Κάνε το Τεστ
γιατί δεν έχω φίλους, φιλίες, φιλικές σχέσεις, πως να δημιουργήσετε φιλίες

Γιατί δεν έχω φίλους;

Γιατί δεν έχω φίλους;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι σαν παιδιά ήταν πιο εύκολο να κάνετε φιλίες. Όμως ως ενήλικες τα πράγματα να μην είναι και τόσο απλά. Το θέμα δεν είναι ότι έχετε λίγους φίλους, αλλά ίσως να δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε νέες φιλίες.

Σε όλους αρέσει να είναι συμπαθητικοί, και όλοι θέλουμε και έχουμε ανάγκη τους φίλους μας. Είναι ωραίο να έχετε καλούς φίλους στη ζωή σας. Μερικές φορές, η ροή της ζωής μπορεί να μην σας αφήνει να δημιουργήσετε νέες φιλίες ή να διατηρήσετε αυτές που ήδη έχετε.

Γιατί δεν έχω φίλους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην έχει φίλους. Φυσικά, αυτοί οι λόγοι είναι μοναδικοί για κάθε άνθρωπο. Αλλά υπάρχουν κάποιοι λόγοι που είναι αρκετά συχνοί:

  • Είστε ντροπαλοί: για κάποιους ανθρώπους δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουν μια συζήτηση με ανθρώπους που δεν ξέρουν. Αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και προτιμούν να μένουν σπίτι τους αντί να βγαίνουν έξω.
  • Έχετε κοινωνικό άγχος: το κοινωνικό άγχος είναι το συναίσθημα έντονου φόβου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί να σας παραλύει και να σας αποτρέπει από το να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά, όπως το να κάνετε νέους φίλους ή να συναντάτε καινούργιους ανθρώπους.
  • Μετακομίζετε συχνά: είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε τις φιλίες σας αν συνεχώς μετακομίζετε. Όταν αρχίζετε να νιώθετε άνετα με μια νέα ομάδα ανθρώπων, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια νέα αρχή αλλού.
  • Προτιμάτε την μοναξιά: σας αρέσει να είστε μόνοι. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά οι εσωστρεφείς, νιώθουν ότι πρέπει να έχουν περισσότερους φίλους αλλά στην πραγματικότητα, νιώθουν άνετα να περνούν χρόνο μόνοι τους.
  • Δεν ξέρετε που να ψάξετε για να βρείτε νέους φίλους: ίσως να μην έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε προσωπικά ανθρώπους λόγω της δουλειά σας ή του τρόπου ζωής σας και να μην ξέρετε που να ψάξετε.
  • Οι φιλίες δεν αποτελούν προτεραιότητα για εσάς: μπορεί να έχετε κάποιους φίλους αλλά δεν κρατάτε επαφή, και τελικά σταματάτε να μιλάτε.
  • Οι φιλίες σας είναι επιφανειακές: γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν αφήνετε κανένα να έρθει κοντά σας.
  • Η ζωή σας είναι γεμάτη: ίσως να είστε απασχολημένοι, να έχετε μια απαιτητική δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις και πολλές άλλες ευθύνες που δεν σας αφήνουν αν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε φιλίες;

Η δημιουργία φιλικών σχέσεων είναι μια δεξιότητα. Δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, όπως πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν.

Η δημιουργία φιλικών σχέσεων δεν είναι κάποια μαγική ικανότητα που έχουν μόνο λίγοι άνθρωποι. Είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Οι περισσότεροι μαθαίνουμε πως θα κάνουμε φίλους όταν είμαστε μικροί αλλά πολλοί έχουν την ανάγκη να μάθουν πως θα κάνουν φίλους ως ενήλικες.

Είναι σημαντικό να βρείτε ανθρώπους που θα συναντάτε τακτικά και θα έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα. Επίσης είναι ανάγκη να μάθετε να βρίσκετε τα κοινά χαρακτηριστικά πέρα από τα κοινά ενδιαφέροντα.

Αν νιώθετε ότι δένεστε με ένα άτομο, καλό είναι να συναντιέστε μία ή δύο φορές. Αν όλα πάνε καλά, μπορεί οι συναντήσεις σας να είναι πιο συχνές.