Κάνε το Τεστ
ζήλια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήλια, αντιμετώπιση της ζήλιας

Η ζήλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζήλια και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα να βλέπετε φωτογραφίες στο Instagram (ίσως κάποιου που γνωρίζετε ή ενός διάσημου ατόμου) και να παρακολουθείτε ότι ποστάρει; Πριν το καταλάβετε, κατασκοπεύετε αυτό το άτομο για ώρες, προσπαθώντας να κατανοήσετε καλύτερα τη ζωή του. Βλέπετε υπέροχες φωτογραφίες σε υπέροχες τοποθεσίες (ίσως επειδή ταξιδεύουν πολύ) και λήψεις από τα πολυτελή γραφεία τους.

Αυτό μπορεί στην αρχή να ήταν κάτι που κάνατε για να σκοτώσετε το χρόνο σας αλλά στη συνέχεια πληγώνει τον εγωισμό σας, και καταλήγετε να απεχθάνεστε το σώμα σας, τη μίζερη δουλειά σας και ίσως το γεγονός ότι είστε μόνος. Πώς θα γίνετε και εσείς έτσι; Απλά θέλετε να έχετε μια ευτυχισμένη ημέρα; Μια φωνή μέσα σας λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι μονάχα ποστάρουν τις όμορφες στιγμές της ζωής τους, αλλά αφήνουν πίσω τους ότι άσχημο συμβαίνει και απολαμβάνουν τις στιγμές. Αλλά μια πιο δυνατή φωνή σας λέει ότι δεν μπορείτε να εκτιμήσετε έναν άνθρωπο μέσα από το τηλέφωνό σας.

Ζήλια :Δαίμονας και Άγγελος

Ζήλια. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα από τα 7 αμαρτήματα, αλλά τι είναι στην πραγματικότητα; Η ζήλια είναι ένα από μόνη της ένα διαπεραστικό συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε πικρία και ακόμη και μίσος προς ένα άτομο (είτε το γνωρίζουμε είτε όχι). Η ζήλια έχει να κάνει με ένα αίσθημα δυσαρέσκειας για την ευτυχία κάποιου άλλου. Είτε πρόκειται για επαγγελματική ή προσωπική επιτυχία, όταν βλέπετε τα επιτεύγματά κάποιου άλλου, αυτομάτως συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτόν.

Επίσης, η ζήλια μας βοηθά να εξελιχθούμε ως είδος. Αυτό έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την κοινωνική σύγκριση. Σε ένα υγιές σενάριο, θα μπορούσαμε να βλέπουμε την επιτυχία κάποιου άλλου και να βρίσκουμε κίνητρα που θα ταιριάζουν με τα επιτεύγματα τους. Αλλά όταν αυτό γίνεται ζήλια, αντί για αυτό θέλουμε αυτό που έχει το άλλο πρόσωπο και το επιθυμούμε τόσο πολύ που νιώθουμε δυστυχισμένοι και ακόμη και θυμωμένοι για αυτό.

Ακόμη και αν δεν νομίζετε ότι είστε ένοχοι για τη ζήλια που βγάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζηλεύετε κάποιον. Ίσως να ζηλεύετε κάποιον συνεργάτη σας που πήρε προαγωγή; Ίσως να χλευάσατε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι σε αυτή τη θέση δεν υπάρχουν πολλές ευθύνες. Ή ίσως να ζηλέψατε κάποιο φίλο σας που κατάφερε να χάσει βάρος, που δούλεψε σκληρά για αυτό και εσείς έχετε να πάτε στο γυμναστήριο πάνω από ένα χρόνο. Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι είναι σωστό να ζηλεύετε ή να αναστατώνεστε , αλλά κάποιες άλλες φορές δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε όσα νιώθετε.

Η ζήλια σας σκοτώνει αργά

Είμαστε όλοι λοιπόν ένοχοι επειδή ζηλεύουμε τους άλλους. Πολύ καλά. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: Όταν επιτρέπετε σε αυτό το συναίσθημα να παρεμβαίνει στις σκέψεις ή στα συναισθήματα σας προς αυτό το άτομο ή τον εαυτό σας, χάνετε την αίσθηση της δικής σας πραγματικότητας. Βλέπετε, όταν επικεντρώνεστε στο τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αποτυγχάνετε να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει με εσάς.

Έχετε μόνο μία ζωή, τη δική σας. Και αν την σπαταλάτε συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους και νιώθετε ζήλια για όλα όσα έχουν και τα θέλετε και εσείς, δεν έχετε χώρο για κίνητρα, επειδή είστε απασχολημένοι με την αρνητικότητα.

Βγάλτε τη ζήλια από τη ζωή σας

Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε ζήλια σε τόσο αρνητικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε τα πράγματα που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι με κίνητρο.

