Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός, πανδημία, η θετική πλευρά του κορωνοϊού, καραντίνα

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού

Η Θετική Πλευρά του Κορωνοϊού

Αυτή η πανδημία είναι τρομακτική για όλους και ειδικά για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα). Ίσως να ακούγεται οξύμωρο ή προκλητικό να λέμε ότι ο κορωνοϊός έχει και τα καλά του, δεδομένου των χιλιάδων θανάτων που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο, και τον κίνδυνο που ελοχεύει για εμάς και τους δικούς μας. Ωστόσο, "ουδέν καλόν αμιγές κακού" και το φυσικά ισχύει και το αντίστροφο.

Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η πανδημία να έχει και θετικά στοιχεία (ιδίως σε σχέση με τα παιδιά);

1. Αναγκαστική επιβράδυνση

Ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς όλοι τρέχουν. Βιαζόμαστε ακόμη και όταν ξεκουραζόμαστε. Λόγω της καραντίνας όλοι έχουμε το χρόνο να αναπνεύσουμε. Δεν χρειάζεται πλέον να βιαζόμαστε για να κάνουμε το ένα πράγμα μετά το άλλο.

2. Χρόνος για την οικογένεια

Τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά και αυτό στην αρχή προκάλεσε πανικό, γιατί οι γονείς δεν ήξεραν τι θα κάνουν με τα παιδιά στο σπίτι. Πολλοί γονείς πήραν άδεια για να μείνουν με τα παιδιά στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί γονείς (συνήθως οι μαμάδες) πήραν απρογραμμάτιστη άδεια.

Έτσι έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σημερινές οικογένειες είναι ότι δεν είναι συνδεδεμένοι. Αυτό είναι σύνηθες επειδή η οικογένεια δεν έχει αρκετό ποιοτικό χρόνο για να περάσει μαζί. Όμως ο κορωνοϊός ήρθε για να το διορθώσει αυτό.

3. Νοοτροπία γύρω από την εκπαίδευση και την εργασία

Το σύστημα εκπαίδευσης με το οποίο μεγαλώνουν πολλά παιδιά έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τα παιδιά για την αγορά εργασίας. Τα παιδιά καθοδηγούνται από το δάσκαλο και έχουν ελάχιστο χώρο για να ασχοληθούν με θέματα εκτός του προγράμματος σπουδών. Οι δάσκαλοι διδάσκουν, τα παιδιά ακούνε και κάνουν όσα μαθαίνουν.

Αλλά με όλο αυτό τον ελεύθερο χρόνο οι γονείς εξερευνούν με τα παιδιά τους νέα θέματα, βλέπουν ντοκιμαντέρ, διαβάζουν βιβλία, κάνουν πειράματα και κάνουν διαδικτυακά μαθήματα.

4. Σπάει η ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι σαν δίκοπο μαχαίρι. Όταν κάποιος έχει μια σταθερή ρουτίνα , ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει, χωρίς να χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού. Το μειονέκτημα είναι ότι μένουμε κολλημένοι σε αυτή και έτσι δεν σκεφτόμαστε. Με αυτό τον τρόπο όμως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά.

Όταν σπάμε τη ρουτίνα και έχουμε χρόνο εκτός δουλειάς/σχολείου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να είμαστε πιο προσεκτικοί και να δούμε γιατί κολλάμε στη ρουτίνα. Είναι μια σπουδαία δικαιολογία να βγούμε από τη συνήθεια και να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

5. Είμαστε πιο παραγωγικοί

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Τα παιδιά είναι στο σπίτι, η ρουτίνα σας έχει διαταραχθεί ,πώς όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν πιο παραγωγικούς;

Το ζητούμενο είναι ότι όταν οι γονείς έχουν ένα μικρό παιδί στο σπίτι που απαιτεί την προσοχή όλο το 24ωρο, κάθε μέρα, και έχουν και τη δική τους εργασία ή επιχείρηση, έχουν πολύ λίγο χρόνο για να συγκεντρωθούν σε αυτό.

Επειδή ο ποιοτικός χρόνος είναι πολύ λίγος, οι γονείς μπορούν να καταλάβουν τι είναι σημαντικό και να σιγουρευτούν ποιες είναι προτεραιότητά τους. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεχωρίσουν τι είναι σημαντικό για τη δουλειά. Έτσι επικεντρώνονται στα σημαντικά πράγματα. Άλλο ένα καλό του κορωνοϊού.

