Κάνε το Τεστ
εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στον εαυτό, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, πως θα χτίσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Όλοι μας έχουμε βιώσει την προδοσία από κάποιο άλλο άτομο με αποτέλεσμα να χάσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας συνέβη και να χτίσουμε όρια ώστε αυτό να μην μας ξανασυμβεί ποτέ. Υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας τον πόνο που νιώσαμε, την αδυναμία και τα λάθη που κάναμε.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν σωστά, καθώς πληγωθήκαμε. Στη συνέχεια δημιουργούμε τρόπους, προστατευτικούς μηχανισμούς,  για να προστατεύσουμε την πληγωμένη μας καρδιά.

Κάποιοι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους, και τον πείθουν ότι δεν χρειάζονται κάποιον άλλο για να βασιστούν ή βάζουν εμπόδια στον εαυτό τους όταν αντιληφθούν ότι αρχίζουν να ανοίγονται και να νιώθουν συναισθηματική οικειότητα.

Ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια για να προφυλάξουν τον εαυτό τους και έτσι δεν έχουν χρόνο να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους έχει γίνει κομμάτια και έτσι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις αποφάσεις τους.

Όταν εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο, τον αγαπάμε και τον νοιαζόμαστε είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι μας πρόδωσε. Αν δεν έχετε επουλωθεί από πληγές του παρελθόντος, κάθε φορά που θα σκέφτεστε τι συνέβη, το σώμα σας θα παράγει τις ίδιες χημικές ουσίες με αυτές την στιγμή που συνέβη. Το υποσυνείδητο μυαλό δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα σε ότι συνέβη και στο τι συμβαίνει τώρα. Δεν πρέπει να αποφεύγετε όσα σας πληγώνουν και να τα ξεχνάτε. Πρέπει να τα επεξεργαστείτε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις επώδυνες καταστάσεις και να επουλωθούν οι πληγές σας.

Με τον καιρό θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε ξανά τον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδες στοιχείο για κάθε υγιή σχέση. Αλλά είναι πολύ σημαντική για τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας.

Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας νιώθετε αυτοπεποίθηση, μπορείτε να λάβετε πιο εύκολα αποφάσεις και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, αλλά με λίγη προσπάθεια αυτό μπορεί να αλλάξει.

1. Να είστε ο εαυτός σας

Αν φοβάστε ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν, ίσως να είναι δύσκολο να είστε ο εαυτός σας. Όταν συμπεριφέρεστε σαν ένα άλλο άτομο είναι σημάδι ότι έχετε έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας. Όταν αρχίσετε να νιώθετε ανασφάλεια μπροστά σε άλλους, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι κακό να είστε ειλικρινείς. Όταν είστε ο εαυτός σας με τους άλλους, θα σας φέρονται με περισσότερη εμπιστοσύνη. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

2. Θέστε στόχους

Καλό είναι να θέτετε στόχους στη ζωή σας. Οι μεγάλοι στόχοι είναι φιλόδοξοι και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία. Όμως η αποτυχία μειώνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Αντί να θέτετε ένα μεγάλο στόχο, σπάστε τον σε μικρότερους (SMART στόχοι). Έτσι ο μεγάλος στόχος θα είναι πιο ρεαλιστικός. Θα κερδίσετε αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σας κάθε φορά που επιτυγχάνετε τους μικρότερους στόχους σας.

εμπιστοσύνη στον εαυτο

3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την ανιδιοτελή αγάπη χωρίς όρια. Μπορεί να αναφέρεται στη σύνδεση ενός γονέα με το παιδί του, ή στην αγάπη ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους ή συντρόφους. Αλλά γνωρίζατε ότι είναι πολύ σημαντικό να αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς όρια;

Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς όρια σημαίνει ότι δεν σκέφτεστε αρνητικά για αυτόν και δεν τον κρίνετε μετά από κάθε λάθος που κάνετε. Παρακολουθήστε  την εσωτερική σας φωνή και πως αυτή αντιδρά στις πράξεις σας. Είναι ευγενική , κακιά ή επικριτική; Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς όρια, μπορείτε και να τον εμπιστευτείτε χωρίς όρια.

4. Ενισχύστε τα δυνατά σας σημεία

Όλοι μας έχουμε ελαττώματα και προτερήματα. Σίγουρα γνωρίζετε τα πράγματα στα οποία είστε καλοί και σε ποια δεν τα πάτε καλά. Για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε περισσότερο τα πράγματα στα οποία είστε καλοί. Αποδεχτείτε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας.

5. Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας

Όταν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, ίσως να νιώθετε άβολα όταν κοιτάτε μέσα σας. Μην προσπαθείτε να γεμίζετε το χρόνο σας με δραστηριότητες ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με τον εσωτερικό εαυτό σας. Σπάστε αυτή τη συνήθεια και δείτε με υπομονή μέσα σας. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται.

6. Να είστε αποφασιστικοί

Δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας όταν αναρωτιόμαστε για τις πράξεις ή τις αποφάσεις μας. Μερικές φορές ίσως να αναρωτιέστε ποιοι είστε. Αυτό όμως σας πληγώνει. Μην αμφιβάλλετε για τις αποφάσεις σας. Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια επιλογή, παραμείνετε σε αυτή. Ακόμη και αν δεν είναι η καλύτερη επιλογή, δεν υπάρχει λόγος να κατακρίνετε τον εαυτό σας για την απόφαση που πήρατε.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε από τα λάθη και τις αποτυχίες σας. Να πιστέψετε ότι θα κάνετε καλύτερες επιλογές την επόμενη φορά και να προχωρήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εμπιστευτείτε περισσότερο τον εαυτό σας και να αποκτήσετε δεξιότητες σχετικά με τη  λήψη αποφάσεων.

Εμπιστοσύνη στον εαυτό

Το να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε και οι άλλοι να σας εμπιστεύονται περισσότερο, αλλά το κυριότερο, θα μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις και να προχωράτε σε δράση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.