Κάνε το Τεστ
συναισθηματική ενέργεια, τι είναι η συναισθηματική ενέργεια, αιτίες μείωσης συναισθηματικής ενέργειας, συμπτώματα μειωμένης συναισθηματικής ενέργειας, ενίσχυση της συναισθηματικής ενέργειας

Τι είναι η συναισθηματική ενέργεια;

Συναισθηματική Ενέργεια

Κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την ηλικία του, την οικονομική του κατάσταση, την καταγωγή του έχει στη διάθεσή του τον ίδιο χρόνο κάθε μέρα. Όμως κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι καταφέρνουν και κάνουν περισσότερα, πηγαίνουν διακοπές, βελτιώνουν όλες τις πτυχές της ζωής τους, και έχουν σωματική , ψυχική και συναισθηματική ενέργεια. Φαίνεται πως έχουν περισσότερο χρόνο.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είμαστε πολυάσχολοι και επιλέγουμε να τρώμε γρήγορο και έτοιμο φαγητό ώστε να προλάβουμε το επόμενο ραντεβού, την επόμενη δραστηριότητα.

Οι πιέσεις και οι απαιτήσεις της δουλειάς μας κάνουν να χάνουμε την υπομονή μας. Είμαστε νευρικοί, αντιδραστικοί, βιαστικοί, κάνουμε λάθη ή ξεχνάμε απλά πράγματα. Το βράδυ νιώθουμε εξαντλημένοι. Απλά θέλουμε να ξαπλώσουμε στον καναπέ, να ηρεμήσουμε με ένα ποτήρι κρασί. Νιώθουμε ότι οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές.

Οι ώρες της ημέρας που έχουμε όλοι διαθέσιμες δεν μπορούν να αλλάξουν , αλλά μπορεί να αλλάξει η ποσότητα και η ποιότητα της ενέργειας που έχουμε διαθέσιμη. Όσο πιο πολύ αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ενέργεια μας τόσο πιο παραγωγικοί γινόμαστε.

Τι είναι η συναισθηματική ενέργεια;

Η συναισθηματική ενέργεια είναι η ενέργεια που πηγάζει από τα συναισθήματα. Η ενέργεια προέρχεται από τα συναισθήματα και τα διαφορετικά συναισθήματα οδηγούν σε διαφορετική ενέργεια.

Σκεφτείτε τις στιγμές που είστε γεμάτοι ενέργεια. Μπορεί να ήταν όταν πήρατε προαγωγή ή όταν φιλήσατε για πρώτη φορά το σύντροφό σας, ή όταν ταξιδέψατε σε μια νέα χώρα ή όταν γελάσατε με την καρδιά σας με τους φίλους σας.

Τα συναισθήματα της χαράς, της αγάπης, του ενθουσιασμού μας δίνουν πολλή ενέργεια. Σε αυτές τις στιγμές, νιώθετε ότι έχετε αστείρευτη ενέργεια και μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Επειδή τα συναισθήματα είναι θετικά, η ενέργειά σας είναι άφθονη.

Στην αντίθετη πλευρά, τα συναισθήματα όπως ο φόβος, το πένθος, η κατάθλιψη και η ανασφάλεια ρίχνουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Όταν σκέφτεστε στιγμές της ζωής σας που νιώθατε κομμάτια, η συναισθηματική σας ενέργεια είναι χαμηλή.

Αιτίες που μειώνουν την συναισθηματική σας ενέργεια

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί νιώθετε τόσο κουρασμένοι όλη την ώρα; Δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε έτσι. Η συναισθηματική εξουθένωση είναι συχνή στις μέρες μας.

Η μείωση της συναισθηματικής ενέργειας οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά γενικά η συναισθηματική εξουθένωση μπορεί να συμβεί λόγω:

  • Ανησυχίας: όταν ανησυχείτε, ειδικά για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, νιώθετε αβοήθητοι και έτσι χάνετε την συναισθηματική σας ενέργεια.
  • Τοξικών σχέσεων: μπορεί να υπάρχει στη ζωή σας ένα άτομο απαισιόδοξο και κυνικό. Μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένας συγγενής που κρίνει συνεχώς τις λέξεις και τις πράξεις σας, και συνεχώς σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς. Ίσως ο συνεργάτης σας ή ο εργοδότης σας να ανακατεύετε με τις δουλειές σας στο γραφείο. Αυτοί οι άνθρωποι αργά αλλά σταδιακά ρουφούν όλα τα θετικά σας συναισθήματα και σας αφήνουν να νιώθετε ανεπαρκείς λόγω της τοξικότητάς που έχετε δεχθεί.
  • Άρνησης να προχωρήσετε: οι άνθρωποι θα σας πληγώσουν, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά αν μένετε κολλημένοι στο θυμό, στον πόνο και στην απογοήτευση δεν δίνετε χώρο στα θετικά συναισθήματα να ανθίσουν.
  • Δουλειά και έλλειψη διασκέδασης: όταν δουλεύετε συνεχώς χωρίς να κάνετε ένα διάλλειμα για να διασκεδάσετε αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συναισθηματική εξουθένωση.
  • Κακές διατροφικές συνήθειες: οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεστε. Υπάρχουν υγιεινές τροφές που συμβάλλουν στην συναισθηματική σας ενέργεια και τροφές που σας βλάπτουν.

Πώς εκδηλώνεται η μείωση της συναισθηματικής ενέργειας;

Νιώθετε κολλημένοι ή παγιδευμένοι

Όταν νιώθετε συναισθηματικά άδειοι, δυσκολεύεστε να αλλάξετε την οπτική σας γύρω από μια κατάσταση. Αν προσπαθείτε να βρείτε διέξοδο από μια δουλειά, σχέση ή πρόβλημα, δεν νιώθετε συναισθηματικά υγιείς και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας θετικής οπτικής.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι νιώθουμε κολλημένοι σε ένα πρόβλημα. Αυτό είναι σημάδι της συναισθηματικής κόπωσης όταν αρχίζετε να νιώθετε κολλημένοι σε μια κατάσταση και χωρίς ενέργεια να ξεφύγετε.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με την έλλειψη κινήτρου για να βρείτε λύσεις ή την αποδοχή ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την εμφάνιση κατάθλιψης, θυμού, και ευερεθιστότητας τα οποία εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η σωματική κόπωση, η αϋπνία και η μείωση της όρεξης.

Έλλειψη κινήτρου για δουλειά, δημιουργία και στόχους

Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην εξουθένωση ακόμη και στις πιο χαρούμενες στιγμές σας. Σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια να τα καταφέρετε.

Αυτή η στάση κάνει δύσκολο να ολοκληρώσετε μια εργασία, να απολαύσετε κάτι που δημιουργήσατε ή να επιτύχετε τους στόχους σας.

Σε σωματικό επίπεδο, το άγχος και η έλλειψη κινήτρου μπορεί να παρεμβαίνουν τα επίπεδα της ενέργειας σε σημείο που να νιώθετε κόπωση, νωθρότητα και έλλειψη όρεξης.

Μπορεί να έχετε υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και να μην μπορείτε να είστε παραγωγικοί. Μπορεί να είστε απαθείς σε πράγματα που συμβαίνουν και φέρνουν χαρά, όπως τα σχέδια με τους φίλους ή η φροντίδα του εαυτού σας.

Ευερεθιστότητα

Όταν βρίσκεστε στα όρια του burnout είναι δύσκολο να διατηρήσετε τον έλεγχο. Αυτές τις στιγμές που τα συναισθήματα είναι έντονα είναι εύκολο να ενδώσετε στο θυμό σας ή να έχετε ξεσπάσματα θυμού.

Συνεχής κόπωση και ανεπαρκής ύπνος

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως όταν είναι συναισθηματικά εξουθενωμένοι θα μπορέσουν να κοιμηθούν αμέσως, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η αϋπνία συνδέεται με πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας και επειδή το σώμα και το μυαλό συνδέονται, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλο το σώμα επηρεάζεται.

Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ευεξία σας. Χωρίς αυτόν, δεν έχετε καθόλου ενέργεια. Δώστε προσοχή στα μοτίβα ύπνου και προσέξτε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Πώς θα ενισχύσετε την συναισθηματική σας ενέργεια;

Αναγνωρίζοντας τις αφορμές που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιο εύκολο να τις περιορίσετε. Οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την συναισθηματική σας ενέργεια:

  1. Να είστε αποφασιστικοί και να θέτετε τα όρια σας: μάθετε να λέτε όχι σε ανθρώπους που σας θεωρούν δεδομένους. Αν δεν νιώθετε καλά ή άνετα να κάνετε κάτι, τότε μιλήστε. Μην μένετε στη σιωπή. Θέστε και διατηρήστε τα όριά σας. Κρατήστε τους επικριτικούς ανθρώπους σε απόσταση και διατηρήστε τη συναισθηματική σας ενέργεια.
  2. Κάντε ένα διάλλειμα: σε ένα γεμάτο πρόγραμμα, βρείτε χρόνο να απολαύσετε τη ζωή σας. Βγείτε μια βόλτα, δείτε το ηλιοβασίλεμα, και ρουφήξτε την ομορφιά της φύσης. Χαλαρώστε μαζί με τους φίλους σας, εξασκηθείτε στο διαλογισμό, πάρτε λίγες μέρες άδεια και πάτε ένα ταξίδι.
  3. Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε: είναι καλό να έχετε πλάνο και να είστε προετοιμασμένοι για τα πιθανά αποτελέσματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε τις πράξεις και τις αποφάσεις των άλλων. Μόνο τον εαυτό σας μπορείτε να ελέγξετε. Επικεντρωθείτε σε αυτό.