Κάνε το Τεστ
ανασφάλεια στη σχέση, τι είναι η ανασφάλεια, πως εκδηλώνεται η ανασφάλεια στη σχέση, σημάδια που δείχνουν ότι νιώθετε ανασφάλεια

Ανασφάλεια στη σχέση: πως θα την αναγνωρίσετε

Ανασφάλεια στη σχέση

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους συντρόφους να νιώθουν ανασφάλεια σε μια σχέση. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ανασφάλειές τους. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις και οι φόβοι τους κρατούν πίσω και δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν βαθιά σύνδεση με το σύντροφό τους. Αυτές οι ανασφάλειες δεν είναι πάντα λάθος του συντρόφου. Αν είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και σίγουροι για όσα ψάχνετε σε μια σχέση, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να μεταμορφώσετε τη σχέση σας.

Τι είναι η ανασφάλεια;

Η ανασφάλεια είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα απειλής  και/ή ανεπάρκειας κατά κάποιο τρόπο. Όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή ανεπαρκείς. Αλλά καθώς αυτό είναι φυσιολογικό κάποιες φορές, η χρόνια ανασφάλεια μπορεί να σαμποτάρει την επιτυχία σας και να καταστρέφει τις σχέσεις σας. Η χρόνια ανασφάλεια κλέβει όλη σας την ηρεμία και δεν σας αφήνει να δεσμευτείτε στο σύντροφό σας με αυθεντικό τρόπο. Οι πράξεις που προκύπτουν από την ανασφάλεια, όπως η ανάγκη για επιβεβαίωση, η ζήλια, η καχυποψία, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, δεν είναι ελκυστικές και απομακρύνουν το σύντροφό σας.

Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται ότι η ανασφάλεια προκύπτει από κάτι που έκανε ή είπε ο σύντροφός τους, η πραγματικότητα είναι ότι η ανασφάλεια προκύπτει από μέσα σας. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να ξεκινήσει νωρίς στη ζωή με την ανασφαλή προσκόλληση στους γονείς σας ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα αν πληγωθείτε ή αν σας απορρίψει κάποιος που νοιάζεστε. Οι ανασφάλειες διατηρούνται και ενισχύονται όταν συγκρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας με τους άλλους και κρίνετε αυστηρά και σκληρά τον εαυτό σας. Η ανασφάλεια στη σχέση βασίζεται σε παράλογες σκέψεις και φόβους, ότι δεν είστε αρκετά καλοί, ότι δεν θα είστε εντάξει χωρίς σύντροφο, ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιον καλύτερο σύντροφο, ή ότι δεν σας αγαπούν πραγματικά.

Σημάδια που δείχνουν ότι νιώθετε ανασφάλεια

Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε το σύντροφό σας

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η αγάπη είναι σημαντικό κομμάτι σε κάθε σχέση, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την εμπιστοσύνη. Αν οι ανασφάλειές σας εμφανίζονται με θέματα εμπιστοσύνης προς το σύντροφό σας, τότε σίγουρα θα δυσκολευτείτε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Αυτό όμως επηρεάζει τη σχέση σας επειδή περιορίζεται η οικειότητα. Τελικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι καταστροφική για μια σχέση.

Εσωτερικεύετε τις αρνητικές σας σκέψεις και τις μετατρέπετε σε πράξεις

Όλοι μας κάνουμε αρνητικές σκέψεις κάποιες φορές, αλλά αν νιώθετε παγιδευμένοι στον κύκλο των αμφιβολιών για τον εαυτό σας, εσωτερικεύετε τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένο τρόπο. Αν κάνετε το ίδιο πράγμα συνέχεια, θα γίνει συνήθεια. Τελικά, γίνεται κομμάτι της σχέσης σας, επηρεάζει το σύντροφό σας και η σχέση γίνεται τοξική.

Ζητάτε συνεχώς επιβεβαίωση

Η επιβεβαίωση από το σύντροφό σας δεν είναι κάτι κακό, όλοι το χρειαζόμαστε. Αλλά αν έχετε την ανάγκη ο σύντροφός σας να επιβεβαιώνει κάθε πράξη σας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και όταν αυτό συμβαίνει, οι ανασφάλειες πολλαπλασιάζονται. Αυτό δείχνει ότι εξαρτάστε από το σύντροφό σας για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Δουλέψτε τις ανασφάλειές και η εξάρτηση από το σύντροφό σας θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ψυχοθεραπεία: ατομική ή ζεύγους

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ του παρελθόντος και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να λυτρωθείτε από την ανασφάλεια στις σχέσεις σας.