Ο φόβος της εγκατάλειψης συχνά προέρχεται από την παιδική ηλικία. Σχετίζεται με τραυματικά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός γονέα είτε λόγω θανάτου είτε λόγω διαζυγίου. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην έλλειψη σωματικής ή συναισθηματικής φροντίδας. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν στο φόβο της εγκατάλειψης στην ενήλικη ζωή.
Για να αναπτυχθούν σωστά οι άνθρωποι χρειάζονται σωματική και συναισθηματική φροντίδα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Όταν αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται τότε οδηγούν σε συναισθήματα εγκατάλειψης. Η εμπειρία της εγκατάλειψης μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματικό γεγονός. Ο θάνατος ενός γονέα μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός για ένα παιδί. Όταν ένα παιδί δεν νιώθει ασφάλεια λόγω απειλητικών καταστάσεων όπως η κακοποίηση ή η φτώχεια μπορεί να εμφανίσει κάποιο τραύμα.
Σε ένα βαθμό ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να είναι φυσιολογικός. Όταν όμως ο φόβος είναι σοβαρός και συχνός, τότε δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις προσωπικές σας σχέσεις.
Πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με φόβους. Ο φόβος της εγκατάλειψης οδηγεί σε συμπεριφορές που περιλαμβάνουν:
Οι μακροχρόνιες επιδράσεις του φόβου της εγκατάλειψης μπορεί να περιλαμβάνουν:
Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε το φόβο της εγκατάλειψης , υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επουλωθείτε.
Καλό θα είναι να σταματήσετε να είστε αυστηροί και επικριτικοί με τον εαυτό σας. Σίγουρα έχετε θετικά στοιχεία τα οποία καλό είναι να θυμάστε.
Μιλήστε σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε για το φόβο της εγκατάλειψης που νιώθετε και πως αισθάνεστε. Αλλά μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από τους άλλους. Μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να διορθώσουν το φόβο σας.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε ουσιαστικές φιλίες και να χτίσετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Οι δυνατές φιλικές σχέσεις μπορούν να ενισχύσουν την αξία του εαυτού σας και την αυτοεκτίμησή σας.