Πρώτον, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να συνειδητοποιήσετε πως αντιδράτε

Όταν βλέπετε ένα στενό σας φίλο να σας μιλάει για κάτι υπέροχο που κατάφερε, μαζεύεστε επειδή ζηλεύετε ή γιορτάζετε τις επιτυχίες τους; Διαφορετικά, αν συμβεί κάτι κακό, όπως η απώλεια της δουλειάς ή η αποτυχία σε ένα τεστ, συζητάτε μαζί τους, ή γιορτάζετε ότι η δική σας ζωή είναι καλύτερη;

Απομακρυνθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν είναι ανάγκη να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας αλλά θα πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε για αυτά. Αν είναι ένας τρόπος για να σκοτώνετε το χρόνο σας όταν περιμένετε ή να μοιράζεστε φωτογραφίες με συγγενείς που μένουν μακριά σας , τότε όλα είναι εντάξει. Αλλά αν σπαταλάτε υπερβολικό χρόνο για να βλέπετε τι κάνουν οι άλλοι και ζηλεύετε τις νέες τους δουλειές, τις οικογένειές τους ή τις σχέσεις του, τότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Είστε ευκολόπιστοι

Αν σπαταλάτε το χρόνο σας για να βλέπετε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα υλικά αγαθά και το κοινωνικό στάτους , τότε μάλλον έχετε τις ίδιες αξίες με αυτούς. Αυτό δημιουργεί μια συνεχή ανάγκη να έχετε τα περισσότερα και τα καλύτερα μεταξύ αυτών των ανθρώπων και από οποιονδήποτε άλλο συναντάτε. Αυτό όμως είναι εξουθενωτικό, μη ρεαλιστικό και έχει μεγάλο κόστος. Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά πράγματα για να νοιαστείτε σε αυτή τη ζωή. Μην έχετε λανθασμένα πρότυπα.

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, μπορείτε να τον συγκρίνετε με τον παλιό σας εαυτό

Είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα ότι όλοι οι άλλοι φαίνονται καλύτερα από εσάς. Είναι πιο αδύνατοι, πιο όμορφοι, πιο επιτυχημένοι, πιο ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν το ξέρετε με σιγουριά. Αντί λοιπόν να παγιδεύεστε στην ιδέα ότι δεν είστε τόσο καλοί όσο οι άλλοι, μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάτι απτό: τον παλιό σας εαυτό. Μπορείτε να δείτε παλιές φωτογραφίες, παλιά κείμενα που γράψατε, ρούχα που φορούσατε και να καταλάβετε πόσο μακριά έχετε φτάσει. Το βάρος σας μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά τώρα έχετε περισσότερα κίνητρα από ποτέ για να είστε υγιείς και να μείνετε υγιείς αντί να κάθεστε και να λυπάστε για τον εαυτό σας.

Δείτε τους παλιούς σας φίλους και αμέσως θα νιώσετε ευγνωμοσύνη που έχετε βγάλει από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόσασταν τόσο πολύ. Και φυσικά, δείτε ότι ντύνεστε πολύ καλύτερα. Το θέμα είναι να αναγνωρίσετε τις πτυχές στις οποίες είστε καλύτερα από πριν. Κρατήστε τη σύγκριση σε υγιές και προσωπικό επίπεδο, και όχι σε φανταστικό και άσχημο. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας στο παρόν και στο παρελθόν, θα δείτε την πρόοδο που έχετε κάνει και θα γεμίσετε με ικανοποίηση. Όχι ζήλια, μόνο χαρά.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων (αυτών που ζηλεύετε)

Μην ζηλεύετε κάποιον γιατί δεν ξέρετε τίποτα για το ταξίδι του.

Η ιδέα είναι πολύ απλή: κάποιος μπορεί να φαίνεται ότι έχει τα πάντα, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες , μπορεί να νιώθει πληγωμένος και να υποφέρει. Δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πραγματικά τι περνάει κάποιος μέσα του, απλά μπορείτε να προσπαθήσετε να φανταστείτε πως θα ήταν τα πράγματα αν αλλάζατε για λίγο θέσεις. Αν γινόσασταν το άτομο που ζηλεύετε, φανταστείτε πως θα ήταν (τα καλά και τα κακά).

Για να κάνουμε αυτό το παράδειγμα πιο γενικό, ας υποθέσουμε ότι ζηλεύετε μια διάσημη τραγουδίστρια. Αν ήσασταν στη θέση της, θα είχατε φήμη λόγω της μουσικής, έναν ελκυστικό σύντροφο, συνεχή απογοήτευση από το σώμα σας, καθόλου προσωπικό χώρο εξαιτίας των φωτογράφων, θα παλεύατε  για να φτιάξετε τη μουσική που θέλετε έναντι της μουσικής που απαιτεί το κοινό. Φυσικά αυτή είναι μια δραματοποιημένη μορφή της ζωής μιας διάσημης τραγουδίστριας ,αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ ακριβής. Και ειλικρινά, δεν θα θέλατε να πάρετε τη θέση της.

Όταν μπορείτε να φανταστείτε τα καλά και τα κακά μιας κατάστασης, θα σταματήσετε να ζηλεύετε τους ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζετε τίποτα και θα αρχίσετε να εκτιμάτε όσα έχετε όλο και περισσότερο.

Εξασκηθείτε στη έκφραση ευγνωμοσύνης

Πολλές φορές οι άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να νιώθει ενοχές λόγω ζήλιας. Μπορεί να έχετε τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό σας που σας προκαλούν έντονο στρες. Αν σας αρέσει να γράφετε θα ήταν μια καλή επιλογή να κρατάτε ημερολόγιο και να αφιερώνετε μια σελίδα για όσα είστε ευγνώμονες. Η υπόθεση είναι απλή: όταν σκέφτεστε κάτι για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη, χαρά, ευτυχία,  καταγράψτε το. Δεν είναι μια λίστα που πρέπει να φοβάστε (σκεφτείτε: μια βροχερή ημέρα, τον ύπνο πριν από ένα σημαντικό ραντεβού για δείπνο), για αυτό μπορείτε να εξασκηθείτε αμέσως στην ευγνωμοσύνη.

c273