Κάνε το Τεστ
εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στις σχέσεις, η σημασία της εμπιστοσύνης στις σχέσεις

Η σημασία της εμπιστοσύνης στις σχέσεις

Η Εμπιστοσύνη στις Σχέσεις

Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς εμπιστοσύνη. Ο σύζυγός σας πηγαίνει στη δουλειά και εσείς δεν είστε ήρεμοι. Ο σύζυγός σας ελέγχει τα μηνύματά του και δεν μπορείτε να αποδεχτείτε ότι μιλάει με ένα φίλο του, θέλετε να μοιραστείτε ένα μυστικό μαζί του αλλά δεν είστε σίγουροι ότι θα κρατήσει το μυστικό σας.

Χωρίς εμπιστοσύνη, κάθε στιγμή στη ζωή μπορεί να γίνει εφιάλτης. Είναι δύσκολο για τις σχέσεις να ευημερήσουν με αυτό τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι απλά χαοτική και δυσλειτουργική.

Η εμπιστοσύνη είναι η πίστη που έχουμε σε κάποιον ότι θα είναι πάντα πιστός σε εμάς και θα μας αγαπά. Όταν εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βασιστούμε πάνω του και να νιώθουμε άνετα μαζί του επειδή νιώθουμε ασφάλεια.

Απιστία και ανασφάλεια

Πολλές φορές είναι μία απιστία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη, άλλοτε εμπειρίες του παρελθόντος (είτε προσωπικές σας, είτε τρίτων, όπως για παράδειγμα των γονιών σας). Άλλες φορές, ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει γενικά χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτή να είναι η ρίζα των προβλημάτων (θεωρεί δηλαδή ότι απειλείται η σχέση από συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε).

Χτίσιμο εμπιστοσύνης

Η αυθεντική εμπιστοσύνη περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα, όταν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και την κρίση μας, εμπιστευόμαστε τους άλλους και έχουμε την ικανότητα να συγχωρούμε όταν υπάρχουν διαφωνίες. Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους  που ο ένας είναι πρόθυμος και ο άλλος όχι.

Δύο άνθρωποι που έχουν μια σχέση δείχνουν την εμπιστοσύνη με πολλούς τρόπους, όπως:

 1. Η ακρόαση και η υποστήριξη.
 2. Ο σεβασμός και η στοργή.
 3. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο επειδή γνωρίζουν ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον εαυτό τους.
 4. Αμοιβαίος σεβασμός στα προσωπικά όρια.
 5. Είναι αξιόπιστοι προς τον άλλο.
 6. Ότι και αν συμβεί νιώθουν ασφαλείς.
 7. Λύνουν τις διαφωνίες τους με υγιείς τρόπους.
 8. Αντιστοιχούν τα λόγια τους με τις πράξεις τους.
 9. Δεν ελέγχουν ή δεν παρακολουθούν ο ένας τον άλλο.
 10. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο χωρίς να έχει σημασία που είναι ή με ποιον είναι.
 11. Έχουν ισχυρό δέσιμο.

Όταν δύο άνθρωποι χτίζουν τη σχέση τους στην εμπιστοσύνη, είναι ελεύθεροι να είναι αυθεντικοί. Χρειάζεται χρόνος για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη κάποιου και η εμπιστοσύνη αποτελεί επιλογή.

Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και αν έχετε πληγωθεί, είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν, πρέπει να συνεχίσετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και το ένστικτό σας. Πολλές φορές ένα άτομο μεταφέρει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο νέο του σύντροφο καθώς φοβάται ότι η ιστορία του παρελθόντος θα επαναληφθεί. Οι προηγούμενοι σύντροφοί σας έκαναν την επιλογή τους, αλλά εσείς μπορείτε να προχωρήσετε και να αναλάβετε την ευθύνη της δικής σας ευτυχίας.

Το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε

Αν μένετε κολλημένοι στο παρελθόν λόγω κάποιας απιστίας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε πλέον την κρίση σας, μπορείτε να επουλώσετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε με τη βοήθεια του EMDR. Αν έχετε γενικά χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι απαραίτητο να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, διαφορετικά θα σας σαμποτάρει ο ίδιος σας ο εαυτός, σε όλες τις σχέσεις σας.