Κάνε το Τεστ
κεφίρ, τι είναι το κεφίρ, θρεπτικά συστατικά κεφίρ, οφέλη του κεφίρ στην υγεία

Κεφίρ – τα οφέλη του στην υγεία

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παραδοσιακά γίνεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Προέρχεται από την Ασία και την ανατολική Ευρώπη. Μοιάζει με το γιαούρτι, αλλά έχει πιο λεπτόρευστη σύσταση, ξινή γεύση και δημιουργεί αφρό λόγω του διοξειδίου του άνθρακα και των τελικών προϊόντων της διαδικασίας της ζύμωσης. Η διάρκεια της ζύμωσης καθορίζει τη γεύση. Το κεφίρ είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

Το γάλα αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και το ίδιο συμβαίνει και με το κεφίρ. Ωστόσο το κεφίρ έχει το πλεονέκτημα των προβιοτικών που είναι γνωστά ως "καλά βακτήρια" τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και την πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.

Το κεφίρ έχει πολλά οφέλη στην υγεία καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί να περιέχει 30 ή περισσότερα στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Ένα από τα κύρια στελέχη είναι ο γαλακτοβάκιλλος.

Οφέλη του κεφίρ

1. Υγεία του πεπτικού

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς περιέχει πάνω από 30 βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία βοηθούν στην υγεία του πεπτικού και μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της πέψης.

2. Πηγή βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στην υγεία των νεύρων και των κυττάρων του αιμοποιητικού. Υπάρχει σε τροφές ζωικής προέλευσης και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το κεφίρ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12.

Πολλά ροφήματα με κεφίρ είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 και αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους χορτοφάγους. Η διαδικασία της ζύμωσης του κεφίρ αυξάνει επίσης τα θρεπτικά του συστατικά πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το κεφίρ συγκριτικά με το γάλα.

3. Υγεία των οστών

Η πρόσληψη ασβεστίου βοηθά στην ανάπτυξη και στη διατήρηση των υγιών οστών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Το παραδοσιακό κεφίρ αποτελεί μια καλή πηγή ασβεστίου. Ένα ποτήρι κεφίρ μπορεί να περιέχει πάνω από τη μισή ποσότητα ασβεστίου που έχουμε ανάγκη καθημερινά.

4. Πηγή πρωτεΐνης

Το κεφίρ είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων, που βοηθούν στην ανάπτυξη και στην επιδιόρθωση των μυών. Ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει περίπου 10g πρωτεΐνης για αυτό και πολλοί αθλητές πίνουν κεφίρ μετά από την προπόνηση.

5. Χαμηλά ποσοστά λακτόζης

Εξαιτίας της διαδικασίας της ζύμωσης, το κεφίρ έχει μικρότερα ποσοστά λακτόζης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα. Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να καταναλώσουν πιο εύκολα το κεφίρ. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσανεξίας που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Πώς να προσθέσω το κεφίρ στη διατροφή μου;

Το κεφίρ μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε στη διατροφή σας καθώς μπορείτε να το πίνετε ως ρόφημα, σε smoothies ή σε συνδυασμό με δημητριακά. Μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε το γάλα με το κεφίρ. Καλό είναι να προτιμάτε το κεφίρ χωρίς γεύση, στην απλή παραδοσιακή του μορφή, και να αποφύγετε αυτά που έχουν γεύσεις και φρούτα καθώς περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Ενίσχυση του οργανισμού

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να καταπολεμήσετε το άγχος και άλλα προβλήματα, υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.