Κάνε το Τεστ
τρέμουλο στο σώμα, τρέμουλο λόγω άγχους, άγχος και τρέμουλο, αιτίες τρέμουλο στο σώμα, αντιμετώπιση τρέμουλου στο σώμα

Τρέμουλο στο σώμα

Τρέμουλο στο σώμα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλεί νευρικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση, και μυϊκή ένταση. Το άγχος μπορεί να προκαλεί τρέμουλο στο σώμα, ειδικά στα χέρια, αλλά επίσης μπορεί να κάνει τον ήδη υπάρχων τρόμο ακόμη πιο έντονο.

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αν υπάρχει ήδη μια διαταραχή της κίνησης όπως ο τρόμος, τα συναισθήματα στρες μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα, αλλά το άγχος δεν αποτελεί την αιτία της κατάστασης. Μερικοί ασθενείς με τρόμο ίσως να βιώνουν έντονο άγχος σε καταστάσεις στις οποίες ο τρόμος είναι πιο εμφανής, για παράδειγμα, όταν κάποιος τρώει δημόσια ή κρατάει ένα χαρτί στη διάρκεια μιας παρουσίασης.

Κατανοώντας πως το άγχος μπορεί να επηρεάζει τον τρόμο και αποφεύγοντας καταστάσεις που προκαλούν στρες, αυτό βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων του τρόμου.

Πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος;

Το άγχος είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε απειλητικές καταστάσεις και οδηγεί στην ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής. Σε επικίνδυνες καταστάσεις, μας προστατεύει από τραυματισμούς. Αλλά το άγχος μπορεί να προκαλείται από καταστάσεις που δεν είναι επικίνδυνες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με κοινωνικό άγχος νιώθουν έντονη νευρικότητα όταν βρίσκονται σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του σώματος στο άγχος;

Αδρεναλίνη

Η αδρεναλίνη, γνωστή επίσης ως επινεφρίνη, είναι μια ορμόνη του στρες που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια όταν αντιμετωπίζουμε απειλητικές καταστάσεις. Όταν νιώθουμε ανήσυχοι, η αδρεναλίνη πλημμυρίζει το σώμα, προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση (υπέρταση), αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, προκαλεί εφίδρωση, εγρήγορση, διαστολή της κόρης των οφθαλμών και πολλά ακόμη. Για αυτό το λόγο αισθανόμαστε νευρικοί και τρέμουμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τρέμουλο

Όταν νιώθουμε ανήσυχοι, συσσωρεύεται ένταση στους μύες, αφού το άγχος ωθεί το σώμα να αντιδράσει σε έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο. Οι μύες μπορεί να συσπώνται ή να τρέμουν. Το τρέμουλο που προκαλείται από το άγχος είναι επίσης γνωστό ως ψυχογενής τρόμος.

Αν και το τρέμουλο είναι σχετικά ακίνδυνο, μπορεί να κάνει το άτομο να νιώθει πολύ άβολα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως να επαναφέρουμε το σώμα μας σε χαλαρή κατάσταση και να αντιμετωπίζουμε το άγχος αποτελεσματικά για την συνολική μας ευεξία.

Τρέμουλο στα χέρια

Πολλοί άνθρωποι με άγχος αναρωτιούνται γιατί τρέμουν τα χέρια τους. Αν και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, είναι μια πολύ φυσιολογική αντίδραση. Καθώς το σώμα παράγει αδρεναλίνη και οι μύες συσπώνται, τα χέρια μπορεί να τρέμουν ανεξέλεγκτα.

Σε αντίθεση με άλλες χρόνιες καταστάσεις όπως ο τρόμος, το τρέμουλο στα χέρια ως αποτέλεσμα μιας κρίσης άγχους είναι προσωρινό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την διαφορά ανάμεσα στους τύπους του τρέμουλου και πότε είναι ανάγκη να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Αν ξαφνικά παρατηρείτε μια σταδιακή επιδείνωση του τρέμουλου στα χέρια που επηρεάζει την καθημερινότητα σας και τη λειτουργικότητά σας, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η ακριβής διάγνωση και ο αποκλεισμός άλλων υποκείμενων καταστάσεων είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του τρέμουλο στα χέρια και άλλων συμπτωμάτων.

