Κάνε το Τεστ
Κoro, Κορο, Σύνδρομο koro, Φοβία συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων, Αιτίες συνδρόμου koro, Συμπτώματα συνδρόμου koro, Ιστορία συνδρόμου koro, Αντιμετώπιση, Θεραπεία

Σύνδρομο Koro – τι είναι;

Σύνδρομο Koro - η φοβία συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων

Η σχέση μας με το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου των γεννητικών οργάνων, είναι κάτι που συχνά θεωρούμε δεδομένο. Όμως κατά την ανάπτυξή μας, στη διάρκεια της εφηβείας, τα γεννητικά μας όργανα αλλάζουν και αυτό άλλες φορές ενθουσιάζει, άλλες φορές τρομάζει. Μερικοί άνθρωποι απλά τα θεωρούν ως "βιολογικό εξοπλισμό", ενώ άλλοι έχουν δυσφορία, νιώθουν ανασφάλεια ή υπερβολική αυτοπεποίθηση. Για μερικούς ανθρώπους, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τα γεννητικά τους όργανα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψυχική διαταραχή η οποία έχει σχέση με πολλά θέματα ψυχικής υγείας.  Τι είναι το σύνδρομο Koro, η φοβία συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων;

Τι είναι το σύνδρομο Koro;

Το σύνδρομο Koro είναι γνωστό ως η φοβία συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων, και αποτελεί μια ψυχική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γεννητικά τους όργανα θα απορροφηθούν από το σώμα. Τα γεννητικά μας όργανα αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Αλλά πολύ αργά και παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο  γερνάει το υπόλοιπο σώμα μας. Ένα άτομο με σύνδρομο Koro πιστεύει ότι τα γεννητικά του όργανα μικραίνουν σημαντικά και ότι τελικά θα τα χάσει. Μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι θα πεθάνουν μετά την πλήρη απορρόφηση των γεννητικών τους οργάνων. Βέβαια, αυτό δεν έχει σχέση με τη συρρίκνωση του πέους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ένα άτομο με σύνδρομο Koro, μερικές φορές μπορεί να έχει μια αγχώδη και ανήσυχη κλινική εικόνα. Οι κρίσεις πανικού ή τα επεισόδια παράνοιας συχνά συνοδεύουν το σύνδρομο. Ουσιαστικά αποτελεί ένα δευτεροπαθές σύμπτωμα μιας άλλης ψυχιατρικής κατάστασης όπως η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας ή η παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Αν και η πλειοψηφία των περιπτώσεων επηρεάζει τους νέους και άνδρες μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάζει και τις γυναίκες. Οι γυναίκες, συνήθως εμφανίζουν το φόβο ότι τα χείλη του αιδοίου, οι θηλές και το στήθος θα μειωθούν σε μέγεθος.

Το σύνδρομο Koro είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο που έχει σχέση με συγκεκριμένες κουλτούρες, ειδικά στις Ασιατικές χώρες. Σε διάφορες κινεζικές εθνότητες, το σύνδρομο Koro έχει μια ιστορία που έχει σχέση με πνευματικές πεποιθήσεις και την παραδοσιακή ιατρική. Η λέξη Koro λέξη σημαίνει “το κεφάλι της χελώνας” στα Μαλαισιανά. Αυτό αναφέρεται σε ένα πέος που μαζεύεται σαν το κεφάλι της χελώνας στο καβούκι της.

Σύνδρομο Koro: ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό φαινόμενο

Το σύνδρομο Koro είναι μια ασυνήθιστη και περίπλοκη διαταραχή με περίεργα συμπτώματα και πολύπλοκη αιτιολογία. Για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει τη διαταραχή είναι ανάγκη να μάθει την ιστορία της, τα συμπτώματα, την παθολογία , τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές.

Το σύνδρομο Koro έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα φαινόμενο με πολιτισμική βάση που είναι βαθιά ριζωμένο στις πεποιθήσεις ορισμένων λαών. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές, το συγκεκριμένο σύνδρομο αφορά συγκεκριμένους πολιτισμούς, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία και μέρη της Αφρικής. Υπάρχουν πολλοί μύθοι, προκαταλήψεις που έχουν σχέση με το σύνδρομο.

