Κάνε το Τεστ
οραματισμός, θεραπευτικός οραματισμός, οραματισμός για την αντιμετώπιση του άγχους, τεχνικές οραματισμού, ασκήσεις οραματισμού

Θεραπευτικός οραματισμός για την αντιμετώπιση του άγχους

Θεραπευτικός οραματισμός και αντιμετώπιση άγχους

Οι τεχνικές οραματισμού αποτελούν μια θεραπευτική μέθοδο για τη μείωση του άγχους. Αυτές οι τεχνικές χρειάζονται συστηματική εξάσκηση ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια λεπτομερή εικόνα ενός ελκυστικού και ήρεμου περιβάλλοντος. Ο θεραπευτικός οραματισμός μπορεί να εφαρμοστεί μόνος του ή να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές χαλάρωσης όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και το μασάζ. Όταν οι τεχνικές οραματισμού συνδυάζονται με μεθόδους χαλάρωσης του σώματος, ο στόχος είναι να συνδέσετε τις αισθήσεις χαλάρωσης με μια ήρεμη εικόνα, έτσι ώστε στο μέλλον ο οραματισμός από μόνος του να είναι γρήγορος και αποτελεσματικός και να προκαλεί χαλάρωση.

Τι είναι ο οραματισμός;

Ο θεραπευτικός οραματισμός περιλαμβάνει τη χρήση της φαντασίας σας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα σας. Καθώς το σώμα νιώθει πίεση και άγχος σε απόκριση σε σκέψεις που σας προκαλούν  θυμό ή ανησυχία, είναι εφικτό να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε όταν κάνετε ήρεμες και ευχάριστες σκέψεις. Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να χαλαρώσετε είναι να κλείσετε τα μάτια σας και να φανταστείτε ότι είστε σε ένα μέρος ήρεμο. Μπορεί να είναι ένα μέρος στο οποίο έχετε βρεθεί στο παρελθόν ή ένα μέρος της φαντασίας σας. Μπορεί να είναι μια ήσυχη παραλία, ένα ξέφωτο στο δάσος, το αναμμένο τζάκι ή οποιοδήποτε μέρος σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις στη φαντασία σας. Για παράδειγμα, δείτε τα κύματα να χτυπούν την ακτή ή το φως του ήλιου στα φύλλα των δέντρων. Ακούστε τα πουλιά ή το θρόισμα των φύλλων, μυρίστε τα λουλούδια, το γρασίδι, ή τον θαλασσινό αέρα. Νιώστε τον ήλιο ή το δροσερό αεράκι στο δέρμα σας. Νιώστε ότι είστε εκεί. Χαμογελάστε και αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Απολαύστε αυτή την εικόνα για μερικά λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Θεραπευτικός οραματισμός

Οι τεχνικές θεραπευτικού οραματισμού βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν για πολλούς λόγους. Βοηθούν στην απόσπαση της προσοχής, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ανακατευθύνουν τη συγκέντρωσή τους μακριά από όσα τους πιέζουν και να επικεντρώνονται σε πιο θετικές σκέψεις. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν στην ουσία μη λεκτικές οδηγίες ή άμεσους τρόπους ώστε το σώμα και το ασυνείδητο μυαλό να ηρεμούν, να νιώθουν ασφάλεια και να κάνουν όμορφες σκέψεις. Τελικά, ο θεραπευτικός οραματισμός είναι μια μέθοδος για να ανακαλείτε αναμνήσεις και αισθήσεις που σας χαλαρώνουν.

Ο θεραπευτικός οραματισμός αποτελεί μια μορφή καθοδηγούμενου διαλογισμού. Όπως συμβαίνει και με άλλες μορφές διαλογισμού, ένας από τους στόχους και τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να απομακρύνονται από τον εαυτό τους και να προσηλώνονται στο περιεχόμενο του μυαλού τους, και να καλλιεργούν μια χαλαρή απόσπαση από την οποία είναι εύκολο να παρακολουθήσουν τις αισθήσεις και τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό τους. Η επανάληψη του οραματισμού βοηθά σε αυτή τη μορφή διαλογισμού.

Ο θεραπευτικός οραματισμός μπορεί να εφαρμοστεί παντού, καθώς χρειάζεστε μόνο τη φαντασία σας και τη συγκέντρωσή σας, πράγματα που έχετε πάντα μαζί σας. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες τεχνικές απαιτούν πνευματική συγκέντρωση, και είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται χωρίς περισπασμούς σε ένα περιβάλλον ήσυχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, αν βρίσκεστε κάπου χωρίς να έχετε κατάλληλο ιδιωτικό και ήρεμο χώρο διαθέσιμο.

Δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Ωστόσο, τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Βρείτε έναν ιδιωτικό και ήρεμο χώρο στον οποίο νιώθετε άνετα.
  • Πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές για να στρέψετε την προσοχή μέσα σας και να ηρεμήσετε.
  • Κλείστε τα μάτια σας.
  • Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια όμορφη τοποθεσία , στην οποία όλα είναι ιδανικά για εσάς. Μερικοί άνθρωποι οραματίζονται μια παραλία, ένα βουνό, ένα δάσος ή να είναι στο αγαπημένο τους δωμάτιο και να κάθονται στην αγαπημένη τους πολυθρόνα.
  • Φανταστείτε τον εαυτό σας να είναι ήρεμος και χαλαρός. Εναλλακτικά μπορεί να φανταστείτε να γελάτε, να είστε χαρούμενοι και να περνάτε όμορφα.
  • Επικεντρωθείτε σε διαφορετικές αισθήσεις που υπάρχουν στην εικόνα σας ώστε να είναι πιο ζωντανή στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, αν φαντάζεστε μια παραλία, αφιερώστε λίγο χρόνο να φανταστείτε την ζεστασιά του ήλιου πάνω στο δέρμα σας, την μυρωδιά της θάλασσας, το αλάτι της θάλασσας και τον ήχο των κυμάτων, του ανέμου και των γλάρων. Όσο περισσότερο ανακαλείτε τις αισθήσεις σας, τόσο πιο ζωντανή θα γίνεται η εικόνα.
  • Μείνετε σε αυτή την σκηνή, περιηγηθείτε στις διάφορες αισθήσεις σας για πέντε με δέκα λεπτά ή μέχρι να νιώσετε χαλαροί.
  • Καθώς χαλαρώνετε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό το μέρος οποιαδήποτε στιγμή θέλετε ή έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε.
  • Ανοίξτε τα μάτια σας και επανέλθετε στην πραγματικότητα.

Άσκηση οραματισμού: ιδιωτικός κήπος

Κλείστε τα μάτια σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει άνετα. Ξεκινήστε με μερικές αργές και βαθιές αναπνοές , εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και οραματιστείτε τον εαυτό σας να περπατά αργά σε ένα μονοπάτι. Είναι ένα ευχάριστο μονοπάτι, οτιδήποτε σας αρέσει. Είναι μια υπέροχη μέρα, και νιώθετε χαλαροί και χαρούμενοι. Μπορείτε να αισθανθείτε την ζεστασιά και την ενέργεια από το φως του ήλιου στο δέρμα σας. Πλησιάζεστε σε μια πύλη. Γνωρίζετε ότι αυτή η πύλη είναι ένα μέρος ιδιαίτερο για εσάς στο οποίο νιώθετε ασφάλεια και άνεση. Ανοίξτε την πύλη και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εισέλθει σε αυτό τον ιδιωτικό κήπο. Ο κήπος σας είναι γεμάτος με τα αγαπημένα σας πράγματα. Μπορείτε να βρείτε σε αυτό οτιδήποτε σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι λουλούδια, δέντρα, ζώα, πουλιά, νερό ή ακόμη και μουσική. Κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε τι υπάρχει στον κήπο σας. Δείτε όλα τα χρώματα και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο. Παρατηρήστε πόσο όμορφος είναι. Δείτε τα διαφορετικά σχήματα, κοιτάξτε στο έδαφος, δείτε τον ουρανό. Ο κήπος σας είναι ήρεμος. Όλα συνυπάρχουν γαλήνια στον κήπο σας. Όσο περισσότερο τον κοιτάτε, τόσο περισσότερα αισθάνεστε για αυτό το χώρο. Αρχίστε να εξερευνάτε αυτό το μέρος με την αφή σας. Ίσως όλα γύρω σας να είναι απαλά και ζεστά, και άλλα λεία και κρύα. Απλά αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε , να χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις σας. Πώς είναι ο αέρας, κρύος ή ζεστός; Νιώστε την γαλήνη και την ηρεμία του δικού σας κήπου. Όσο συνεχίζετε να εξερευνείτε τον κήπο σας , τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεστε τους ήχους που ακούτε στον κήπο σας. Οι ήχοι στον κήπο σας είναι ευχάριστοι. Ίσως να επικρατεί η απόλυτη ησυχία ή μπορεί να υπάρχουν αρκετοί ήχοι. Κάποιοι ήχοι είναι απαλοί, ενώ άλλοι πιο έντονοι. Χαλαρώστε και ακούστε τους ήχους στον κήπο σας, αναγνωρίστε τις μυρωδιές. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ανακαλύψτε όλα τα αρώματα στον κήπο σας. Κάποια μπορεί να είναι οικεία, ενώ κάποια άλλα όχι. Τα αρώματα είναι ευχάριστα και χαλαρωτικά. Πάρτε χρόνο και απολαύστε την επίσκεψη στον κήπο σας, χρησιμοποιώντας τον με όποιο τρόπο επιθυμείτε. Αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεστε για να αναζωογονηθείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Όταν είστε έτοιμοι να φύγετε, αρχίστε να περπατάτε αργά προς την πύλη του κήπου σας. Έχετε απολαύσει την επίσκεψη στον κήπο σας και νιώθετε ήρεμοι και γεμάτοι. Αυτό το όμορφο συναίσθημα θα μείνει στη σκέψη σας όλη την ημέρα. Κλείστε την πύλη και επιστρέψτε στο μονοπάτι που σας οδήγησε στον κήπο. Όταν επιστρέφετε στο μονοπάτι , στο εδώ και στο τώρα, να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας και να επιστρέψετε στον κήπο σας όποτε επιθυμείτε. Επισκεφτείτε τον κήπο σας κάθε φορά που θέλετε να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ομορφιά. Έτσι θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα σας. Ανοίξτε τα μάτια σας και νιώστε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια.