Κάνε το Τεστ
συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση, ψυχολογική κακοποίηση στη σχέση, σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση, πως θα αναγνωρίσετε τη συναισθηματική κακοποίηση, αντιμετώπιση συναισθηματικής κακοποίησης, ψυχοθεραπεία για την σωματική κακοποίηση

Συναισθηματική κακοποίηση στις σχέσεις

Συναισθηματική Κακοποίηση στις Σχέσεις

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μια μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς που δεν περιλαμβάνει σωματική βία. Οι κακοποιητικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την ταπείνωση, την χειραγώγηση, την απομόνωση και τον εκφοβισμό που πληγώνει τα θύματα. Η συναισθηματική κακοποίηση, η οποία αναφέρεται και ως ψυχολογική κακοποίηση, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σχέση (γονεϊκή, συντροφική, φιλική, επαγγελματική).

Επειδή η συναισθηματική κακοποίηση δεν έχει φυσικές επιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Οι τακτικές της ψυχολογικής χειραγώγησης κάνουν τα θύματα να αναρωτιούνται για τη λογική τους. Αυτό εξηγεί το γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε τα σημάδια της ψυχολογικής κακοποίησης ώστε να ξέρετε τι να κάνετε αν νομίζετε ότι είστε σε μια τέτοια σχέση.

Ποια είναι τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης;

Πολλές φορές, η συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι ξεκάθαρη. Μερικές φορές οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη, και στη συνέχεια ανακαλύπτουν την αιτία αυτών, που συχνά είναι η κακοποιητική συμπεριφορά.

Πολύ συχνά, κάποιος αρχικά να αναγνωρίζει τα σημάδια της κατάθλιψης και του άγχους ως αποτέλεσμα της συναισθηματικής ή της λεκτικής κακοποίησης. Ωστόσο, κάποιος που βιώνει συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, να μην εμπιστεύεται το ένστικτο του, τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει συνεχώς κουρασμένος, σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωμένος και να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα.

Οι άνθρωποι που είναι θύματα μιας κακοποιητικής σχέσης συχνά:

  • Δικαιολογούν την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου τους
  • Απομονώνονται από τους φίλους και την οικογένεια τους
  • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όλα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται με το να ζητούν συνεχώς συγνώμη ή να αποδέχονται την ευθύνη για τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που δεν είναι δικά τους, να δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση, να νιώθουν αδύναμοι ή ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

Πώς θα αναγνωρίσετε την συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση;

Όλοι μας βιώνουμε στιγμές έντασης στις σχέσεις μας. Μπορεί πάνω στο θυμό μας να πούμε πράγματα που δεν τα εννοούμε και μετά τα μετανιώνουμε. Όμως σε μερικές σχέσεις αυτά τα ξεσπάσματα θυμού μπορεί να αγγίζουν την κακοποίηση. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την κακοποίηση στη σχέση σας επειδή έχει πολλές μορφές. Όταν είμαστε μαζί με έναν άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, βλέπουμε όλες τις πλευρές του, τις καλές και τις κακές. Ένας κακοποιητικός άνθρωπος μπορεί να είναι στοργικός και συμπονετικός σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να έχει καλή καρδιά και τον περισσότερο καιρό να είναι εξαιρετική συντροφιά. Έτσι, καθώς έχει πολλά καλά χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την κακοποιητική συμπεριφορά του. Πώς όμως μπορεί ένα τόσο καλό άτομο να εμφανίζει κακοποιητική συμπεριφορά; Μπορεί να λέτε στον εαυτό σας ότι σίγουρα οι συμπεριφορές του δεν είναι κακοποιητικές, απλά έχασε τον έλεγχο επειδή κάνατε κάποιο λάθος ή ότι χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικός.

Με αυτό τον ύπουλο τρόπο, ξεκινά ο κύκλος της κακοποίησης. Το άτομο με την κακοποιητική συμπεριφορά χρησιμοποιεί την λεκτική και την συναισθηματική βία, ο σύντροφός του δεν αναγνωρίζει την κακοποίηση και έτσι αρχίζει να κατηγορεί τον εαυτό του. Πριν το καταλάβετε, καθιερώνεται ένας κύκλος και εσείς μένετε σε μια σχέση που δεν σας σέβονται.

