Κάνε το Τεστ

Ελπίδα: πως συμβάλλει στην ψυχική υγεία

Ελπίδα

Καθώς η ελπίδα είναι αναμφίβολα μια προσωπική εμπειρία και κάτι που είναι δύσκολο να οριστεί, η αξία και η θετική της επίδραση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι αναγνωρισμένη και δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι η ελπίδα ενισχύει την αποφασιστικότητά τους και τους συνοδεύει ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, τους καθοδηγεί να ξεπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις.

Η ελπίδα μας βοηθά να παραμένουμε αφοσιωμένοι στους στόχους μας και να έχουμε κίνητρο να δράσουμε ώστε να τους επιτύχουμε. Η ελπίδα δίνει στους ανθρώπους ένα λόγο να συνεχίσουν να πολεμούν και να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, παρά την απρόβλεπτη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τι είναι η ελπίδα;

Η ελπίδα ορίζεται ως η προσδοκία ότι κάποιος θα έχει θετικές εμπειρίες ή ότι μια απειλητική ή αρνητική κατάσταση δεν θα γίνει πραγματικότητα ή τελικά τα πράγματα θα κυλήσουν ευνοϊκά. Η ελπίδα επίσης συνδέεται με την αισιοδοξία, την στάση ή την προοπτική ότι θα συμβούν όμορφα πράγματα και οι ευχές και οι επιθυμίες κάποιου θα πραγματοποιηθούν. Υπό αυτή την έννοια, η ελπίδα είναι ουσιαστική για τον καθορισμό και τελικά την επίτευξη των στόχων.

Πώς η ελπίδα συμβάλλει στην κοινωνική, ψυχική και σωματική υγεία;

Η επίδραση της ελπίδας στην κοινωνική, την ψυχική και την σωματική μας ευεξία είναι τεκμηριωμένη. Συνδέεται με την ικανοποίηση, και η επικρατούσα άποψη είναι ότι η ελπίδα λειτουργεί ως ρυθμιστής ενάντια στα αρνητικά και ψυχοπιεστικά γεγονότα. Οι μελέτες όμως αποδεικνύουν ότι η ελπίδα προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό.

Η ελπίδα κάνει τους ανθρώπους πιο αθλητικούς, με περισσότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα , επιτυχημένους επαγγελματίες και με περισσότερη υγεία. Οι άνθρωποι που είναι ελπιδοφόροι είναι πολύ πιο πιθανό να φροντίζουν την καριέρα και την υγεία τους επειδή είναι στραμμένοι προς το μέλλον (θέτουν και αναλαμβάνουν δράση να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους). Τα ελπιδοφόρα άτομα είναι γενικά πιο επιτυχημένα και υγιή επειδή ενεργούν προληπτικά για την επαγγελματική, την οικονομική και την σωματική τους υγεία.

Καλλιεργήστε την ελπίδα

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την ελπίδα ώστε να νιώθετε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σας.