Κάνε το Τεστ
φροντίστε τον εαυτό σας, η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωισμός

Δεν είναι εγωιστικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας

Φροντίστε τον Εαυτό σας

Εγωισμός είναι να σκέφτεστε μόνο τις προσωπικές σας επιθυμίες και το προσωπικό σας όφελος χωρίς να νοιάζεστε για τους άλλους. Αλλά δεν είναι όλα στη ζωή άσπρο ή μαύρο. Για παράδειγμα, είναι ανάγκη να βάλουμε πρώτοι την μάσκα οξυγόνου στο αεροπλάνο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Όμως αυτό δεν είναι εγωισμός.

Ζητήστε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη. Μπορεί να αποφεύγετε να ζητήσετε βοήθεια γιατί αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδύναμοι. Όμως είναι σημαντικό να ζητάτε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε.

Ξεκουραστείτε. Αν νιώθετε κουρασμένοι συναισθηματικά, ψυχικά ή σωματικά πάρτε λίγο χρόνο να ξεκουραστείτε. Μπορεί απλά να θέλετε να κοιμηθείτε. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, αδυναμία στο ανοσοποιητικό σύστημα , προβλήματα μνήμης και προβλήματα στις σχέσεις. Αν νιώθετε κουρασμένοι πάρτε μια μέρα ρεπό από τη δουλειά σας και χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική , βλέποντας τηλεόραση.

Χρειάζεστε χρόνο μόνοι σας. Όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι μας. Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή θέλουμε να πάρουμε τις αποστάσεις μας από τις σχέσεις μας.

Θέλετε να τελειώσετε μια σχέση, να αφήσετε τη δουλειά σας ή να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι για κανένα εύκολο να χωρίσει, να μετακομίσει σε μια άλλη πόλη ή να παραιτηθεί από τη δουλειά του. Αν όμως νιώθετε άσχημα για κάποιον ή για κάτι είναι η στιγμή να επανεξετάσετε την κατάσταση. Συχνά μένουμε σε φιλίες ή σχέσεις επειδή φοβόμαστε ότι θα πληγώσουμε τους άλλους. Αλλά αν η σχέση είναι επιβλαβής για εσάς, είναι ανάγκη να βάλετε πρώτο τον εαυτό σας.

Δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε. Σε κάθε σχέση πρέπει να υπάρχει μια καλή ισορροπία σε αυτά που δίνετε και σε αυτά που παίρνετε. Αλλά αν δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε είναι η στιγμή για να κάνετε κάτι για αυτό. Δεν είναι εγωιστικό να βάλετε σε προτεραιότητα τις δικές σας ανάγκες.

Αποφύγετε την εξουθένωση στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή. Ο καθένας μας είναι επιρρεπής στην εξουθένωση. Για αυτό όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας από τη δουλειά κλείστε τον υπολογιστή σας , μην απαντάτε σε email και αφήστε τη δουλειά για την επομένη ημέρα. Σιγουρευτείτε ότι διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τη δουλειά. Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξουθένωση και θα είστε πιο ευτυχισμένοι στην προσωπική σας ζωή.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Πολλοί άνθρωποι που συνεχώς δίνουν καταλήγουν εξουθενωμένοι και αγχωμένοι. Το χρόνιο στρες συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι ψυχικές διαταραχές.

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας και την υγεία σας επειδή δεν θέλετε να είστε "εγωιστές". Ο εγωισμός δεν είναι απαραίτητα κακό χαρακτηριστικό, πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ του "υγιούς" και "παθολογικού" εγωϊσμού. Σε μικρές δόσεις είναι απαραίτητος για να φροντίσετε την συναισθηματική, ψυχική και σωματική σας υγεία.