Κάνε το Τεστ
δεν έχω φίλους, γιατί δεν έχω φίλους, ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην έλλειψη φίλων, σκέψεις που σας απομακρύνουν από τους φίλους σας, πως να διατηρήσω μια φιλία, τι μπορώ να κάνω για να δημιουργήσω φιλίες, βήματα για να κάνετε φίλους

Γιατί δεν έχω φίλους;

Δεν έχω φίλους

Όλοι θέλουμε να έχουμε φίλους και κοινωνικές σχέσεις, είναι ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν φίλους και αυτό υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Για να καταφέρει ένα άτομο να κατανοήσει γιατί δεν έχει φίλους, είναι καλό να μπορεί να αναγνωρίζει τους λόγους που το έχουν οδηγήσει εκεί. Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι πολύ κοινωνικοί εκ φύσεως.  Ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν αλλάξει δουλειά, να έχουν μετακομίσει και έτσι να έχουν χάσει τους φίλους τους.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του για να κατανοήσει τους λόγους που δεν έχει φίλους, και αυτές μπορεί να είναι:

  • Έχω φίλους αλλά τελευταία έχω καταλάβει ότι δεν μπορώ να βασιστώ πάνω τους;
  • Καθημερινά γνωρίζω πολλούς ανθρώπους αλλά δεν μπορώ να δημιουργήσω μια ουσιαστική σχέση μαζί τους;
  • Έχω φίλους αλλά νιώθω ότι δεν με κατανοούν;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να μην έχει φίλους. Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 5 ανθρώπους δεν έχει στενούς φίλους.

Για ποιους λόγους δεν έχω φίλους;

Η έλλειψη φίλων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μερικές φορές, θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την σκληρή πραγματικότητα και πιστεύουμε ότι δεν είναι κακό να μην έχουμε φίλους. Άλλες φορές, μπορεί να βλέπουμε την κατάσταση πολύ πιο τραγική από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αλλά η ρεαλιστική οπτική της κατάστασης, είναι αυτή που μας οδηγεί στην βελτίωση.

Κάποιες δηλώσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για τον εαυτό του χωρίς να είναι αληθινές είναι οι εξής:

"Οι άλλοι δεν με συμπαθούν/με μισούν": μερικές φορές μπορεί η συμπεριφορά μας να απομακρύνει τους άλλους. Ίσως να έχουμε απαισιόδοξη στάση. Ωστόσο, κάποιες φορές, φαίνεται ότι οι άλλοι δεν μας συμπαθούν.

"Δεν μπορώ να κάνω φίλους": αν κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει φίλους, μπορεί να εξετάσει τα γεγονότα και να δει τι συμβαίνει. Αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να κάνει εύκολα φίλους τότε μπορεί να κάνει βήματα για την βελτίωση των δεξιοτήτων του.

"Έχω φίλους, αλλά δεν έχω στενούς φίλους": ίσως ένα άτομο να κάνει παρέα με κάποιους φίλους του, αλλά με κανέναν να μην έχει έρθει πιο κοντά. Ή , ίσως να έχει φίλους με τους οποίους περνάει καλά αλλά ποτέ δεν μιλάνε για προσωπικά και σημαντικά θέματα. Συνήθως όταν κάποιος δεν έχει στενούς φίλους αυτό συμβαίνει επειδή δεν συζητά για τον εαυτό του.

Οι υποκείμενοι λόγοι πίσω από την έλλειψη φίλων

Έλλειψη κοινωνικών επαφών

Όσο πιο πολύ χρόνο περνάτε με άλλους ανθρώπους τόσο πιο εύκολο είναι να κάνετε φίλους. Αν και οι κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να μοιάζουν ως κάτι έμφυτο, δεν είναι και τόσο απλές.

Θέματα θυμού

Ο θυμός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για  κάποιον που νιώθει άβολα ή ανασφάλεια σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς, όταν αντιδράμε με θυμό διακόπτουμε την επικοινωνία με τους άλλους.

Ο θυμός φοβίζει τους ανθρώπους, και τους αποτρέπει να σας γνωρίσουν καλύτερα. Καλό είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας, και να μην ξεσπάμε με φωνές. Οι παρορμητικές συμπεριφορές μπορεί να καταστρέψουν την κοινωνική σας ζωή.

Έλλειψη κοινωνικών ενδιαφερόντων

Τα κοινωνικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα χόμπι και τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα με εμάς. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε μια δραστηριότητα που απολαμβάνουμε.

Μικρός κοινωνικός κύκλος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να χάσει τον κοινωνικό του κύκλο. Η απώλεια της δουλειάς, μια μετακόμιση, η απώλεια ενός συντρόφου είναι όλες καταστάσεις που περιορίζουν τον κοινωνικό μας κύκλο.