Πώς εκδηλώνεται το τρέμουλο λόγω άγχους στο σώμα;

Το τρέμουλο στο σώμα, στα χέρια και ο τρόμος είναι συχνά συμπτώματα των διαταραχών άγχους όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, το κοινωνικό άγχος, η διαταραχή πανικού και άλλες. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τρέμουλο στο σώμα όταν νιώθουν άγχος ή ανησυχία.

Τα συμπτώματα του τρέμουλου στο σώμα περιλαμβάνουν:

  • Τα χέρια, τα πόδια, το στομάχι, το στήθος, η πλάτη, το κεφάλι, ή ακόμη και ολόκληρο το σώμα μπορεί να τρέμει.
  • Αίσθηση ότι όλο το σώμα τρέμει.
  • Νιώθετε ότι το σώμα τρέμει, είναι ασταθές ή δονείται χωρίς λόγο.
  • Το σώμα είναι νευρικό.
  • Ακόμη και αν δεν νιώθετε άγχος, το σώμα τρέμει.
  • Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν ότι το σύμπτωμα μοιάζει με τρόμο στο σώμα.
  • Μετά από τον ύπνο ή κατά την αφύπνιση, το σώμα τρέμει.
  • Το τρέμουλο μπορεί να είναι ορατό ή όχι.

Άλλα συμπτώματα του άγχους

Τα συμπτώματα ου άγχους ίσως να μην εκδηλώνονται πάντα με τρέμουλο ή αστάθεια στα χέρια. Μπορεί κάποιος να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Καταστροφολογία (καταστροφολογική σκέψη, αρνητικές σκέψεις)
  • Κόπωση
  • Συχνοουρία
  • Ευερεθιστότητα
  • Νευρικότητα
  • Εφίδρωση
  • Διαταραχές στο στομάχι
  • Ταχυπαλμία
  • Ένταση

Οι άνθρωποι με τρόμο μπορεί να βιώνουν αυτά τα συμπτώματα άγχους μαζί με την επιδείνωση του τρόμου. Επίσης, ο τρόμος από μόνος του μπορεί να είναι πηγή άγχους, καθώς η διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης έχει ψυχικό και συναισθηματικό κόστος όσο περνά ο καιρός.

Τρόμος και άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με τρόμο με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες διαταραχές άγχους που μπορεί να εκδηλώνονται μαζί με τον τρόμο περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή πανικού: Μια από τις πιο έντονες διαταραχές άγχους είναι η διαταραχή πανικού. Ένα άτομο με διαταραχή πανικού μπορεί ξαφνικά να νιώσει έντονο στρες ή φόβο που να κλιμακώνεται γρήγορα. Η ταχυπαλμία, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, όλα συνδέονται με την διαταραχή πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβαίνουν χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία.
  • Κοινωνικό άγχος: οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος έχουν υψηλά επίπεδα φόβου και νευρικότητας σε κοινωνικές καταστάσεις. Γενικά, αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή φοβούνται την κριτική.
  • Αγοραφοβία: οι άνθρωποι με αγοραφοβία νιώθουν φόβο ή αποφεύγουν μέρη ή καταστάσεις στις οποίες δεν έχουν τον έλεγχο.
  • Διαταραχή γενικευμένου άγχους (ΓΑΔ): η συγκεκριμένη διαταραχή περιλαμβάνει την επίμονη ανησυχία για δραστηριότητες ή καταστάσεις, που είναι φυσιολογικές. Συνήθως, τα συναισθήματα ανησυχίας είναι δυσανάλογα με την κατάσταση. Η διαταραχή γενικευμένου άγχους συχνά συνυπάρχει με κάποια άλλη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Καταστάσεις που προκαλούν άγχος

Μια κατάσταση ή ένας παράγοντας που προκαλεί στρες μπορεί να είναι κάτι περιστασιακό, όπως όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση. Ή μπορεί να είναι μακροχρόνιο στρες, όπως η ανησυχία για τα οικονομικά μετά από μια περίοδο χωρίς δουλειά.

