Κάνε το Τεστ
απιστία, σχέσεις, απιστια στο ζευγαρι, αντιμετωπιση, εξωσυζυγική σχέση, αντιμετώπιση απιστίας

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει την απιστία;

Αντιμετώπιση Απιστίας

Είστε σε μια μακροχρόνια σχέση και ο χειρότερος εφιάλτης σας έχει γίνει πραγματικότητα, ο σύντροφός σας είναι άπιστος. Νιώθετε συντετριμμένοι, πληγωμένοι, θυμωμένοι, προδομένοι και απατημένοι. Βαθιά μέσα σας μπορεί ακόμη αγαπάτε το σύντροφό σας και η σκέψη χωρίσετε σας κάνει να νιώθετε τρόμο και μοναξιά. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη εμπιστοσύνης που είναι λογικό να νιώθετε μετά από μια απιστία, διαβρώνει τη σχέση. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη δική σας σχέση; Άλλοι φίλοι και συγγενείς και συγγενείς θα σας λένε να χωρίσετε, ενώ άλλοι να δώσετε μια ακόμα ευκαιρία, και αυτή την αμφιθυμία είναι πολύ πιθανό να την έχετε και εσείς.

Η απιστία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα ζευγάρια. Γιατί όμως οι άνθρωποι οδηγούνται στην απιστία, ποιες είναι οι συνέπειες μιας απιστίας στη σχέση και με ποιους τρόπους τα ζευγάρια μπορούν να διαχειριστούν τα επακόλουθα της απιστίας; Παρότι ωστόσο είναι κάτι τόσο συχνό, ως θέμα δεν συζητιέται ανοιχτά, ενώ η κοινωνία υποστηρίζει ότι οι απιστίες είναι κάτι "κακό" και σημαίνουν πάντα το τέλος μιας σχέσης. Χρειάζεται καταρχήν να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα συναισθήματα και οι εμπειρίες είναι πολύ συχνά, δεν είστε μόνοι σας, και η απιστία δεν σημαίνει πάντα το τέλος μια σχέσης.

Τι σημαίνει η απιστία;

Είναι σημαντικό να ορίσουμε τη σημασία της λέξης "απιστία". Ο ορισμός, μεταβάλλεται συνεχώς όσο η τεχνολογία εξελίσσεται (μηνύματα, διαδικτυακά ραντεβού, facebook κλπ).

Η απιστία απαρτίζεται από 3 στοιχεία κλειδιά:

  1. Μια κρυφή σχέση
  2. Μια σεξουαλική χημεία
  3. Μια συναισθηματική σύνδεση (δεν υπάρχει πάντα)

Οι προσδοκίες από το γάμο ή τη σχέση έχουν ιδιαίτερη σημασία

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τις προσδοκίες που έχετε από τον σύντροφό σας και την δυσκολία στο να διατηρηθούν αυτές. Στον προηγούμενη σχέση σας (ή γάμο) μπορεί να αφορούσαν το πάθος, ενώ σήμερα να θέλετε την αγάπη και ο σύντροφος σας να αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλατε, να είναι ο καλύτερος εραστής, ο καλύτερος φίλος, ο καλύτερος σύμβουλος, και ο πιο στοργικός σύντροφος. Επομένως, όταν ο σύντροφός σας απατήσει, αυτό δεν είναι μόνο μια απειλή για την σχέση, είναι ένα ψυχολογικό τραύμα που φαίνεται αδύνατο να ξεπεράσετε.

Μια εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι αφού ο χωρισμός είναι πρακτικά μια εύκολη υπόθεση, γιατί οι άνθρωποι είναι άπιστοι; Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απατούν τις συντρόφους τους; Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απιστία δεν σημαίνει απλά ότι κάποιος θέλει να τελειώσει μια σχέση. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις δεν είναι χρόνια άπιστοι. Συχνά, είναι άνθρωποι που είναι μονογαμικοί στις πεποιθήσεις τους, και παλεύουν με αυτές τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά τους όταν καταπατούν όσα πιστεύουν και απιστούν.

αντιμετωπιση απιστιας

Τι σημαίνει μια εξωσυζυγική σχέση;

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις μπορεί να μοιάζουν με προδοσία, αλλά επίσης μπορεί να είναι μια έκφραση λαχτάρας και απώλειας. Στην καρδιά μιας απιστίας συχνά θα βρείτε την λαχτάρα για σύνδεση, για ανανέωση, για ελευθερία, για αυτονομία, για σεξουαλική ένταση, μια επιθυμία για επανάκτηση ενός χαμένου κομματιού του εαυτού ή μια προσπάθεια να νιώσει κάποιος ξανά τη φλόγα που έχει χαθεί. Όταν αρχίζουμε να κατανοούμε τους παράγοντες πίσω από την απιστία μπορούμε να ξεκινήσουμε να αξιολογούμε τη σχέση μας και να δούμε πέρα από την "προδοσία".