Μετακόμιση: Η μετακόμιση σε μια νέα πόλη διαλύει τον παλιό κοινωνικό σας κύκλο και εσείς πρέπει να ανακαλύψετε ένα άγνωστο περιβάλλον. Είναι πολύ σύνηθες, οι άνθρωποι να νιώθουν μοναξιά μετά από μια μετακόμιση. Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το συναίσθημα προς όφελός σας, και να βρείτε ανθρώπους που ψάχνουν για νέους φίλους.

Για πολλούς ανθρώπους, η δουλειά τους είναι ο κύριος τρόπος κοινωνικοποίησης. Λόγω αυτού, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να νιώθει μοναξιά αν χάσει κάποιον συνεργάτη του. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κρατήσετε επαφές με τους παλιούς συνεργάτες σας ακόμη και αν δεν δουλεύετε πλέον μαζί.

Αλλαγή δουλειάς: Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιος χρειάζεται χρόνο για να κάνει φίλους σε μια νέα δουλειά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη κάποιους ανθρώπους με τους οποίους νιώθουν άνετα, και το νέο περιβάλλον είναι άγνωστο για αυτούς. Όταν οι συνεργάτες σας προτιμούν να περνούν χρόνο μεταξύ τους και όχι μαζί σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας συμπαθούν , αλλά ότι νιώθουν πιο άνετα με τους δικούς τους φίλους. Αν έχετε φιλική και θετική διάθεση όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Απώλεια δουλειάς: στη δουλειά, οι φιλίες είναι κάτι φυσιολογικό επειδή οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο μαζί. Έτσι, αν κάποιος χάσει τη δουλειά του και δεν συναντά τους φίλους του καθημερινά, πρέπει να βρει τρόπους να κάνει νέους φίλους. Η απώλεια της δουλειάς, μπορεί να είναι ένα σοκ. Αν πρόσφατα έχετε χάσει τη δουλειά σας, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Μοτίβα σκέψης που σας εμποδίζουν να κάνετε φίλους

Φόβος της απόρριψης

Για να μπορεί κάποιος να κάνει φίλους πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες. Μπορείτε να κάνετε εσείς την πρώτη κίνηση και να προσεγγίσετε ένα άλλο άτομο. Ωστόσο, ο φόβος της απόρριψης σας κρατά μακριά από τους ανθρώπους. Αν κάποιος έχει βιώσει την απόρριψη στο παρελθόν τότε νιώθει πιο έντονα το φόβο της απόρριψης.

Όμως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την απόρριψη. Μπορεί να μοιάζει με αποτυχία, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι επιτυχίας. Είναι η απόδειξη ότι έχουμε το θάρρος να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Ο μοναδικός τρόπος για να μην βιώσει κάποιος την απόρριψη είναι να μην πάρει κανένα ρίσκο. Όλοι μας κάποια στιγμή αναπόφευκτα βιώνουμε την απόρριψη.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους ανθρώπους

Αν κάποιος σας έχει προδώσει και σας έχει πληγώσει στο παρελθόν, είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε ξανά κάποιον. Το θέμα είναι ότι τα θέματα εμπιστοσύνης μας κρατούν μακριά από τους ανθρώπους. Για να κάνουμε νέους φίλους, είναι ανάγκη να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας γνωρίσουν.

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να ανακαλύπτουμε αμέσως τα μυστικά μας. Μπορούμε όμως να μιλάμε για πράγματα που μας αφορούν και για τις απόψεις μας για τον κόσμο.

Εσωστρέφεια

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι υπάρχουν άνθρωποι εσωστρεφείς και εξωστρεφείς, και την γενίκευση ότι οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους ενώ οι εσωστρεφείς όχι.

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για τους εσωστρεφείς, και μία από αυτές είναι ότι δεν τους αρέσει να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους ή νιώθουν άβολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι περνούν υπέροχα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους. Αυτό που διαχωρίζει τους εσωστρεφείς από τους εξωστρεφείς είναι το πως αντιδρούν στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι εσωστρεφείς αντλούν ενέργεια από τη μοναξιά και την διοχετεύουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ οι εξωστρεφείς αντλούν ενέργεια από τις κοινωνικές τους σχέσεις και την διοχετεύουν στη μοναξιά. Με άλλα λόγια, οι εσωστρεφείς δεν απολαμβάνουν μόνο το χρόνο που περνούν μόνοι τους, αλλά τον έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα παιχνίδι που είχατε ως παιδιά και δούλευε με μπαταρίες. Όταν οι μπαταρίες τέλειωναν, το παιχνίδι κινούνταν πιο αργά και τελικά σταματούσε να λειτουργεί μέχρι να το φορτίσετε ξανά ή να αγοράσετε καινούργιες μπαταρίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εσωστρεφείς. Αν κάποιος νιώθει πνευματικά εξουθενωμένος, τι θέλει να κάνει περισσότερο; Η απάντηση θα σας δείξει αν τελικά είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής.