Σε άλλες περιπτώσεις, η κακοποίηση είναι πιο άμεση, μερικές φορές και σκόπιμη και το άτομο που ασκεί κακοποίηση κάνει το σύντροφό του να πιστεύει ότι δεν είναι αρκετός, δεν είναι αρκετά έξυπνος, δεν είναι αρκετά ελκυστικός, δεν αξίζει την αγάπη. Συχνά σε αυτές τις σχέσεις, το άτομο που δέχεται ή ασκεί την κακοποίηση μπορεί να έχει βιώσει μια παρόμοια τραυματική εμπειρία στην παιδική του ηλικία. Μπορεί να είχε κάποιον κακοποιητικό γονέα, ένα επικριτικό γονέα, γονείς που τον έκαναν να νιώθει ασήμαντος ή ανεπιθύμητος. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην συναισθηματική κακοποίηση και τις φυσιολογικές διαφωνίες;

Οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές και υγιείς σε όλες τις σχέσεις. Μερικές φορές, αυτές οι διαφωνίες μπορεί να είναι έντονες χωρίς σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης.

Έχετε παρατηρήσει μοτίβα με χαρακτηρισμούς, εκφράσεις που σας ταπεινώνουν, συνεχείς συγκρίσεις ή ανταγωνισμό ή ελεγκτικές συμπεριφορές; Έχετε άποψη και γνώμη; Έχετε παρατηρήσει περιστατικά χειραγώγησης, ελέγχου ή κατηγοριών;

Κάποια από τα μοτίβα χειραγώγησης και ελέγχου περιλαμβάνουν:

  •  Απειλές
  • Χαρακτηρισμούς
  • Εκφοβισμό
  • Έλλειψη σεβασμού
  • Ντροπή και ενοχές
  • Ψυχολογική χειραγώγηση

Ένα κοινό σημάδι της συναισθηματικής κακοποίησης είναι ότι το άτομο που ασκεί κακοποίηση, χειραγωγεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να εξυπηρετήσει το σκοπό του. Το άτομο που ασκεί συναισθηματική κακοποίηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να κρατά το θύμα υπεύθυνο για όλες τις αρνητικές του συμπεριφορές. Έτσι το θύμα νιώθει πως ότι αρνητικό και αν συμβεί είναι δικό του λάθος.

Αντιμετώπιση κακοποιητικής συμπεριφοράς

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κάποιος το άγχος της συναισθηματικής κακοποίησης σε μια σχέση είναι να την αναγνωρίσει. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της επούλωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι σε μια κακοποιητική σχέση, επειδή δεν υπάρχει κάτι προφανές όπως η σωματική κακοποίηση. Όταν σκέφτεστε αν είστε σε μια κακοποιητική κατάσταση, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ζητήσετε υποστήριξη και να μην απομονώνεστε.

Βρείτε θετικούς ανθρώπους στη ζωή σας , οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, την αίσθηση της αξίας σας. Επικεντρωθείτε στη συνολική σας υγεία και ευεξία. Φροντίστε τις σωματικές, τις συναισθηματικές και τις πνευματικές σας ανάγκες. Αν η συναισθηματική κακοποίηση είναι σοβαρή τότε ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή που θα σας υποστηρίξει και θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία της αλλαγής με ασφάλεια.

Ψυχοθεραπεία για την συναισθηματική κακοποίηση

Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της υποστήριξης που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια και μετά την συναισθηματική κακοποίηση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε υγιή όρια, να δουλέψετε την αυτοεκτίμησή σας και να μάθετε δεξιότητες διαχείρισης.

Πολλές φορές η ψυχοθεραπεία δίνει τα εργαλεία που χρειάζεται κάποιος για να αναγνωρίσει την κακοποίηση και να δει τις συνέπειες.

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλές μορφές και τεχνικές οι οποίες ταιριάζουν σε κάθε άνθρωπο. Δεν υπάρχει μόνο μια λύση για όλους.

Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει ένα ασφαλές μέρος, χωρίς κριτική στο οποίο μπορείτε να εκπαιδευτείτε, να μάθετε δεξιότητες και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματικά κακοποιητική κατάσταση.

Βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή που θα σας καταλαβαίνει, θα κατανοεί όσα βιώνετε , θα σας υποστηρίζει και θα σας παρέχει ασφάλεια.

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι σε μια δύσκολη σχέση, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Αν αναγνωρίζετε την συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση σας, πιστέψτε στον εαυτό σας και ζητήστε βοήθεια. Η  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να νιώθετε ικανοποίηση στη σχέση σας.