Κάνε το Τεστ
εργασιακό άγχος, αιτίες εργασιακού άγχους, αντιμετώπιση εργασιακού άγχους

Αντιμετωπίστε το εργασιακό άγχος

Εργασιακό Άγχος

Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως ψυχοπιεστικό παράγοντα. Το στρες δεν είναι πάντα κακό, μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να τελειώνετε τις δουλειές σας γρήγορα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, όταν το στρες γίνεται έντονο ή χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση, την υγεία σας (σωματική και ψυχική), την προσωπική σας ζωή και τις φιλίες σας. Ένας αγχωμένος εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος, και ένας δυσαρεστημένος εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός.

Όπως δείχνουν οι μελέτες, το εργασιακό στρες συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων, υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Κάποιες φορές το εργασιακό περιβάλλον και ο εργοδότης μπορεί να είναι άκρως τοξικοί, και να είναι αναγκαίο να αλλάξετε δουλειά για το καλό της υγείας σας. Αλλά αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε το εργασιακό άγχος.

1. Αναγνωρίστε την αιτία

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η αναγνώριση της πηγής του στρες μπορεί να σας ανακουφίσει. Συχνές αιτίες άγχους στη δουλειά είναι ο χαμηλός μισθός, ο φόρτος εργασίας, οι ελάχιστες ευκαιρίες για εξέλιξη, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή προκλήσεων, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Όλα αυτά τα θέματα έχουν αρνητικές συνέπειες στη σωματική σας υγεία, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Ίσως να έχετε ψυχοχωματικά συμπτώματα, πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στο στομάχι, πόνους στην πλάτη, αϋπνία, ή ταχυκαρδία στον ύπνο. Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία, αϋπνία, υπέρταση και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα). Το χρόνιο στρες συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και τα καρδιακά νοσήματα.

2. Αναθεωρήστε τον τρόπο επικοινωνίας

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε το εργασιακό άγχος, αξιολογήστε τον τρόπο που δουλεύετε και αλληλεπιδράτε με τους συναδέλφους σας. Μικρές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και δουλειάς μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους γύρω σας και να μειωθεί το στρες που νιώθετε.

Να είστε κοινωνικοί με τους συνεργάτες σας. Έχετε φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας ή είστε κολλημένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και αποφεύγετε την επαφή; Δεν είναι ανάγκη να είστε πολύ κοινωνικοί αλλά μια μικρή συζήτηση με τους συνεργάτες σας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μιλήστε για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για την παραγωγικότητα και την απελευθέρωση του στρες.

3. Κάντε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας

Η καθημερινή σας ρουτίνα συχνά παίζει τεράστιο ρόλο στα επίπεδα του στρες. Σταματήστε τις κακές συνήθειες και υιοθετήστε νέες καλές που θα σας κάνουν να νιώθετε ηρεμία στη διάρκεια της ημέρας.

Κάντε μικρά διαλλείματα μέσα στην ημέρα. Αν είστε συνεχώς κολλημένοι στο γραφείο σας για οχτώ ώρες και δεν δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να πάρει μια ανάσα, είναι πιο πιθανό να αγχωθείτε. Προσθέστε μερικά διαλείμματα στο καθημερινό σας πρόγραμμα και τηρήστε τα.

Περπατήστε, βγείτε για ένα καφέ, ή κάντε διάλειμμα για μεσημεριανό. Όλα αυτά θα σας δώσουν χρόνο να καθαρίσετε το μυαλό σας και να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σας.

4. Βάλτε όρια στις ώρες εργασίας και τις προσδοκίες σας

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Ίσως είναι οι δικές σας προσδοκίες από τον ίδιο τον εαυτό σας, η τελειομανία, που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Όταν σας κατακλύζει το άγχος λόγω του φόρτου εργασίας και των προθεσμιών που τρέχουν, είναι δύσκολο να χαλαρώσετε. Ακόμη και τα μακροπρόθεσμα σχέδια κάποια στιγμή τελειώνουν, για αυτό καλό είναι να θυμάστε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε τώρα θα σας φαίνονται μικρές και ασήμαντες όταν τελικά ολοκληρώσετε τις εργασίες σας.

Είναι αδύνατο να εξαλείψετε κάθε ψυχοπιεστικό παράγοντα από το εργασιακό σας περιβάλλον. Ίσως και να μην θέλετε να συμβεί αυτό, καθώς το στρες είναι υγιές και σας βοηθά να τηρείτε τις προθεσμίες και να είστε συγκεντρωμένοι. Αλλά μπορείτε να περιορίσετε το κακό στρες και να κάνετε το εργασιακό σας περιβάλλον πιο υγιές.

5. Βελτιώστε την προσωπική σας ζωή

Αν η προσωπική σας ζωή δεν είνα αυτή που θα θέλατε ή έχετε σοβαρά προβλήματα με το σύντροφό σας, τότε το εργασιακό στρες μπορεί να γίνει αφόρητο. Μια καλή σχέση τροφοδοτεί τους ανθρώπους, και κανείς δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα όσα πιεστικά συμβαίνουν.

6. Χαλαρώστε και φροντίστε τον εαυτό σας

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μαζί με πνευματικές τεχνικές, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες καλύτερα.

Δράσεις που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να βοηθήσουν 

Το εργασιακό στρες καταλήγει να είναι βλαβερό μόνο για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για την εταιρεία όταν οι εργαζόμενοι δεν αποδίδουν. Οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν το στρες στη δουλειά με τα εξής:

  1. Δημιουργία ρεαλιστικών στόχων
  2. Ξεκάθαρη επικοινωνία με τους εργαζόμενους
  3. Προσφορά δίκαιης αποζημίωσης
  4. Υγιές μοντέλο ισορροπίας εργασίας-ζωής
  5. Αναγνώριση των επιτευγμάτων
  6. Υποστήριξη στους εργαζομένους
  7. Προγράμματα που θα ενθαρρύνουν την υγεία και την άσκηση

Ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας 

Για την ενίσχυση του οργανισμού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.