Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

σύνδρομο της άδειας φωλιάς, συμπτώματα του συνδρόμου της άδειας φωλιάς, αιτίες του συνδρόμου της άδειας φωλιάς, θεραπεία του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Σύνδρομο Άδειας Φωλιάς

Το σύνδρομο της “άδειας φωλιάς” είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι γονείς νιώθουν συναισθήματα θλίψης και απώλειας όταν το τελευταίο τους παιδί ενηλικιώνεται και φεύγει από το σπίτι.

Αν και οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν ανεξάρτητα, η εμπειρία του να φεύγουν τα παιδιά να από το σπίτι είναι επώδυνη. Eίναι δύσκολο για τους γονείς να μένουν ξαφνικά χωρίς παιδιά στο σπίτι, ιδίως σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι γονείς δεν τα πηγαιναν καλά μεταξύ τους, ή αν όλη η προσοχή και η καθημερινότητα των γονιών ήταν στραμμένη προς τα παιδιά. Ίσως να δυσκολεύονται με την μετάβαση στη νέα φάση της ζωής τους αφού και το τελευταίο παιδί αφήνει το σπίτι.

Επιπλέον, οι γονείς μπορεί να ανησυχούν έντονα για την ασφάλεια των παιδιών τους και το εάν θα μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους από μόνα τους.

Αν έχετε μονάχα ένα παιδί ή δεν μπορείτε να αναπροσδιορίσετε τον ρόλο σας ως γονέας, ίσως να δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στην “άδεια φωλιά”, δηλαδή σε ένα σπίτι που πλέον δεν είναι όπως πριν.

Συμπτώματα του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Οι γονείς με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς ίσως να νιώθουν:

  • Θλίψη
  • Απώλεια
  • Κατάθλιψη
  • Μοναξιά
  • Απελπισία
  • Απώλεια του σκοπού και του νοήματος στη ζωή

Αιτίες του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Αν ο γονέας και το παιδί είχαν μια σχέση με διαφωνίες, ήταν απομακρυσμένοι και εχθρικοί, τότε και οι γονείς και το παιδί ίσως να υποφέρουν περισσότερο μετά από την αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια ουσιαστική σχέση και υποστήριξη μεταξύ γονέων και παιδιού. Οι θετικές σχέσεις μας δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για υγιείς αλληλεπιδράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τους νέους ενήλικες που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, όπως και για τους γονείς που μεγαλώνουν.

Θεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι αναγκαία αν η μοναξιά, η κατάθλιψη και η θλίψη καταβάλλουν έναν άνθρωπο. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Για πολλούς γονείς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι έντονο ακόμα και όταν συνεχίζουν να έχουν στενές σχέσεις με το παιδί τους. Ένας γονέας μπορεί να κρατά επαφή με το παιδί του μέσω ενός μηνύματος την εβδομάδα, ενός email ή ενός τηλεφωνήματος. Σε περιόδους στρες και μοναξιάς, θα σας βοηθήσει η κοινωνική υποστήριξη. Φροντίστε τον εαυτό σας, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, να κοιμάστε καλά, κάντε άσκηση και ξεκουραστείτε.

Αντί να επικεντρώνετε την προσοχή σας στο παιδί σας που έφυγε, αρχίστε να δοκιμάζετε νέες δραστηριότητες και χόμπι, ταξιδέψτε, κάντε νέους φίλους και ασχοληθείτε με την καριέρα σας και τους στόχους σας.
gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more