κάποιον άλλο. Δεν έχετε την προσοχή, το σεβασμό ή τη βοήθεια που θα θέλατε. Εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας είτε το άλλο άτομο συμφωνεί είτε όχι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμό σας για να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Πολλά σπουδαία πράγματα έχουν γίνει λόγω του θυμού. Αν ο θυμός σας δίνει την ενέργεια να κάνετε ένα βήμα για να επιτύχετε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι, τότε είναι μια δύναμη που οδηγεί σε θετικές αλλαγές. Ο θυμός μπορεί να ενεργοποιήσει το πάθος, το κουράγιο και την αποφασιστικότητά σας.

Φόβος

Η πιο σημαντική δουλειά του εγκεφάλου είναι να μας κρατά ασφαλείς. Ο φόβος μπορεί να σας κάνει να αντιδράσετε στα χειρότερα δυνατά σενάρια. Ο εγκέφαλος όταν νιώθει συνεχώς απειλή και χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βλάπτει τις σχέσεις σας.

Όταν νιώθετε φόβο αναρωτηθείτε ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Μετά σκεφτείτε ότι μπορεί να μην συμβεί αυτό που υποθέτετε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας την αίσθηση του σκοπού, τι σας δίνει χαρά , για να ενεργοποιηθεί το θάρρος που έχετε ανάγκη για να αντιμετωπίσετε τις αμφιβολίες.

Ενοχές

Αν νιώθετε ενοχές για κάτι που είπατε ή κάνατε, έχετε την ευκαιρία να ζητήσετε συγνώμη. Αντί να επαναλαμβάνετε αυτή τη συμπεριφορά, μπορείτε να ρωτήσετε το άτομο που προσβάλλατε να σας περιγράψει την εμπειρία του από τις πράξεις σας ή τα λόγια σας. Μην υπερασπίζεστε τον εαυτό σας ή μην βρίσκετε δικαιολογίες. Μάθετε από τους άλλους ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το μέλλον. Κατανοήστε ότι οι ενοχές σας μπορεί να σας οδηγήσουν στην συμπόνια, στην φροντίδα και στην ευγένεια.

Αν νιώθετε ενοχές για τις αποφάσεις που πήρατε χρόνια πριν, ίσως να είναι η στιγμή να προχωρήσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή είναι να κατανοήσετε τι ακριβώς συνέβη και να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Απογοήτευση

Όταν δεν παίρνετε όσα προσδοκάτε από τη δουλειά σας, τους ανθρώπους γύρω σας και ακόμη και από τον ίδιο σας τον εαυτό ίσως να νιώθετε θλίψη και απογοήτευση. Ίσως να χρειαστεί να πενθήσετε την απώλεια ενός ονείρου σας. Όταν συνειδητοποιείτε ότι τα όνειρά σας δεν θα γίνουν πραγματικότητα όπως ελπίζατε , ίσως να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να πενθήσει την απώλεια και να προχωρήσει.

Η αποδοχή της απογοήτευσης είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία. Καθώς η θλίψη εξαφανίζεται , αρχίζετε να βλέπετε ένα νέο μέλλον για τον εαυτό σας που θα χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητές του.  Η θλίψη μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πως θέλετε να είστε στο μέλλον.

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων

Ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος και άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όλα μπορούν να προκαλέσουν στρες για αυτό και συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι τα αποφεύγουν, τα αγνοούν αλλά αυτό δεν είναι υγιές. Καλό είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτά τα συναισθήματα και όχι να τα αποφεύγετε και να τα αγνοείτε.

Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Η αποφυγή δεν είναι μια υγιής επιλογή, αντιθέτως μπορεί να υπονομεύσει τη ζωή, τις σχέσεις και να αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Ο θυμός για παράδειγμα είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σας αν του το επιτρέψετε.

Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων περιλαμβάνει την κατανόηση των αιτιών τους και την αναγνώριση όλων των προειδοποιητικών σημαδιών. Τα συναισθήματά πάντα μας λένε κάτι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να τα ακούτε.

Επίσης η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων σημαίνει ότι  δεν τους επιτρέπετε να σας κατακλύσουν. Μπορείτε να τα ελέγξετε χωρίς να αρνείστε την ύπαρξή τους.

Το πεδίο της θετικής ψυχολογίας έχει επικεντρωθεί όχι μόνο σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους, ανθεκτικούς και συμβάλλουν στην ευημερία μας αλλά επίσης και στην επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων. Τα αρνητικά συναισθήματα μας επηρεάζουν αλλά μπορούμε να μάθουμε να τα ελέγχουμε ώστε να μην μας βλάπτουν.

Καλό είναι να αποδεχόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα ώστε να μας επηρεάζουν θετικά.

Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και δείτε όλα όσα σας προκαλούν στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα:

 • Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προέρχονται από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως είναι ο φόρτος εργασίας.
 • Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολλές φορές αποτέλεσμα των σκέψεων γύρω από ένα γεγονός. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε όσα έχουν συμβεί μπορεί να αλλάξει την εμπειρία του γεγονότος και αυτό θα καθορίσει αν θα μας προκαλέσει ή όχι αρνητικά συναισθήματα.

Κάντε αλλαγές

Από την στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αιτίες τους μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Περιορισμό των παραγόντων που σας προκαλούν στρες.
 • Εκμάθηση τεχνικών επικοινωνίας.
 • Αλλαγές στον τρόπο σκέψης με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Επειδή οι αλλαγές είναι μια δύσκολη διαδικασία για αυτό καλό είναι να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας ώστε να νιώθετε λιγότερο στρες. Μπορείτε να βάλετε στη ζωή σας:

 • Την άσκηση: η άσκηση βοηθά στην βελτίωση της διάθεσης και ανακουφίζει από τα αρνητικά συναισθήματα.
 • Τις τεχνικές χαλάρωσης: ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοών βοηθούν να είστε ήρεμοι και να μην σας κυριεύουν τα συναισθήματά σας.
 • Την διασκέδαση: βρείτε ευκαιρίες να περάσετε όμορφα και να διασκεδάσετε, αυτό θα αλλάξει την διάθεσή σας και θα σας ανακουφίσει από τα αρνητικά συναισθήματα.

Ζούμε σε μια περίοδο σύγχυσης, φόβου και θλίψης. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά έχουν όμως και τις θετικές τους πτυχές. Μπορούν να μας κινητοποιήσουν ώστε να κάνουμε τις επιθυμητές αλλαγές.