Κάνε το Τεστ
φόβος για τα αεροπλάνα, φοβία με τα αεροπλάνα, αεροφοβία, πως μπορώ να αντιμετωπίσω το φόβο για τα αεροπλάνο, αντιμετώπιση φόβου για τα αεροπλάνα, θεραπεία για το φόβο για τα αεροπλάνα

Φόβος για τα αεροπλάνα

Φόβος για τα αεροπλάνα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιον να λέει, "είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνεις σε αυτοκινητιστικό ατύχημα παρά σε ένα αεροπορικό δυστύχημα", αλλά αυτό αφορά συνήθως τους ανθρώπους που έχουν κάνει εκατοντάδες μίλια πτήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν φόβο για τα αεροπλάνα, λένε ότι γνωρίζουν ότι είναι ασφαλή μέσα μεταφοράς και αυτό βγάζει νόημα με την απλή λογική. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα τους έχει σχηματίσει ένα μοτίβο αντίδρασης στο οποίο τα αεροπλάνα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το άγχος.

Αν και η κλινική διάγνωση της αεροφοβίας, ο φόβος για τα αεροπλάνα, είναι σχετικά σπάνιος, επηρεάζει μόνο το 2% του πληθυσμού, η διαταραχή γενικευμένου άγχους για τις πτήσεις είναι κάτι πολύ πιο σύνηθες. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, άλλοι φοβούνται τα ύψη και κάποιοι τρομοκρατούνται στη σκέψη ότι μπορεί κατά λάθος να ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου στη μέση της πτήσης, ή ότι κάποιο κακό θα συμβεί γενικότερα. Κάποιοι επιβάτες ανησυχούν για τα βακτήρια και τους ιούς και άλλοι ανησυχούν ότι μπορεί να αισθάνονται άγχος σε ένα αεροπλάνο.

Όποια και αν είναι η αιτία του φόβου για τα αεροπλάνα υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης.

Ερευνήστε την αιτία του φόβου σας

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε όντα της γης, δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να πετάμε. Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% του γενικού πληθυσμού έχει σε ένα βαθμό αεροφοβία, μια διαταραχή άγχους που έχει σχέση με το φόβο για τα αεροπλάνα. Όταν φοβόμαστε, αναλαμβάνει τον έλεγχο ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την επιβίωση, και το οποίο αγνοεί τη λογική σκέψη. Η αντιμετώπιση αυτής τη φοβίας μπορεί να είναι πολύπλοκη επειδή η ρίζα του φόβου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πολύ πιο συχνά από όσο φαντάζεστε, δεν είναι η πτήση που προκαλεί φόβο, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναλύετε την ανησυχία σας πριν προσπαθήσετε να την ξεπεράσετε. Κάποιοι συχνοί φόβοι που έχουν σχέση με τα αεροπλάνα και τις πτήσεις είναι ο φόβος του θανάτου, η κλειστοφοβία, η ναυτία, τα μικρόβια και η κριτική από τους συνεπιβάτες, μεταξύ άλλων. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε την αιτία του φόβου σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτόν.

Απομυθοποιήστε την κατάσταση

Πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται τις αναταράξεις στα αεροπλάνα, αλλά δεν είναι τίποτε περισσότερο από ρεύματα αέρα που αναγκάζουν το αεροπλάνο να κουνιέται, όπως συμβαίνει με την οδήγηση σε ένα δρόμο με λακκούβες ή την ιστιοπλοΐα σε μια ταραγμένη θάλασσα. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς τα αεροπλάνα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται και να ελαχιστοποιούν τις αναταράξεις.

Όταν κοιτάτε έξω από το παράθυρο και βλέπετε το φτερό του αεροπλάνου να κινείται πάνω κάτω λόγω των αναταράξεων, μην φοβάστε ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί. Αντιθέτως, πρέπει να είστε χαρούμενοι γιατί τα φτερά είναι σαν τα αμορτισέρ που δουλεύουν για να εξομαλύνουν την διαδρομή σε έναν χωματόδρομο.

Στις μέρες μας υπάρχει πολύ προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύσει τις αναταράξεις ώστε να τις αποφύγει ο πιλότος και να κάνει την πτήση όσο πιο ομαλή γίνεται.

