Κάνε το Τεστ
πως να ξεπεράσω τους φόβους μου, βήματα για να ξεπεράσω τους φόβους μου, φόβοι, φοβίες, αρνητικές επιδράσεις του φόβου, αντιμετώπιση φόβου

Πως να ξεπεράσω τους φόβους μου

Πως να ξεπεράσω τους φόβους μου

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο φόβος σας κρατά πίσω; Ότι θα μπορούσατε να κάνετε πολλά περισσότερα αν ξεπερνούσατε τους φόβους σας; Σίγουρα, δεν είστε οι μόνοι. Ο φόβος είναι ένα από τα πιο συχνά συναισθήματα που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, και μπορεί να μας εμποδίζει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Τι είναι ο φόβος;

Ο φόβος είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνουμε ως άνθρωποι. Είναι ένα αίσθημα τρόμου και άγχους που προκύπτει από την επίγνωση του κινδύνου, είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός. Αυτό το συναίσθημα προκύπτει από το φυσιολογικό μηχανισμό πάλης ή φυγής του εγκεφάλου που ενεργοποιείται σε επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε κινδύνους και απειλές. Ο φόβος δημιουργεί αναστάτωση για κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε καταστάσεις.

Ο φόβος έχει επίσης θετικές επιδράσεις στη μάθηση και στη μνήμη όταν δεχόμαστε νέες πληροφορίες. Ωστόσο, όταν είναι έντονος μπορεί να οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη. Επίσης, ο φόβος αφορά συνήθως συγκεκριμένα πράγματα όπως οι αράχνες, τα ύψη, ή οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Αρνητικές επιδράσεις του φόβου

Υπάρχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο φόβος στη ζωή μας.

Ένταση

Ο φόβος προκαλεί ένταση σε όλο το σώμα, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση. Αυτό δημιουργεί κόπωση, νευρικότητα, ευερεθιστότητα ακόμη και κατάθλιψη όταν συνεχώς ανησυχούμε για το αν κάτι πάει στραβά. Μερικές φορές ο φόβος είναι τόσο έντονος που μπορεί να προκαλεί σωματικά συμπτώματα όπως η εφίδρωση, το τρέμουλο, η δυσκολία στην αναπνοή.

Αρνητικές σκέψεις για το μέλλον

Μερικές φορές ο φόβος μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.  Αυτό όμως οδηγεί σε πολλές αρνητικές σκέψεις για το μέλλον. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ανησυχούμε για πράγματα που ακόμη δεν έχουν συμβεί ή ότι νιώθουμε ότι κάτι κακό θα συμβεί. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο άγχους και ανησυχίας.

Αποφυγή

Όταν ο φόβος είναι έντονος, συχνά κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν όσα φοβούνται. Αυτή η συμπεριφορά, η αποφυγή, μπορεί να τους κρατά μακριά από νέες εμπειρίες ή ανθρώπους, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τη ζωή τους.

Θέματα στην απόδοση

Ο φόβος μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή μας σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος φοβάται τις δημόσιες ομιλίες, μπορεί να νιώθει ότι δεν μπορεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό όταν μιλάει μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε ανθρώπους που φοβούνται τα ύψη και πρέπει να ανεβαίνουν σκάλες.

Θέματα υγείας

Ο φόβος μπορεί να προκαλεί πολλά θέματα υγείας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος νιώθει συνέχεια ένταση και ανησυχία, μπορεί τελικά να έχει πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στο στομάχι, ή ακόμη και πόνο στο στήθος. Ο φόβος μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να μην κοιμάται καλά και αυτό να προκαλεί προβλήματα όπως η κόπωση και η ευερεθιστότητα.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω το φόβο;

Δοκιμάστε την θεραπεία έκθεσης

Αυτή είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που περιλαμβάνει την έκθεση σε όσα κάποιος φοβάται μέχρι να μην νιώθει το ίδιο άγχος ή να μην παθαίνει κρίσεις πανικού. Για παράδειγμα,  κάποιος μπορεί να φοβάται τα ύψη και να θέλει να απαλλαγεί από το φόβο του. Τότε μπορεί να δοκιμάσει να ανέβει σε ένα ψηλό κτίριο σταδιακά,  μέχρι να μην νιώθει ανησυχία όταν το κάνει αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο αρχικά αλλά τελικά, το σώμα θα αρχίσει να συνηθίζει το ύψος χωρίς να νιώθει κανένα αρνητικό συναίσθημα όταν είναι ψηλά από το έδαφος.