Αυτό που κάνει το σύνδρομο Koro παράξενο είναι η φύση του φόβου, η πεποίθηση ότι τα γεννητικά όργανα κάποιου θα μικρύνουν και τελικά θα γίνει η απορρόφησή τους στο σώμα. Αυτό αψηφά τη λογική, και είναι σε αντίθεση με την ανατομική πραγματικότητα. Αν και οι φόβοι για τις αλλαγές στο σώμα ή τις παραμορφώσεις είναι συχνοί σε πολλές κουλτούρες, η συγκεκριμένη φοβία για τη συρρίκνωση των γεννητικών οργάνων αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό πολιτισμικό φαινόμενο που έχει σχέση με ιστορικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι ψυχολογικές και σωματικές εκδηλώσεις του συνδρόμου, όπως οι κρίσεις πανικού, η ταχυπαλμία, και η προσπάθεια αναστροφής της συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων, κάνει την κατάσταση πιο μυστήρια.

Ιστορία του συνδρόμου Koro

Η ιστορία του συνδρόμου Koro ξεκινά αιώνες πριν, με αφηγήσεις για παρόμοια φαινόμενα που βρέθηκαν σε αρχαία κείμενα, στη λαογραφία και στην ιατρική βιβλιογραφία σε πολλές κουλτούρες.

Πρώιμες περιγραφές του συνδρόμου Koro υπάρχουν σε αρχαία Κινεζικά κείμενα της δυναστείας του Χαν.  Η ονομασία σε αυτά τα κείμενα είναι “shook yang” ή “suo-yang.” Αυτά τα κείμενα περιγράφουν περιπτώσεις ανδρών που νιώθουν ξαφνικό φόβο για την συρρίκνωση των γεννητικών τους οργάνων ή την απορρόφησή τους από το σώμα. Ο φόβος αυτός συχνά οδηγούσε σε πανικό και προσπάθειες αποτροπής της συρρίκνωσης με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, όπως το δέσιμο κορδονιών γύρω από το πέος ή την άσκηση πίεσης στη βουβωνική χώρα.

Το σύνδρομο Koro είναι σύνηθες στους Ασιάτες άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνήθως δεν είναι ενημερωμένοι για την φυσιολογικές αλλαγές στα γεννητικά όργανα. Επίσης, δεν γνωρίζουν πληροφορίες για το σεξ που εξηγούν τη σωματική τους ανάπτυξη. Τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο πιστεύουν ότι η συρρίκνωση του πέους είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι του επικείμενου θανάτου τους.

Στις Αφρικανικές κουλτούρες, παρόμοιες πεποιθήσεις για την συρρίκνωση των γεννητικών οργάνων υπάρχουν καταγεγραμμένες στη λαογραφία και στην παραδοσιακή ιατρική, που συχνά αποδίδονταν σε υπερφυσικές δυνάμεις ή κατάρες. Για παράδειγμα , μεταξύ των Γιορούμπα της Νιγηρίας, η κατάσταση ήταν γνωστή ως “jinjinia bemar”. Πίστευαν ότι η αιτία ήταν η μαγεία ή τα κακά πνεύματα. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν τελετουργικά και τελετές για να ξορκίζουν το κακό. Έτσι, ήθελαν να επαναφέρουν την υγεία στα γεννητικά τους όργανα.

Παρά την ιστορική και την πολιτισμική του σημασία, το σύνδρομο Koro αποτέλεσε μια ψυχική διαταραχή στη Δυτική ιατρική στα τέλη του 190ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κoro, Κορο, Σύνδρομο koro, Φοβία συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων

Ποιοι είναι οι τύποι του συνδρόμου Koro;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του συνδρόμου Koro και ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πρωτοπαθές σύνδρομο Koro

Σε αυτή την περίπτωση το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα πολιτισμικών παραγόντων και εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποια άλλη ψυχική διαταραχή. Είναι σύνηθες σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Αυτό συμβαίνει λόγω πολιτισμικών πεποιθήσεων σχετικά με το σεξ.

Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως είναι ανύπαντροι άνδρες, που δεν έχουν μόρφωση και γνώσεις για την σεξουαλική υγεία. Γενικά, πιστεύουν σε υπερφυσικές δυνάμεις όπως η μαγεία και τα ξόρκια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο φόβος, η ανησυχία και ο φόβος ότι θα πεθάνουν εξαιτίας της συρρίκνωσης.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι με το σύνδρομο Κορο που πιστεύουν ότι αυτό συνέβη επειδή έκαναν σεξ με μια πόρνη ή αυνανίστηκαν. Μπορεί να έχει σχέση με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων με πρωτοπαθές σύνδρομο Koro.

