Κάνε το Τεστ
αντοχή ,ανθεκτικότητα, πανδημία, δύναμη στις δυσκολίες

Βρίσκουμε αντοχή ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο

Αντοχή και Δυσκολίες

Είναι δύσκολο να συζητάμε για το πώς θα φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία χωρίς να βλέπουμε κάθε λεπτό όλα όσα ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε επειδή θέλουμε να βρούμε τις αντοχές μας ώστε να ανταπεξέλθουμε σε πολύπλοκες καταστάσεις σαν αυτή που ζούμε.

Γνωρίζουμε ότι η αβεβαιότητα των ημερών δεν βοηθά κανέναν. Στην πραγματικότητα, έχουμε βιώσει πολλά πρωτοφανή γεγονότα. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία είτε δουλεύουμε από το σπίτι, είτε είμαστε σε καραντίνα είτε προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια φυσιολογική ρουτίνα;

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό

Πρώτα από όλα να θυμάστε ότι όλοι βιώνουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορωνοϊό. Είναι μια κοινή εμπειρία που μας ενώνει. Αν νιώθετε στρες, να γνωρίζετε ότι και οι άλλοι άνθρωποι γύρω σας νιώθουν το ίδιο. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες και τον εαυτό σας. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση αλλά την ίδια στιγμή προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε , η αντοχή μας δοκιμάζεται. Βλέπω τους θεραπευόμενους να προσπαθούν να αναπτύξουν την ψυχική ανθεκτικότητά τους. Κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας πως να βρει τη χρυσή τομή. Ο καθένας μας έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά θέματα στην παιδική ηλικία, οικογενειακά προβλήματα, κακοποίηση, απώλειες και σωματικές ή ψυχικές πληγές. Μετά από κάθε τραυματικό γεγονός εξελισσόμαστε και η σοφία που έχουμε μετά είναι μεγαλύτερη. Μαθαίνουμε κάθε μέρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας αυτές τις δύσκολες μέρες;

  1. Αποδεχόμαστε την κατάσταση ως έχει. Είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας και τι πρέπει να κάνουμε ανάλογα με τις συνθήκες.
  2. Αφού βάλουμε το πρόβλημα σε ένα πλαίσιο, π.χ. να κατανοήσουμε τις παραμέτρους της κατάστασης, τους κινδύνους και τους περιορισμούς, επικεντρωνόμαστε σε όσα μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε. Αυτό ίσως να περιλαμβάνει πράγματα για τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Ίσως να περιλαμβάνει και τις ανάγκες άλλων.
  3. Βλέπουμε την κατάσταση και αλλάζουμε κατεύθυνση, γινόμαστε δημιουργικοί και πρόθυμοι να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και νέες πληροφορίες.
  4. Δουλεύουμε ώστε να μετριάσουμε τον προκαταβολικό φόβο, για όλα όσα μας τρομάζουν αυτή τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, περιορίζουμε την απαισιοδοξία των αρνητικών ανθρώπων και τις μη έγκυρες πληροφορίες.
  5. Αν και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να το σκεφτείτε , να θυμάστε ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Καλό είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε θετικά για το μέλλον.
  6. Ενισχύουμε την κοινότητα. Φροντίζουμε τον εαυτό μας , είμαστε γενναιόδωροι. Είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και τους άλλους και γνωρίζουμε ότι θα τα αντέξουμε όλα και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
  7. Αποδεχόμαστε την ανησυχία, το φόβο και τη θλίψη που προκύπτει από τη τρέχουσα κατάσταση της αμφιβολίας, των άγνωστων αποτελεσμάτων. Μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτά τα συναισθήματα μέσω της κίνησης, της μουσικής, της ζωγραφικής και της γραφής. Βρίσκουμε τη δύναμη όπου μπορούμε ώστε να μειώσουμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Κάνουμε διαλογισμό, ασκούμαστε, τρώμε σωστά, μιλάμε με τους φίλους και την οικογένειά μας.

Υιοθετήστε μια θετική στάση 

Τελικά, κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες και κάποιες άλλες όχι. Και έτσι θα είναι για τώρα. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας και τους άλλους είναι ένα καλό σημάδι αντοχής.