Κάνε το Τεστ
πως να πείτε όχι ευγενικά στον εργοδότη σας, πείτε όχι στις επιπλέον εργασίες, τρόποι για να αρνηθείτε ευγενικά τις δουλειές που σας αναθέτει ο εργοδότης σας

Πως να πείτε “όχι” στον εργοδότη σας με ευγενικό τρόπο

Πώς μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά τις επιπλέον εργασίες;

Πολλές φορές στη δουλειά σας μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι να μην αναλάβετε τις επιπλέον εργασίες που θέλει να σας αναθέσει ο εργοδότης σας. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Αναπόφευκτα, υπάρχει μια στιγμή αμηχανίας που ψάχνετε να βρείτε τα κατάλληλα λόγια για να ξεφύγετε. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να το κάνετε.

Όταν θέλετε να πείτε "όχι" σε ένα συνεργάτη σας ή στο διευθυντή σας αυτό μπορεί να σας προκαλεί νευρικότητα. Το άγχος είναι αναπόφευκτο. Όλοι θέλουμε να δείχνουμε το ομαδικό μας πνεύμα στο χώρο εργασίας, και να είμαστε το άτομο στο οποίο οι άλλοι μπορούν να βασιστούν, και να μπορούμε να εκτελέσουμε άψογα κάθε εργασία. Αλλά υπάρχουν στιγμές που απλά θέλετε να πείτε "όχι" στην επιπλέον δουλειά με ευγενικό τρόπο και όχι με αγένεια.

Τη στιγμή που κάποιος σας ζητά να κάνετε κάτι που δεν έχετε το χρόνο ή την αρμοδιότητα να το κάνετε νιώθετε ευάλωτοι. Συχνά το "ναι" είναι η εύκολη λύση. Όμως υπάρχει και το ανάλογο τίμημα. Πολλοί από εμάς έχουν περάσει ώρες ή και μήνες νιώθοντας θυμωμένοι και δυσαρεστημένοι. Για τις γυναίκες, υπάρχει ο μύθος ότι μπορούν να τα κάνουν όλα και να τα κάνουν τέλεια.

Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για να θέσετε όρια χρειάζεται να έχετε το κουράγιο να βάλετε την ευεξία σας πρώτη ακόμη και αν ρισκάρετε να απογοητεύσετε τους άλλους. Και στους άλλους συμπεριλαμβάνεται και το αφεντικό σας.

Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την επιπλέον δουλειά για τους εξής λόγους:

  • Το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο
  • Έχετε κουραστεί να είστε υπεύθυνοι για όλες τις εργασίες
  • Θέλετε να θέσετε τα όρια σας στον εργασιακό σας χώρο
  • Η επιπλέον δουλειά θα επηρεάσει την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στη ζωή σας
  • Θα επηρεαστούν αρνητικά οι υποχρεώσεις σας στη δουλειά

Από τη στιγμή που ξέρετε ότι θέλετε να αποφύγετε την επιπλέον δουλειά, υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε με αξιοπρέπεια, με τρόπο που δεν θα σας κοστίσει όταν θα έρθει η στιγμή της αξιολόγησης της εργασίας σας.

Να είστε άμεσοι

Αν έχετε αποφασίσει να απορρίψετε την επιπλέον δουλειά, να είστε σίγουροι για τα κίνητρα σας. Αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρετε εσείς, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λέξη "Εγώ". Η απόφαση αφορά εσάς και τι είναι σημαντικό για εσάς, και όχι για το άτομο που σας το ζητά. Αποφύγετε δηλώσεις όπως, "Πάντα μου ζητάς πράγματα την τελευταία στιγμή", ή "Νιώθουμε ότι αυτό είναι άδικο". Σε καμία περίπτωση, δεν χρειάζεται να αναφερθείτε σε άλλα μέλη της ομάδας σας, και πρέπει μονάχα να μιλάτε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Μπορείτε να πείτε, " Χαίρομαι που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την αναλάβω αυτή τη στιγμή," μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια προσωπική συνομιλία σχετικά με την ανάθεση εργασιών της τελευταίας στιγμής.

Να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι

Η ευγενική άρνηση των επιπλέον υποχρεώσεων δεν περιέχει ένταση, και δεν σας βάζει στη θέση να δικαιολογηθείτε ή να πείτε ψέματα με αποτέλεσμα να φαίνεστε κακοί. Κάτι το οποίο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Όταν είστε ειλικρινείς δεν χρειάζεται να είστε παρορμητικοί. Πριν μιλήσετε στο συνεργάτη σας ή πριν πείτε την απόφασή σας στο διευθυντή σας , σκεφτείτε γιατί λέτε όχι. Πραγματικά ξεκαθαρίστε τους λόγους που θέλετε να αποφύγετε την επιπλέον δουλειά. Η φλυαρία θα σας δημιουργήσει πίεση και θα στείλει μπερδεμένα μηνύματα. Μην αποφεύγετε να μιλήσετε με το άτομο που σας πρότεινε την επιπλέον δουλειά νομίζοντας ότι θα πάρει το μήνυμα. Να είστε αποφασιστικοί, είναι η καριέρα σας και εσείς είστε υπεύθυνοι για αυτή.

Ακολουθήστε το χρυσό κανόνα

Αντιμετωπίστε τους άλλους όπως θέλετε να σας αντιμετωπίζουν. Η απόρριψη ή ένα απότομο όχι μπορεί να είναι πολύ σκληρό. Να είστε προσεκτικοί για το πως μπορεί να νιώσει ο άλλος και να μπορείτε να τον κατανοήσετε αν δεν συμφωνεί απόλυτα με την απόφασή σας να απορρίψετε την επιπλέον δουλειά. Όταν δίνετε εξηγήσεις και δείχνετε σύνεση για την εργασία και τους συνεργάτες σας το άτομο απέναντι σας θα ανταποκριθεί διαφορετικά. Να θυμάστε να παραμένετε πιστοί στην απόφασή σας αλλά και συμπονετικοί με τους άλλους, ειδικά αν το άλλο άτομο σας συμπεριφέρεται με επαγγελματισμό.