Κάνε το Τεστ
άγχος, ανησυχία, κορωνοιός, φυσιολογικό άγχος, υπερβολικό άγχος, γιατί νιώθουμε τόσο άγχος , τρόποι αντιμετώπισης άγχους

Η ανησυχία και το άγχος στις μέρες μας

Ανησυχία και Άγχος

Ανεξάρτητα από ποιες πηγές ενημερώνεστε, internet, τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας προκαλούν στρες. Η πανδημία του κορωνοϊού και οι ακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις μας κάνουν συνεχώς να νιώθουμε πίεση. Ο φόβος και η ανησυχία μπορεί να μας κατακλύσουν και να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα.

Γιατί όμως νιώθουμε τόσο άγχος;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην αβεβαιότητα και σε πράγματα που μπορεί να μας βλάψουν. Για πολλούς από εμάς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία τους και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Επίσης ανησυχούν για το σχολείο ή τη δουλειά, τα οικονομικά, την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, και άλλα σημαντικά κομμάτια της ζωής τους. Οι άνθρωποι που ήδη βίωναν στρες ίσως τα συμπτώματα τους να επιδεινώνονται.

Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αυτή η περίοδος είναι ψυχοπιεστική για όλους και δεν είναι περίεργο να νιώθετε περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία. Κάνετε το καλύτερο που μπορείτε σε μία περίοδο με πολλές προκλήσεις.

Καθώς η ανησυχία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση στην πανδημία, το υπερβολικό άγχος μπορεί να σας κάνει κακό. Όταν νιώθετε αγχωμένοι και φοβισμένοι κάθε μέρα αυτό έχει ένα κόστος στην υγεία και στην ευεξία σας. Η ανησυχία και ο φόβος οδηγούν σε κινήσεις πανικού.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα: να αρνείστε να πιστέψετε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Η άρνηση δεν βοηθά. Όταν οι άνθρωποι αρνούνται την σοβαρότητα της κατάστασης για να αποφύγουν το στρες, ίσως να μην ακολουθούν τις οδηγίες και να αγνοούν τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία.

Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Η πανδημία είναι σοβαρή και πρέπει να ενημερωνόμαστε για όσα συμβαίνουν. Μπορείτε να κάνετε θετικές και προστατευτικές κινήσεις, να τηρείτε τις αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, να μένετε σπίτι όταν νιώθετε άρρωστοι και να έχετε ένα πλάνο σε περίπτωση που χρειαστεί να απομονωθείτε.

Ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε όσα συμβαίνουν. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει το γενετικό μας υπόβαθρο, η προσωπικότητά μας, οι εμπειρίες της ζωής, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας. Όλα αυτά διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το στρες.

Η ανησυχία είναι σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι

Το άγχος είναι ένα σήμα που μας κινητοποιεί. Μας δείχνει το δρόμο στη ζωή και μας οδηγεί στην επιτυχία. Είναι φυσιολογικό κομμάτι της ύπαρξής μας. Το πολύ στρες μας δημιουργεί προβλήματα και το λίγο μας κρατά κολλημένους. Το φυσιολογικό στρες μας βοηθά να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε μέσα στην αβεβαιότητα που μας περιβάλλει.

Λίγο στρες: το πρόσωπο του εφησυχασμού

Όταν έχουμε λίγο στρες είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε. Αποφεύγουμε την αλλαγή και υπερεκτιμάμε την τρέχουσα κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με αυτό τον τρόπο , η ζωή τους μοιάζει με προστατευτική φούσκα. Ίσως οι γονείς σας να σας προστάτευαν από τις δυσκολίες, ή ίσως να σας έμαθαν σε μικρή ηλικία ότι πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας από την αβεβαιότητα και την αλλαγή. Το λίγο στρες μπορεί να σας κάνει προσεκτικούς αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι αποτελεσματικό. Πρέπει να κοιτάτε τα προβλήματα στα μάτια.

Υπερβολικό στρες: το πρόσωπο του χάους

Για τους περισσότερους από εμάς το υπερβολικό άγχος είναι πολύ οικείο. Η ανάγκη για έλεγχο, καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας και δημιουργεί ανθυγιεινά μοτίβα. Αυτή η προσκόλληση στο φόβο, στην αποτυχία, στην ανεπάρκεια, στην εκμετάλλευση, δημιουργεί έντονο στρες. Έτσι είμαστε όμηροι του θυμού, της θλίψης και του φόβου. Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν χάος γύρω μας.

Φυσιολογικό άγχος: το πρόσωπο της επιτυχίας

Το φυσιολογικό άγχος σας δίνει παραγωγική ενέργεια, το σωστό επίπεδο έντασης που σας κινητοποιεί χωρίς αντίσταση, χωρίς να θέλετε να τα παρατήσετε ή να προσπαθήσετε να ελέγξετε την κατάσταση. Με το σωστό ποσοστό άγχους, το άγχος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να μάθετε, να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας και να ζήσετε τη ζωή όπως τη θέλετε. Πάντα υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στο ποιοι είστε και στο ποιοι θέλετε να είστε.

Υπάρχουν κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν με το άγχος:

  • Μην βλέπετε, μην διαβάζετε ή μην ακούτε συνεχώς τα νέα.
  • Φροντίστε το σώμα σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές, ασκηθείτε ή διαλογιστείτε. Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά, με ισορροπημένα γεύματα, τακτική άσκηση, να κοιμάστε επαρκώς και αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε. Κάντε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας.
  • Διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές. Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας και όλα όσα αισθάνεστε.

Η ζωή σήμερα είναι αβέβαιη. Οι οικονομικές, οι υγειονομικές, οι περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές αλλαγές είναι πολύπλοκες και πιο απρόβλεπτες από ποτέ. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας και αυτό παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες μιλήστε σε ένα ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν αγχώδεις διαταραχές που χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη.