Κάνε το Τεστ
προβιοτικά, προβιοτικά και κατάθλιψη, προβιοτικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, άξονας στομάχου εγκεφάλου, πως τα προβιοτικά επηρεάζουν τη διάθεση

Προβιοτικά και κατάθλιψη

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που υπάρχουν φυσικά σε τροφές όπως το γιαούρτι και το κίμτσι. Είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της διάρροιας ή τους φουσκώματος.

Τα προβιοτικά έχουν θετικές επιδράσεις στο σώμα και περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Παραγωγή αντιμικροβιακών ουσιών
  • Μετατροπή των φυτικών ινών σε θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιδράσεις των βακτηρίων του γαστρεντερικού είναι να στέλνουν σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο άξονας εγκεφάλου- στομάχου παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά νοσήματα του γαστρεντερικού και σε ψυχικές διαταραχές. Για παράδειγμα, ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναπτύσσει κατάθλιψη και άγχος.

Άξονας εγκεφάλου-στομάχου

Οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κάποιας νευροψυχιατρικής διαταραχής, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Το έντερο έχει το δικό του νευρικό σύστημα και παράγει πολλούς όμοιους νευροδιαβιβαστές (όπως η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη) με τον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι πολύ σημαντικοί για την κινητικότητα του εντέρου, και η αύξηση ή η μείωση των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι πιθανό το άγχος και η κατάθλιψη να προκαλούν πόνο στο στομάχι και άλλα συμπτώματα στο γαστρεντερικό. Είναι επίσης πιθανό ότι οι χρόνιες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα προκαλούν ανησυχία ή κατάθλιψη.

Μπορούν τα προβιοτικά να θεραπεύσουν χρόνια νοσήματα;  

Τα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο σε χρόνιες καταστάσεις και ίσως αλλάζοντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου με προβιοτικά να συμβάλλουμε στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια ως θεραπεία για νοσήματα του γαστρεντερικού.

Τα τελευταία χρόνια, τα προβιοτικά βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών ερευνών καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμα για πολλές κλινικές καταστάσεις όπως οι οξείες και χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και ότι τα προβιοτικά μπορούν να εφαρμοστούν για τη θεραπεία περισσότερων καταστάσεων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι συγκριτικά με τα υγιή άτομα, η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη, είχε αυξημένα επίπεδα των βακτηρίων Bacteroidetes, Proteobacteria, και Actinobacteria και μειωμένα ποσοστά του Firmicutes. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους άγχους.

Τα προβιοτικά επηρεάζουν τη διάθεση και την υγεία ρυθμίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου και τον άξονα εγκεφάλου-στομάχου. Η κατάθλιψη, το άγχος και η ανησυχία είναι διαδικασίες που σταδιακά εξασθενούν τα συναισθήματα. Η ανησυχία είναι μια αντίδραση στο στρες, αλλά η επίμονη και η χρόνια ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.

Αντιμετώπιση άγχους/κατάθλιψης και γαστρεντερικών προβλημάτων

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και του άγχους.