Αν έχετε ανάγκη να περνάτε χρόνο μόνοι σας και να διαβάζετε ένα βιβλίο, να γράφετε σε ένα ημερολόγιο, να ζωγραφίζετε, να βλέπετε ταινίες ή να κάνετε κάτι μόνοι σας τότε είστε εσωστρεφής. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί έχετε ελάχιστους ή καθόλου φίλους. Επιπλέον, σε περιόδους έντονου στρες , όπου η δουλειά και οι υποχρεώσεις ρουφούν όλη σας της ενέργεια θέλετε χρόνο για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Κοινωνικό άγχος

Όταν κάποιος έχει διαταραχή κοινωνικού άγχους τότε μπορεί να βαδίζει στο μονοπάτι της κοινωνικής απομόνωσης. Με τον καιρό, η κοινωνική απομόνωση είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίζει κάποιος τη μοναξιά. Όμως μπορεί να οδηγεί και στο μηρυκασμό των σκέψεων. Αυτός ο καταστροφικός κύκλος σας κάνει να νιώθετε ταυτόχρονα ασφάλεια αλλά και δυστυχία. Όταν κάποιος έχει κοινωνικό άγχος , νιώθει πίεση να επιλέξει τη μοναξιά ακόμη και αν είναι μόνος. Ο πόνος της μοναξιάς κάνει ακόμη πιο δύσκολη την δημιουργία νέων φίλων.

Οι φιλίες χρειάζονται προσπάθεια 

Για να καταλήξει μια γνωριμία σε φιλία απαιτεί προσπάθεια και κόπο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το άλλο άτομο να κάνει όλη τη δουλειά για να υπάρχει σύνδεση ενώ εμείς παραμένουμε ντροπαλοί ή εσωστρεφείς.

Είναι ανάγκη να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις αν ο σκοπός μας είναι μια βαθιά σχέση. Φυσικά, το άλλο άτομο μπορεί να έχει και άλλους φίλους ή κοινωνικές επαφές. Ενώ μπορεί να έχει καλωσορίσει τη φιλία σας, μπορεί να μην ασχολείται αποκλειστικά με εσάς λόγω και των άλλων σχέσεων που έχει.

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ανάγκη να πιέζετε μια σχέση που δεν λειτουργεί. Αν έχετε κάνει προσπάθεια να έρθετε κοντά με κάποιον άλλα δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, τότε δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργήσετε μια μονόπλευρη φιλία.

Παραμείνετε ειλικρινείς

Όλοι μας αποζητάμε την επικοινωνία με τους άλλους. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανοίγουμε την καρδιά μας στον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε ο εαυτός μας και να μην νιώθουμε ντροπή για τα ελαττώματά μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να συμπεριφερόμαστε με ειλικρίνεια γιατί τότε τα λόγια και οι πράξεις μας συμβαδίζουν. Όλοι μας θέλουμε αυθεντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε απέναντί σας έναν άλλο άνθρωπο

Όταν θέλετε να κάνετε νέους φίλους ή να ενδυναμώσετε μια φιλία, καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι απέναντί σας έχετε έναν άλλο άνθρωπο.

Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να ξεχνά να απαντήσει σε κάποιο μήνυμα, να ακυρώνει κάποια σχέδια και αυτό να σας αναστατώνει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλει να είναι φίλος σας. Απλά σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πάντα τέλειος. Φυσικά, αν αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείτε αν αυτό το άτομο αξίζει να είναι φίλος σας.

Στις ζωές όλων μας συμβαίνουν συνεχώς πράγματα. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους μας. Μπορεί να απολαμβάνουμε την παρέα τους και να θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί, αλλά είναι ανάγκη να σεβόμαστε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μπορεί κάποιες φορές να μην είναι διαθέσιμοι και να τους απασχολούν άλλα πράγματα.

Ζητήστε βοήθεια για την κατάθλιψη, το άγχος ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας

Η κατάθλιψη, το άγχος , ειδικά το κοινωνικό άγχος, ο φόβος της εγκατάλειψης είναι θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια. Όσο παραμένουν ανεπίλυτα θα αντιμετωπίζετε εμπόδια στη δημιουργία και στη διατήρηση των κοινωνικών σας σχέσεων.

Πρώτα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας και μετά να αντιμετωπίσετε τα θέματα της κοινωνικής σας ζωής. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας και θα νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σας.

Ίσως αυτή τη στιγμή να μην έχετε κανένα πραγματικό φίλο, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι τα πράγματα δεν είναι ανάγκη να μείνουν έτσι. Έχετε τη δύναμη να αποκτήσετε κοινωνικές δεξιότητες και να κάνετε φίλους που θα είναι δίπλα σας για μια ζωή. Μπορεί να χρειάζεται κόπος και υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.