Δευτεροπαθές σύνδρομο Koro

Το δευτεροπαθές σύνδρομο Koro δεν εμφανίζεται λόγω πολιτισμικών παραγόντων αλλά λόγω άλλων ψυχικών διαταραχών. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του σε ανθρώπους με άλλες ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, το χρόνιο άγχος, η υποχονδρία.

Σε αυτή την περίπτωση το σύνδρομο Koro , είναι αποτέλεσμα μιας άλλης ψυχικής νόσου που κάνει το άτομο να πιστεύει στην συρρίκνωση και στην απορρόφηση των γεννητικών του οργάνων. Η κλινική εικόνα τους είναι εικόνα άγχους, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στην πρωτοπαθή μορφή. Οι ασθενείς δεν πιστεύουν ότι θα πεθάνουν από αυτό.

Συμπτώματα του συνδρόμου Koro

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν οξείες κρίσεις άγχους λόγω του φόβου της συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων, παρά την απουσία οποιασδήποτε βιολογικής αλλαγής στα γεννητικά όργανα που είναι μακροχρόνια (δηλαδή αλλαγές που παραμένουν για μια σημαντική χρονική περίοδο και δεν μοιάζουν αντιστρέψιμες). Αυτές οι αλλαγές προκαλούν μια κρίση, αν και για παράδειγμα η επίδραση της χαμηλής θερμοκρασίας είναι αντιστρέψιμη. Τα επεισόδια διαρκούν συνήθως μερικές ώρες, αν και η διάρκεια μπορεί να φτάσει μέχρι τις δύο μέρες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα του συνδρόμου επιμένουν για χρόνια, πράγμα που δείχνει την πιθανότητα συνύπαρξης της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας.

Εκτός από τη συρρίκνωση, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αντίληψη της αλλαγής στο σχήμα του πέους και την απώλεια του μυϊκού τόνου του πέους. Στις περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι δεν νιώθουν την συρρίκνωση, μπορεί να κάνουν παράπονα για παραισθησία στα γεννητικά όργανα. Στις γυναίκες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συρρίκνωση των θηλών στο στήθος, αλλά και του στήθους συνολικά.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν το φόβο ενός επικείμενου θανάτου, την απώλεια της σεξουαλικής έντασης. Τα συναισθήματα για έναν επικείμενο θάνατο μαζί με την συρρίκνωση και την αντιληπτή σπερματόρροια έχουν στενή σχέση με τις Κινεζικές πεποιθήσεις. Οι Ασιάτες γενικά πιστεύουν ότι τα συμπτώματα του Koro είναι θανατηφόρα σε αντίθεση με τις Δυτικές κοινωνίες.

Σε σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να καταλήγουν σε μεθόδους πρόληψης της συρρίκνωσης του πέους. Μπορεί να κάνουν έλξεις στο πέος ή να χρησιμοποιούν κάποια συσκευή σύσφιξης. Οι γυναίκες μπορεί να πιάνουν το στήθος , να τραβούν τις θηλές ή να τοποθετούν σιδερένιες καρφίτσες στις θηλές τους. Αυτοί οι τραυματισμοί συχνά οδηγούν σε βαριά τραύματα ή και θάνατο.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του συνδρόμου Κορο μπορεί να γίνει από έναν έμπειρο ψυχίατρο, ο οποίος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό και θα κάνει ερωτήσεις για τις σεξουαλικές εμπειρίες του ατόμου.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία. Η φύση και η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση σχέση με την σοβαρότητα της κατάστασης.

Αντιμετώπιση συνδρόμου Koro

Στη Δυτική κουλτούρα το σύνδρομο Koro συνήθως αντιμετωπίζεται όπως οι φοβίες. Ωστόσο, η θεραπεία για το δευτεροπαθές σύνδρομο προϋποθέτει την θεραπεία του υποκείμενου ψυχολογικού θέματος που προκαλεί άγχος. Η διαχείριση των διαταραχών άγχους μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν μια θετική στάση απέναντι στο σώμα τους.