Να θυμάστε, ότι όλα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες για την απιστία, αλλά είναι οι λόγοι που εξηγούν το πώς οι άνθρωποι καταλήγουν να περνούν τα όρια που δεν περίμεναν ποτέ να περάσουν.

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει την απιστία;

Παρά τη βαθιά προδοσία που προκαλεί η απιστία, η πληγή μπορεί να επουλωθεί. Αν μια σχέση ήταν ήδη προβληματική, η απιστία είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει νέες προοπτικές για να μετατραπεί η κρίση σε μια ευκαιρία και για τους δύο συντρόφους να διεκδικήσουν περισσότερα από τη σχέση και από τον εαυτό τους. Μία απιστία μπορεί να συγχωρεθεί, αν και οι δύο άνθρωποι είναι συνειδητοποιήσουν ποια κενά ήρθε να καλύψει στη σχέση τους, και θέλουν να δουλέψουν μαζί για να σώσουν τη σχέση, έχοντας στο μυαλό τους τα παρακάτω ως οδηγό:

  1. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους επιτρέπει στο ζευγάρι να εξερευνήσει τη σχέση μετά από μια απιστία και να προχωρήσει πέρα από το αίσθημα της προδοσίας ή των ενοχών. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία για βαθιές συζητήσεις, πολύ πιο βαθιές από αυτές που έκανε το ζευγάρι μέχρι τώρα. Η επούλωση ξεκινά όταν ο απατημένος σύντροφος αναγνωρίζει τα λάθη του. Η λήξη της απιστίας είναι μια νέα αρχή, ωστόσο η συγνώμη από τον άπιστο σύντροφο είναι κάτι άλλο.
  2. Ο απατημένος σύντροφος έχει επίσης την ανάγκη να μιλήσει και να φέρει στην επιφάνεια την απιστία, ώστε να αποτρέψει ότι ο άλλος σύντροφος θα νιώσει ότι έχουν ξεχαστεί όσα έκανε. Έχει την ανάγκη να προστατέψει τη σχέση.
  3. Ο απατημένος σύντροφος καλό είναι να αποφύγει να κάνει ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες της απιστίας, γιατί συχνά οι λεπτομέρειες πληγώνουν περισσότερο και τους δύο. Για παράδειγμα, αποφύγετε το ʺΠού ήσουν; Τι έκανες; Είναι καλύτερος/η από εμένα;ʺ Πιο παραγωγικό είναι να ρωτήσετε, ʺΤι σημαίνει η απιστία για εσένα; Τι σου προσέφερε που δεν το έκανα εγώ; Τι εκτιμάς στη σχέση μαςʺ;

Τα βήματα θεραπείας 

Είναι πάντα προτιμότερο το ζευγάρι να απευθυνθεί σε ένα ειδικό. Ο λόγος είναι ότι τα φορτισμένα συναισθήματα δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, και ενώ μία σχέση μπορεί να έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει, οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν συνήθως να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Το πρώτο βήμα είναι να πάρει βοήθεια ο "προδομένος" σύντροφος, γιατί αυτός έχει το βαρύτερο συναισθηματικό φορτίο.

Με την ομοιοπαθητική, το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την ψυχοθεραπεία σε μικρό χρονικό διάστημα (πχ μέσα σε ένα μήνα) τα συναισθηματικά τραύματα από μια απιστία μπορούν να επουλωθούν και ο άνθρωπος πιο ελεύθερος να πάρει αποφάσεις για το αν θα χωρίσει ή αν θα δώσει στη σχέση μια δεύτερη ευκαιρία. Από εκεί και πέρα έχει νόημα η ψυχοθεραπεία ζεύγους, η οποία θα επιτρέψει στο ζευγάρι να επικοινωνήσει με ένα τρόπο ουσιαστικό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης στο μέλλον.

Αντιμετώπιση απιστίας

Μια απιστία μπορεί να συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό μιας σχέσης. Από την απιστία μπορεί να προκύψουν και θετικά πράγματα, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται αυτό. Στην ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να εξερευνήσετε τι σημαίνει η απιστία για εσάς και για τον σύντροφό σας και τους λόγους που οδήγησαν τη σχέση σε αυτό το σημείο. Το ζευγάρι με την ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να επιλέξει να αξιοποιήσει την απιστία σαν μια ευκαιρία ώστε να επαναπροσδιορίσει το γάμο του ή να χωρίσει με πολιτισμένο τρόπο.

Εάν θέλετε να ξεπεράσετε το ψυχολογικό σοκ μιας απιστίας, το EMDR είναι η καταλληλότερη μέθοδος.