Ξεπεράστε τις προκλήσεις

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το φόβο σας είναι να βάλετε προκλήσεις στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν φοβάστε τις αράχνες και θέλετε να ξεπεράσετε το φόβο σας, μπορείτε να αγγίξετε μια με γυμνά χέρια. Από τη στιγμή που θα το κάνετε αυτό μια ή δύο φορές χωρίς να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα , τότε θα έχετε καταπολεμήσει το φόβο σας.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αλλάξει κάποιος τρόπο σκέψης για πράγματα ώστε να μην νιώθει πλέον φόβο. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται τα ύψη μπορεί να λέει στον εαυτό του πριν βγει έξω "Φοβάμαι αλλά ξέρω ότι θα είμαι εντάξει επειδή στο παρελθόν δεν μου συνέβη τίποτε κακό." Αυτό βοηθά το άτομο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τα ύψη, και τελικά να μην νιώθει φόβο ή άγχος για αυτά.

Μιλήστε για το φόβο σας

Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή αν κάποιος δεν έχει δοκιμάσει καμία από τις παραπάνω μεθόδους. Η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το φόβο σας , βοηθά να νιώθετε λιγότερο τρομαγμένοι. Μπορείτε να συζητήσετε με ένα φίλο σας, μέλη της οικογένειας ή έναν ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας προσφέρει βοηθητικές συμβουλές και υποστήριξη. Μερικές φορές , όταν γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Η διαχείριση του στρες είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τους φόβους του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άσκησης, διαλογισμού, γιόγκα ή άλλων τεχνικών χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές. Επίσης, η καταγραφή των σκέψεων σε ένα ημερολόγιο βοηθά το άτομο να απαλλαγεί από τις αρνητικές σκέψεις που του προκαλούν φόβο. Μερικές φορές ο επαρκής ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Κάντε όσα μπορείτε για να νιώσετε αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα για να ξεπεράσει κάποιος τους φόβους του, επειδή του δίνει τη δύναμη να τους ελέγχει και όχι να τον ελέγχουν. Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορούμε να ενισχύσουμε με πολλούς τρόπους όπως η φροντίδα του εαυτού.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Κάποιες φορές είναι βοηθητικό να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να εξαφανιστούν οι αγωνίες και οι φόβοι σας. Αυτό είναι αλήθεια αν ο φόβος δεν αφορά κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως τα ύψη ή οι αράχνες. Αλλά κάτι μικρό που μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να έχει συνέπειες. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται να μιλά δημόσια μπορεί να νιώθει νευρικός όταν έχει μια παρουσίαση στη δουλειά αλλά μπορεί να ξεπεράσει το φόβο του μετά από μερικές επιτυχημένες παρουσιάσεις.

Ο φόβος αποτελεί κίνητρο για δράση 

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που το νιώθουμε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Μπορεί να μας παραλύει και να κάνει δύσκολη τη ζωή μας. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη ο φόβος να σας ελέγχει. Ο φόβος συνήθως είναι σημάδι ότι κάτι πάει στραβά και πρέπει να αναλάβετε δράση για να διορθώσετε το πρόβλημα ή μπορεί απλά να σημαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία εξέλιξης. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε το φόβο να σας σταματά από το να αναλάβετε δράση. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τον ως κίνητρο για να κάνετε όσα πρέπει.

Υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσετε τους φόβους και να επιτύχετε τους στόχους σας, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING . Κάποιες φορές χρειάζεται κουράγιο και προσπάθεια για να τα καταφέρετε, αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο φόβος είναι απλά ένα συναίσθημα, και δεν έχει καμία δύναμη πάνω σας εκτός και αν του επιτρέψετε. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε τους φόβους σας είναι να αναλάβετε δράση.