Οι άνθρωποι με τρόμο μπορεί να εμφανίζουν άγχος λόγω της ανησυχίας τους για τα θέματα σχετικά με την κατάστασή τους. Ο τρόμος μπορεί να είναι πηγή μακροχρόνιου και βραχυχρόνιου στρες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με τρόμο μπορεί να ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αν τα συμπτώματά τους θα επιδεινώνονται με τον καιρό. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να ανησυχούν για την κριτική των άλλων. Κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις είναι δύσκολο να γίνουν όταν κάποιος έχει τρόμο όπως το να πιει νερό, να κρατήσει το πιρούνι.

Πώς μπορώ να σταματήσω το τρέμουλο λόγω άγχους;

Είτε κάποιος έχει τρέμουλο λόγω άγχους ή θέλει βοήθεια για τα χέρια του που τρέμουν σε μια κρίση άγχους, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία είναι κάποιες λύσεις για να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Αν το τρέμουλο έχει ξεκινήσει μετά από κάποιο σοκ ή τραυματικό γεγονός, τότε το EMDR μπορεί να δώσει τη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημαντική βοήθεια μπορεί επίσης να προσφέρει ο Βελονισμός και η Ομοιοπαθητική, που μπορούν να προσφέρουν μια ρύθμιση του νευρικού συστήματος, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη νευρικότητα και τρέμουλο περιλαμβάνουν:

  • Βαθιές αναπνοές: πάρτε βαθιές αναπνοές και ρυθμίστε την αναπνοή σας ώστε να ηρεμήσετε. Ο υπεραερισμός μπορεί να επιδεινώνει το άγχος.
  • Ψυχοθεραπεία: η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις αιτίες του άγχους σας.
  • Άσκηση: η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη διάθεση, αλλά μειώνει και το στρες.
  • Αποφυγή του αλκοόλ: το αλκοόλ εντείνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και επιδεινώνει το στρες.
  • Αποφυγή του καπνίσματος και του καφέ: η νικοτίνη και η καφεΐνη είναι διεγερτικά που εντείνουν το άγχος.
  • Ύπνος: ο επαρκής ύπνος είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα που συμβάλλει στην διαχείριση του στρες. Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου.
  • Διαλογισμός: ο διαλογισμός βοηθά στην συγκέντρωση στα θετικά.
  • Γιόγκα: η γιόγκα συνδέει το σώμα και το μυαλό, ενισχύει τη διάθεση και τη συνολική μας ευεξία. Ηρεμεί το υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα του άγχους, όπως το τρέμουλο στα χέρια.
  • Φαρμακευτική αγωγή: αν ένα άτομο έχει έντονο στρες στην καθημερινότητα τότε η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι βενζοδιαζεπίνες όπως η διαζεπάμη και η αλπραζολάμη (Xanax) ενισχύουν την λειτουργία του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) και επάγουν την ηρεμία. Οι SSRIs (αντικαταθλιπτικά) και β-αναστολείς όπως η προπρανολόλη συστήνονται για το άγχος.

Οι βενζοδιαζεπίνες και οι β-αναστολείς μπορούν επίσης να βελτιώνουν τον τρόμο. Η προπρανολόλη βελτιώνει κατά 50-60% των τρόμο, ειδικά στους ασθενείς με τρόμο στα χέρια. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική θεραπεία για τους ασθενείς με τρόμο.

Θεραπεία για τον τρόμο και το τρέμουλο στα χέρια 

Η θεραπεία του τρόμου μπορεί να ξεκινήσει με φάρμακα όπως η προπρανολόλη και η πριμιδόνη. Αυτά τα φάρμακα αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής κατά του τρόμου. Δυστυχώς, όμως έχουν ανεπιθύμητες και δυσάρεστες παρενέργειες. Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε αυτά τα φάρμακα με τον καιρό ή δεν βλέπουν κανένα αποτέλεσμα.

Αντιμετώπιση του άγχους 

Σε πολλές περιπτώσεις το τρέμουλο είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους, βέβαια όταν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας διαταραχής της κίνησης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεστε το στρες με υγιείς τρόπους με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του άγχους και του τρόμου.