6. Σπάει το 8ωρο εργασίας

Ξεκινώντας με το σχολείο όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρα ώστε να είναι προετοιμασμένα για την αγορά εργασίας που θα δουλεύουν 8 ώρες ή και περισσότερο.

Όσοι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι, ανακάλυψαν ότι δεν είναι ανάγκη να δουλεύουν 8 ώρες. Και το ίδιο ισχύει και για τις εργασίες του σχολείου.

Το να σπάσει η ρουτίνα της 8ωρης εργασίας είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι όταν αφήνουν την εταιρεία που δουλεύουν για να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση.

Όσον αφορά το ωράριο εργασίας οι εταιρείες μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτες. Όλη αυτή η κατάσταση ίσως να κάνει τις εταιρείες να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι.

7. Παραδοσιακά παιχνίδια

Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη και πολλοί γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους είναι σε διακοπές. Με την καραντίνα υπάρχει χρόνος ώστε να συνδεθούν ξανά τα μέλη της οικογένειας, να παίξουν παιχνίδια και να διαβάσουν βιβλία. Έτσι γίνονται πιο πολλές συζητήσεις, έρευνα και μάθηση. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να περνάμε χρόνο μεταξύ μας από ότι μπροστά σε μια οθόνη.

8. Αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν

Συνήθως, όταν τα παιδιά δεν έχουν σχολείο γεμίζουμε τις ημέρες με εκδρομές σε βιβλιοθήκες, μουσεία, θεματικά πάρκα και θεατρικές παραστάσεις. Με την πλειοψηφία των παιδιών να είναι κλεισμένα μέσα, είναι ανάγκη να σκεφτούμε νέα πράγματα για να κάνουν.

Μπορούν να βγουν έξω να πάρουν καθαρό αέρα αλλά τι άλλο μπορούν να κάνουν;

Όταν ήμασταν παιδιά, αν μιλούσαμε για βαρεμάρα δυνατά η μαμά μας θα μας έλεγε να τη βοηθήσουμε στην καθαριότητα του σπιτιού. Για κάποιους ανθρώπους όμως το καθάρισμα είναι βασανιστήριο, αλλά η βαρεμάρα δεν αποτελούσε επιλογή.

Όμως το να βαριόμαστε είναι καλό για εμάς, μας επιτρέπει  να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει, να επιστρατεύσουμε τη δημιουργικότητά μας και να μάθουμε πως να τα χρησιμοποιούμε αυτά με χρήσιμο τρόπο, είτε γράφοντας ένα βιβλίο, είτε σχεδιάζοντας ένα αυτοκίνητο ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο.

Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται δημιουργικές ιδέες αλλά το τι θα κάνουν με αυτές εξαρτάται από αυτά.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μόνα τους ή σαν ομάδα με τους φίλους ή τους συγγενείς.

9. Τακτοποιούμε το σπίτι

Από τη στιγμή που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε όλες τις δουλειές που είχαμε αμελήσει.

Η τακτοποίηση είναι ένα από αυτά. Πετάξτε όλα τα άχρηστα πράγματα που έχετε στο σπίτι σας και τακτοποιήστε τα συρτάρια και τα ντουλάπια σας. Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο αλλά όταν όλα θα είναι καθαρά και σε τάξη θα νιώσετε μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Ζητήστε από τα παιδιά σας να συγυρίσουν το δωμάτιο τους και την ντουλάπα τους. Είναι μια δεξιότητα που θα τους χρειαστεί στη ζωή τους και δεν την μαθαίνεις εύκολα.

10. Η χαρά ενός άδειου προγράμματος

Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Δουλεύουμε από το σπίτι, τα παιδιά είναι στο σπίτι, δεν πάμε εκδρομές αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα.

Μερικοί άνθρωποι μου λένε ότι είμαστε τυχεροί. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, η τύχη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Αλλά φυσικά, υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Όλοι παραπονιόμασταν ότι πριν δεν είχαμε χρόνο και τώρα μας έχει δοθεί στο πιάτο. Τι θα επιλέξετε να κάνετε με το δικό σας διαθέσιμο χρόνο;