Κάνε το Τεστ
Διαταραχές γαστρεντερικού, Άγχος, Ψυχικές διαταραχές, Διαταραχές γαστρεντερικού και Ψυχικές διαταραχές, Σύνδεση εγκεφάλου-στομάχου, Προβιοτικά

Οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος συμβάλλουν στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών

Γαστρεντερικό σύστημα και Ψυχικές διαταραχές

Η ψυχική και η σωματική μας υγεία είναι εξίσου σημαντικές. Πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν συνδεθεί με νοσήματα όπως ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Όμως το πεπτικό σύστημα σύστημα συνδέεται με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Σίγουρα έχετε νιώσει σφίξιμο στο στομάχι όταν νιώθετε αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή πιεσμένοι.

Οι διαταραχές του γαστρεντερικού μπορεί να προκαλέσουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από τη δυσφορία. Οι μελέτες δείχνουν μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του γαστρεντερικού,  στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Άγχος και στρες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα προβλήματα του στομάχου προκαλούν στρες, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Το στομάχι συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη μέσω καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου μπορεί να αυξηθούν από κάποιο πρόβλημα στο στομάχι. Οι διαταραχές του γαστρεντερικού επηρεάζουν την ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι σοβαρές διαταραχές του γαστρεντερικού συμβάλλουν στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Φυσικά, δεν σχετίζονται όλα τα προβλήματα του στομάχου με ψυχολογικά θέματα. Η ηλικία εμφάνισης των προβλημάτων του γαστρεντερικού παίζει ρόλο στην επίδρασή τους στην ψυχική μας υγεία. Βέβαια σε αυτό συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονο πόνο στο ανώτερο γαστρεντερικό, σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη.

Οι μελέτες σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έδειξαν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μια ψυχική διαταραχή όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και οι διαταραχές ύπνου. Επίσης αυτοί οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διπολική διαταραχή.

Οι ορμόνες του στρες είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με προβλήματα του γαστρεντερικού είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και στην κατάθλιψη. Οι διαταραχές του γαστρεντερικού στην παιδική ηλικία συνδέονται με ψυχολογικά συμπτώματα.

Η σχέση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα, επικεντρώνεται στο πως το σώμα επηρεάζει άμεσα το μυαλό. Το στομάχι μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Ο αρχικός μηχανισμός που αναγνωρίστηκε ήταν ένα σήμα από το στομάχι στον εγκέφαλο που προκαλούσε μια μόνιμη αλλαγή. Αυτή η επικοινωνία είναι στο επίκεντρο των μελετών ώστε να βρεθούν νέες θεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη.

Προβιοτικά

Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στις εναλλακτικές θεραπείες προτείνουν ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του γαστρεντερικού είναι τα προβιοτικά. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια και οι μύκητες, ειδικά για το πεπτικό σύστημα. Το σώμα μας είναι γεμάτο βακτήρια, καλά και κακά. Τα προβιοτικά ονομάζονται καλά ή βοηθητικά βακτήρια επειδή βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής, και σε τροφές όπως το γιαούρτι, κεφίρ. Συμβάλλουν στη διατήρηση των καλών βακτηρίων όταν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που τα μειώνει όπως τα αντιβιοτικά. Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια στο σώμα.

Τα προβιοτικά επηρεάζουν επίσης τις κινήσεις του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Η διάρροια που οφείλεται σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα
  • Η διάρροια που προκαλείται από τα αντιβιοτικά

Αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και του άγχους.