Οραματιστείτε το ταξίδι πριν φύγετε από το σπίτι σας

Όταν είστε ψυχικά έτοιμοι για ένα αεροπορικό ταξίδι, αυτό βοηθά να μειώσετε το φόβο που σας δημιουργεί το αεροπλάνο. Μπορείτε να φανταστείτε να αφήνετε το σπίτι σας, να πηγαίνετε στο αεροδρόμιο, και να περιμένετε την πτήση σας, να μπαίνετε στην πύλη επιβίβασης και να απολαμβάνετε την πτήση σας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειάς σας που ταξιδεύει συχνά, ώστε να σας καθοδηγήσει να κάνετε τα σωστά βήματα.

Μιλήστε σε έναν ψυχοθεραπευτή

Αν ο φόβος σας, σας παραλύει είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το φόβο για τα αεροπλάνα.

φοβος για τα αεροπλανα, πως θα ξεπεράσω το φοβο για τα αεροπλανα, φοβος για ταξιδια

Βρείτε κάτι που σας αποσπά την προσοχή

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξεχαστούν με μια ταινία ή ένα podcast, τα οποία τους αποσπούν την προσοχή από το γεγονός ότι πετάνε με το αεροπλάνο, αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό για όλους. Καλό είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που θα κρατά την προσοχή σας μακριά από το άγχος. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία ή να παίζετε κάποιο παιχνίδι στο κινητό σας ή να ζωγραφίζετε.

Εφαρμόστε τεχνικές αναπνοών στη διάρκεια της πτήσης

Όταν έχουμε μάθει να ηρεμούμε τον εαυτό μας τότε μπορούμε εύκολα να μην μας αποσπούν την προσοχή όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος στις αισθήσεις του, σε όσα νιώθει, μυρίζει, γεύεται, τότε μπορεί να καταπολεμήσει τις αρνητικές σκέψεις και να μένει συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή.

Οι τεχνικές αναπνοών επίσης συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, όπως όταν αναπνέουμε σε μια σακούλα. Αυτό μας επιτρέπει να μεγιστοποιούμε την αναπνοή μας αντί να επιτρέπουμε στο φόβο και στην ανησυχία να αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και πιθανώς να προκαλεί κρίσεις πανικού.

Δείτε το φόβο σας κατάματα

Η θεραπεία έκθεσης είναι πραγματικά ένας σταθερός τρόπος για την καταπολέμηση μιας φοβίας. Η έκθεση επιτρέπει σε ένα άτομο να έρθει σε επαφή με όσα του δημιουργούν φόβο και έτσι διαπιστώνει ότι οι παράλογες φοβίες και σκέψεις του δεν έχουν καμία υπόσταση. Από την άλλη πλευρά, η αποφυγή, μπορεί να κάνει το φόβο χειρότερο. Αν θέλετε να ξεπεράσετε το φόβο για τα αεροπλάνα, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να μπείτε σε ένα αεροπλάνο. Μπορείτε στην αρχή να επιλέγετε πτήσεις μικρής διάρκειας, και σταδιακά να κάνετε μεγαλύτερα ταξίδια.

Ταξιδέψτε με ένα άτομο που εμπιστεύεστε

Αν σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φόβο σας κατάματα, μια μικρή υποστήριξη από ένα δικό σας άνθρωπο μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα. Ταξιδέψτε με ένα καλό σας φίλο, να είστε ειλικρινής για τους φόβους σας και να μοιράζεστε τις σκέψεις σας αν νιώθετε το φόβο να σας κατακλύζει.

Φαρμακευτική αγωγή (ηρεμιστικά)

Αν ο φόβος για το αεροπλάνο περιορίζει τη ζωή σας σημαντικά (για παράδειγμα, σας εμποδίζει να προχωρήσετε στη δουλειά σας), υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ηρεμιστικά (όπως το Ζάναξ) για να αντιμετωπίσετε περιστασιακά το φόβο σας ή τις κρίσεις πανικού που σας προκαλεί.

Εναλλακτικά, σε αρκετές περιπτώσεις τη λύση μπορεί να δώσει η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός.

Αντιμετώπιση φοβιών 

Οι περισσότερες φοβίες προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα και είναι περιοριστικές για τη ζωή μας. Έτσι, και ο φόβος για τα αεροπλάνα μπορεί να σας εμποδίζει να κάνετε τα ταξίδια που ονειρεύεστε. Βέβαια, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αιτίες της φοβίας σας. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε την αιτία της φοβίας σας τότε μπορείτε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα ώστε να ξεπεράσετε τα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας.