Κάνε το Τεστ
υπέρταση, διατροφή για την υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση, τροφές που βοηθούν στην υπέρταση, αλλαγές στον τρόπο ζωής για την υπέρταση

Υπέρταση και διατροφή

Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η καρδιά διοχετεύει αίμα στις αρτηρίες (αιμοφόρα αγγεία) μέσα στα οποία κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, σημαίνει ότι η πίεση στις αρτηρίες είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικά επίπεδα.

Η υπέρταση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Η διατροφή μας παίζει κύριο ρόλο στην αρτηριακή πίεση. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι για την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικές τιμές είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Διατροφή για την υπέρταση

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση καλό είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε:

 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Τροφές ολικής άλεσης
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
 • Πουλερικά και ψάρια χωρίς το δέρμα
 • Ξηρούς καρπούς και όσπρια
 • Φυτικά έλαια

Καλό είναι να περιορίσετε τα εξής:

 • Κορεσμένα και trans λιπαρά
 • Νάτριο
 • Κόκκινο κρέας
 • Γλυκά και ποτά με ζάχαρη

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τα φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα φρούτα και οι χυμοί τους είναι όλα ωφέλιμα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές ασβεστίου. Κάποια μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, για αυτό προτιμήστε το γιαούρτι ή τα τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Οι τροφές ολικής άλεσης περιλαμβάνουν τροφές όπως τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης και την βρώμη που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αυτά περιλαμβάνονται ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα. Φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους, ένα ακόμη σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Καλό είναι να προσπαθείτε να βάλετε περισσότερη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα και να κάνετε 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα.

Η σωματική άσκηση μέτριας έντασης περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που σας κάνει να νιώθετε πιο ζεστοί, να αναπνέετε πιο δύσκολα και κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο με το γιατρό σας.

Περιορίστε τον καφέ που καταναλώνετε, και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη όπως το τσάι και τα αναψυκτικά, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Αντιμετωπίστε την υπέρταση

Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το ΑΓΧΟΣ σας, να κοιμάστε επαρκώς, να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, να κάνετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, να τρώτε υγιεινά και όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχουν πολλά να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και άλλων παραγόντων, όπως το άγχος, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες.