Κάνε το Τεστ
λάθη, γιατί φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, γιατί φοβόμαστε τα λάθη, τα λάθη είναι αναπόφευκτα

Γιατί φοβόμαστε τα λάθη;

Γιατί φοβόμαστε τα λάθη;

Όλοι μας κάνουμε λάθη κάθε μέρα. Ακόμη και αν παίρνετε χρόνο για να αναλύσετε τις επιλογές σας και να πάρετε τη σωστή απόφαση, δεν μπορείτε να γνωρίζετε πάντα αν τα αποτελέσματα θα είναι τα επιθυμητά ή τα προσδοκώμενα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να μάθετε από τα λάθη σας.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτή η νοοτροπία επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν λάθη επειδή τα λάθη βοηθούν να βελτιωθείτε και να αναθεωρήσετε τις ικανότητές σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φοβούνται την πιθανότητα να κάνουν λάθος και να αποτύχουν. Και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα λάθη, τα καλύπτουν όταν αυτά συμβαίνουν.

Βλέπουμε τα λάθη ως προβλήματα αντί για ευκαιρίες. Για αυτό το λόγο αποφεύγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις αποτυχίες μας και χάνουμε την ευκαιρία να μάθουμε. Η κοινωνία μας μαθαίνει να νιώθουμε ενοχές για την αποτυχία και να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε τα λάθη.

Γιατί τα λάθη  μοιάζουν επικίνδυνα;

Συχνά τα λάθη μοιάζουν επικίνδυνα. Τα λάθη αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνα για πολλούς λόγους:

  • Ευαλωτότητα: έχουμε περιορισμένο και εύθραυστο υποστηρικτικό σύστημα. Όταν αυτό αποτυγχάνει, νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
  • Πραγματικοί κίνδυνοι: η φύση μπορεί να είναι επικίνδυνη και τα λάθη μπορεί να έχουν σημαντικό κόστος.
  • Άγνοια: πολλές κουλτούρες απορρίπτουν τους ανθρώπους που έχουν αποτύχει με οποιονδήποτε τρόπο.

Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα λάθη και τις αποτυχίες με δυσάρεστο τρόπο. Αν κατανοήσετε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, θα απελευθερωθείτε και θα νιώθετε πιο δημιουργικοί.

Δεν μπορείτε να αποφύγετε τα λάθη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κάνει κάποιος λάθη είναι ελάττωμα. Μπορείτε να το αποκαλέσετε τελειομανία αλλά είναι ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι μια πραγματική απαίτηση της κοινωνίας για τάξη και συνέχεια.

Όταν σκέφτεστε ότι μπορείτε να περιορίσετε τα λάθη σας, συχνά βλέπετε τον κόσμο από μια διαστρεβλωμένη άποψη. Ο κόσμος όμως δεν είναι έτσι. Είτε σας αρέσει είτε όχι ο κόσμος αλλάζει.

Η αλλαγή είναι συνεχής. Το σώμα μας αλλάζει. Η φύση αλλάζει. Η οικονομία και ο πολιτισμός αλλάζουν. Όλα είναι σε μια κατάσταση συνεχούς ροής.