Κάνε το Τεστ
χειραγώγηση, σημάδια χειραγώγησης, πως θα αναγνωρίσετε τη χειραγώγηση, αντιμετώπιση χειραγώγησης

Πώς θα αναγνωρίσετε τη χειραγώγηση;

Σημάδια χειραγώγησης

Η ψυχολογική χειραγώγηση ορίζεται ως η άσκηση επιρροής, μέσω ψυχικών στρεβλώσεων και συναισθηματικής εκμετάλλευσης, με την πρόθεση κάποιος να κερδίσει εξουσία, έλεγχο, δύναμη, οφέλη και προνόμια.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τα υγιή όρια από την ψυχολογική χειραγώγηση. Τα υγιή όρια είναι ουσιαστικό κομμάτι για κάθε σχέση. Στην ψυχολογική χειραγώγηση, το ένα άτομο χρησιμοποιείται από το άλλο. Η χειραγώγηση δημιουργεί μια ανισορροπία στη σχέση.

Τα περισσότερα χειριστικά άτομα έχουν τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά:

 1. Γνωρίζουν πως να διακρίνουν τις αδυναμίες σας.
 2. Από τη στιγμή που θα τις βρουν, τις χρησιμοποιούν εναντίον σας.
 3. Μέσα από μηχανορραφίες , σας πείθουν να εγκαταλείψετε κάτι από τον εαυτό σας για ικανοποιήσουν τα εγωκεντρικά τους συμφέροντα.
 4. Στη δουλειά, σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, μόλις καταφέρουν να σας εκμεταλλευτούν, θα το κάνουν ξανά μέχρι να σταματήσετε εσείς την εκμετάλλευση.

Οι αιτίες της χειραγώγησης είναι πολύπλοκες και βαθιές. Αλλά οποιαδήποτε και αν είναι τα κίνητρα της χειραγώγησης , δεν είναι εύκολο να είστε αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών.

Σημάδια χειραγώγησης 

Όλοι μας έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν το στόχο τους. Διατηρούν την επαφή μαζί σας μόνο όταν χρειάζονται τη βοήθειά σας ή κάθε επικοινωνία σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή να έχετε δεύτερες σκέψεις για τον εαυτό σας. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι τοξικοί άνθρωποι για αυτό είναι καλό να μην τους έχετε στη ζωή σας. Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια των χειριστικών ανθρώπων που μπορείτε να τα αναγνωρίσετε.

Δεν σέβονται τα όριά σας

Οι χειριστικοί άνθρωποι κυνηγούν όσα θέλουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν θα σας πληγώσουν. Μπορεί να προσπαθήσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την τοξικότητά τους αλλά θα υποβιβάσουν τα συναισθήματά σας και θα αγνοήσουν τις προσωπικές σας ανάγκες. Δεν σέβονται τα όριά σας με αποτέλεσμα να σας κάνουν κακό.

Σας κάνουν να αναρωτιέστε για την πραγματικότητα

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ειδικοί στο gashlighting, ένα χαρακτηριστικό που παρατηρείται στους ναρκισσιστές και στους κακοποιητικούς ανθρώπους. Γνωρίζουν ότι η σύγχυση αποδυναμώνει τους ανθρώπους, και το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους. Συχνά, οι πράξεις τους δεν αντιστοιχούν στα λόγια τους, αλλά όταν προσπαθήσετε να τους δείξετε ότι είναι ανειλικρινείς σίγουρα θα προσπαθήσουν να σας βγάλουν τρελούς.

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν σταματούν να αναλύουν τα πράγματα αν τους πείτε ότι φταίνε. Αμέσως θα κατηγορήσουν κάποιον άλλο για τα λάθη τους. Για ένα χειριστικό άτομο, όλες οι σχέσεις εξυπηρετούν τις ανάγκες του. Δεν βλέπει τίποτα κακό στη συμπεριφορά του, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και τελικά θα σας κατηγορήσει.

Δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους

Ακόμη και αν ένα χειριστικό άτομο έχει κάνει κάτι λάθος, θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ήταν σωστό. Όταν θα επισημάνετε τους τρόπους ανάρμοστης συμπεριφοράς θα προσπαθήσει να τους αιτιολογήσει. Δημιουργεί ένα κύκλο δυσπιστίας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη χειραγώγηση;

Το πιο σημαντικό πράγμα με την ψυχολογική χειραγώγηση είναι να αναγνωρίζετε τα δικαιώματά σας και πότε αυτά παραβιάζονται. Μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να :

 • σας συμπεριφέρονται με σεβασμό
 • να εκφράζετε τα συναισθήματα, τη γνώμη και τις επιθυμίες σας
 • να θέτετε προτεραιότητες
 • να λέτε όχι χωρίς να νιώθετε ενοχές
 • να έχετε διαφορετική γνώμη από τους άλλους
 • να φροντίζετε και να προστατεύετε τον εαυτό σας από οτιδήποτε σας απειλεί σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά
 • να δημιουργήσετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή