Κάνε το Τεστ
προσδοκίες, προσδοκίες στη ζωή, πως μας επηρεάζουν οι προσδοκίες, επιδράσεις προσδοκιών στη ζωή, ρεαλιστικές προσδοκίες, πως να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Προσδοκίες: πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;

Επίδραση Προσδοκιών

Συχνά φοβόμαστε να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους γύρω μας και αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουμε οι άλλοι να μας αντιπαθούν. Είμαστε κοινωνικά όντα, και αν απογοητεύσουμε κάποιον επειδή δεν ικανοποιούμε τις προσδοκίες του, μπορεί να είναι επώδυνο και για τις δύο πλευρές. Αν και οι περισσότερες προσδοκίες δεν έχουν ειπωθεί ποτέ, γνωρίζουμε τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς.

Πολλές φορές φοβάστε να μοιραστείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους τις προσδοκίες σας επειδή δεν θέλετε να καταστρέψετε τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουμε πάντα να ικανοποιούμε τους άλλους.

Φοβόμαστε ότι θα απογοητεύσουμε τους άλλους όταν δεν ικανοποιούμε τις προσδοκίες τους αλλά συχνά αυτοί οι άνθρωποι δεν θα το σκεφτούν αυτό γιατί είναι απασχολημένοι με τη δική τους ζωή.

Αν προσπαθείτε συνεχώς να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των άλλων, το μυαλό σας γίνεται ένα πολύ τρομακτικό μέρος και τελικά θα χάσετε τον πραγματικό σας εαυτό.

Πώς επηρεάζεται η ζωή μας από τις προσδοκίες;

Όλα όσα ζούμε επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που συμπεριφερόμαστε. Η ζωή μας βασίζεται στα συναισθήματα και στις σκέψεις μας. Και όλα αυτά επηρεάζονται από τις προσδοκίες.

Όταν νιώθουμε άγχος, έχουμε την τάση να προσδοκούμε τα χειρότερα για κάθε κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές σκέψεις.

Ο καθένας βλέπει τις προσδοκίες διαφορετικά. Κάποιοι τις βλέπουν σαν το κλειδί της επιτυχίας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν τους αφήνουν να ευτυχήσουν.

Εξαρτάται από το πως επιλέγουμε να δούμε τις προσδοκίες. Είτε πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες είναι η πηγή της ευτυχίας και της επιτυχίας, ή ότι οδηγεί σε μια δίνη απογοήτευσης και θλίψης.

Συχνά οι προσδοκίες δημιουργούνται από το υποσυνείδητο και είναι αναπόφευκτες. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που πίσω τους κρύβονται ανάμικτα συναισθήματα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αποζητά την ευτυχία και τη χαρά. Ξέρουμε πως να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες και τα όνειρά μας στις προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μη ρεαλιστικές και πολύ υψηλές.

Προσδοκίες που όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν πράγματα που είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα τους απογοητεύσουν. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί έχουμε ψεύτικες ελπίδες. Υπάρχουν όμως κάποιες προσδοκίες που πρέπει να τις εγκαταλείψουμε:

  • Η ζωή πρέπει να είναι δίκαιη: η ζωή δεν είναι δίκαιη. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους συνέχεια χωρίς λόγο. Το να προσδοκάτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ δυσκολίες σημαίνει ότι αρνείστε την ανθρώπινη φύση σας.
  • Όλοι πρέπει να είναι σαν εμένα: δεν είναι και δεν θα γίνουν. Και εσείς δεν συμπαθείτε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζετε. Αντιθέτως επικεντρώνεστε στο να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των ανθρώπων που συμπαθείτε.
  • Οι άνθρωποι πρέπει να συμφωνούν μαζί μου: η δική σας γνώμη μπορεί να μην είναι η μοναδική σωστή απάντηση και το να είστε σωστοί δεν είναι πάντα σωστό. Έχουμε την τάση να παίρνουμε τις λέξεις και τις συμπεριφορές των άλλων προσωπικά όταν αυτό δεν συμβαίνει. Περιμένουμε από τους άλλους να σκεφτούν όπως εμείς και αν δεν το κάνουν, νιώθουμε πληγωμένοι ή θυμωμένοι.
  • Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι λέω: οι υποθέσεις, όπως οι προσδοκίες μπορούν να καταστρέψουν τη χαρά. Οι άνθρωποι δεν θα σας καταλάβουν επειδή απλά μιλάτε. Η ειλικρινής ακρόαση με συμπόνια βοηθά να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις.
  • Πρέπει να είμαι καλός σε όλα : αν δεν το κάνετε αυτό, νιώθετε ότι αποτυγχάνετε και ότι αξίζετε τα χειρότερα. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι η βάση της απαξίωσης του εαυτού σας και υπονομεύει την αυτοεκτίμησή σας. Είστε ήδη αρκετά καλός και έχετε επιτύχει πολλά.
  • Μπορώ να αλλάξω τους άλλους: υπάρχει μόνο ένα άτομο σε όλο τον κόσμο που μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε, ο εαυτός σας , και αυτό χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν οι άνθρωποι είναι επειδή το επιθυμούν. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέλουμε να αλλάξουμε τους άλλους.

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά το μοναδικό πράγμα στο οποίο έχουμε τον απόλυτο έλεγχο είναι οι σκέψεις μας. Όταν ελέγχουμε όσα προσδοκάμε για τον εαυτό μας και τους άλλους ελαχιστοποιούμε την απογοήτευση.

Χωρίς να προσθέτουμε πίεση σε κανέναν για να φτάσεις τις προσδοκίες μας, ανακουφίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από το άγχος. Όταν το κάνουμε αυτό απελευθερωνόμαστε για να ζήσουμε το όνειρό μας χωρίς να επιβαρύνουμε τις σκέψεις μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στις προσδοκίες και στις φιλοδοξίες. Οι φιλοδοξίες σημαίνουν ότι έχετε στόχους για τους οποίους δουλεύετε και θέλετε να επιτύχετε περισσότερα, χωρίς την πίεση των προσδοκιών.

Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά θέλετε να επιτύχετε και αν πιστεύετε ότι μπορείτε να το κάνετε, η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Αν αυτό γίνει νοοτροπία και όχι προσδοκία, θα βλέπετε τις δυσκολίες ως προκλήσεις και όχι ως αποτυχίες ή εμπόδια.

Πως να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Κατευνάστε το φόβο σας

Συχνά οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες προκύπτουν από το φόβο. Κρατάτε τόσο φόβο μέσα σας και δεν το συνειδητοποιείτε. Ο φόβος όμως ελέγχει τη σκέψη σας με αποτέλεσμα να νιώθετε άγχος και πίεση. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι για να πάρετε αποφάσεις.

Εξερευνήστε την ιστορία σας

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες προέρχονται από την βαθιά πεποίθηση ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Όταν όμως σκέφτεστε έτσι , δεν θα απολαμβάνετε τις στιγμές στη ζωή σας, θα νιώθετε θλίψη επειδή δεν είστε ποτέ αρκετά καλοί και θα φοβάστε.

Μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι δική σας πεποίθηση. Μπορεί να είναι πεποίθηση των γονιών σας , οι οποίοι σας έχουν πείσει ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Συνειδητοποιήστε ότι αυτή δεν είναι δική σας μάχη, δεν είναι η δική σας ιστορία και ότι πρέπει να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι.

Αναγνωρίστε το πιο ρεαλιστικό σενάριο

Πολλοί γονείς πιέζουν τον εαυτό τους να κάνουν τέλεια πάρτι για τα γενέθλια των παιδιών τους ή για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι τέλειο. Ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας δεν μπορεί να έρθει στο πάρτι, ο παιδότοπος δεν είναι ξαφνικά διαθέσιμος, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι περίεργη.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνεστε στην τελειότητα και στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σκεφτείτε τι θέλετε να αποκομίσει το παιδί σας από αυτό. Μερικές φορές θέτουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να μένουμε κολλημένοι σε αυτές και να μην ζούμε τη ζωή μας.

Οι ρεαλιστικοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε και να γίνετε πιο ευέλικτοι. Θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τη ζωή σας και να βρείτε το σκοπό σας.