Κάνε το Τεστ
σχέσεις, γιατί αποτυγχάνουν οι σχέσεις σας, αιτίες που οδηγούν στην αποτυχία των σχέσεων, ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αποτυχία μιας σχέσης

Γιατί αποτυγχάνουν οι σχέσεις σας;

Αποτυχία σχέσεων

Στο παρελθόν μπορεί να είχατε κάνει λάθος επιλογές στους συντρόφους σας. Αλλά όσο περνάει ο καιρός κάνετε τα ίδια λάθη , δεν μπορείτε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια υγιή σχέση. Ίσως να έχετε αρχίσει να συνειδητοποιείτε ότι ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είστε εσείς.

Δεν ξεκινούν όλοι μια σχέση και φαντάζονται ότι θα είναι η σχέση της ζωής τους. Οι χωρισμοί και οι αποτυχημένες σχέσεις είναι κομμάτι της ζωής. Στην πραγματικότητα, οι χωρισμοί είναι υγιείς εμπειρίες, που μας διδάσκουν πράγματα για τον εαυτό μας ώστε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε από μια σχέση.

Αλλά αν συνεχώς μπαίνετε σε σχέσεις που είναι έντονες ή δραματικές και με πολλές συγκρούσεις, τότε είναι καλό να ψάξετε λίγο πιο βαθιά. Σπάνια αναγνωρίζουμε ότι εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Αιτίες αποτυχίας μιας σχέσης

Έλλειψη αποδοχής

Ο μεγαλύτερος καταλύτης για μια σχέση είναι η αποδοχή του συντρόφου σας , χωρίς να τον κρίνετε ή να θέλετε να τον αλλάξετε με οποιοδήποτε τρόπο.

Είναι αναπόφευκτο κάποια χαρακτηριστικά του συντρόφου σας να σας εκνευρίζουν ή να μην έχετε τις ίδιες πεποιθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ο ιδανικός για εσάς; Όχι. Οι διαφορές με το σύντροφό σας είναι αναπόφευκτες, και αν θέλετε η σχέση σας να είναι δυνατή, έχει σημασία να κατανοήσετε αυτές τις διαφορές.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι εσείς ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και κάνετε τακτική άσκηση. Από τη στιγμή που συγκατοικείτε με το σύντροφό σας, συνειδητοποιείτε ότι αγαπά τα γλυκά και δεν γυμνάζεται τακτικά. Και ενώ απολαμβάνατε τις ήρεμες Κυριακές και να τρώτε παγωτό στην αρχή της σχέσης σας, τώρα δεν σας αρέσει που κάθε φορά τρώει ανθυγιεινά σνακ και αρνείται να έρθει μαζί σας στο μάθημα yoga.

Με τον καιρό, κατανοείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετικές πεποιθήσεις για την υγεία σας και αυτό μπορεί να σας απογοητεύει. Αυτή η απογοήτευση μπορεί να μεγαλώνει και να σας κάνει να θέλετε να αλλάξετε το σύντροφό σας. Αλλά από τη στιγμή που ο σύντροφός σας συνεχίζει να αγοράζει ανθυγιεινά σνακ , αρχίζετε να κάνετε καυστικά σχόλια για τις αλλαγές στο σώμα του. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή νιώθετε ότι τον βοηθάτε να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Όμως, ο σύντροφός σας μπορεί να θυμώσει για αυτό. Δεν αποδέχεστε τις συνήθειες του και η παθητική-επιθετική συμπεριφορά σας για να τον αλλάξετε τον γεμίζει με δυσαρέσκεια. Με τον καιρό, η αμοιβαία απογοήτευση και η πικρία οδηγούν σε συγκρούσεις.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ο σύντροφός σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι η προσπάθεια να του αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες προέρχεται από την αγάπη σας ώστε να είναι πιο υγιής, όμως στην πραγματικότητα δεν αποδέχεστε το σύντροφό σας και προβάλλετε τις αξίες σας για την υγεία πάνω του.

Αν θέλετε η σχέση σας να διαρκέσει, είναι ανάγκη να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Είναι ανάγκη να ξεκινήσετε από την ειλικρινή αποδοχή. Μόνο όταν αποδέχεστε το σύντροφό σας, μπορείτε να τον κατανοήσετε και όχι να τον κρίνετε. Και όταν τον κατανοείτε, ακούτε περισσότερο και αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τις αρχές του που μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι διατροφικές του συνήθειες προέρχονται από την παιδική του ηλικία. Ίσως  ένα άτομο της οικογένειάς του να είχε εμμονή με την υγεία και την εμφάνιση με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο άγχος και την κατάθλιψη και εξαιτίας αυτού να φοβάται να επικεντρωθεί στην υγεία.

Όταν το κατανοήσετε αυτό, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε το σύντροφό σας. Δεν είναι τεμπέλης, δεν τρώει γλυκά επειδή δεν νοιάζεται για την υγεία του. Είναι απλά ένας άνθρωπος που έχει βιώσει μια αρνητική εμπειρία που επηρέασε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά του.

Όταν δεν αποδέχεστε το σύντροφό σας, η σχέση είναι καταδικασμένη. Επειδή όταν δεν αποδέχεστε κάποιον, δεν μπορείτε να τον εμπιστευτείτε ή να νιώσετε άνετα μαζί του. Και αυτός θα νιώθει συνέχεια δυσαρέσκεια επειδή δεν τον αποδέχεστε.

Αντί να αφήνετε την απογοήτευση για τις συνήθειες του συντρόφους σας ή τις πεποιθήσεις του να σας βάζει στη διαδικασία να τον αλλάξετε, πρώτα αποδεχτείτε τον και στη συνέχεια αποφασίστε τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, μπορεί να μην θέλετε να νιώθετε ευάλωτοι, να αντιδράτε υπερβολικά όταν ο σύντροφός σας μιλά με άλλες γυναίκες ή να αφήνετε τη σχέση πριν πληγωθείτε.

Όταν δεν εμπιστεύεστε το σύντροφό σας, ασυνείδητα σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί μακροπρόθεσμα να σκοτώσει τη σχέση σας. Τελικά, ο σύντροφός σας θα κουραστεί από την αδυναμία σας να τον εμπιστευτείτε, και τελικά η σχέση θα διαλυθεί.

Αν δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε το σύντροφό σας, ειδικά όταν δεν έχει κάνει κάτι που να κλονίζει την εμπιστοσύνη σας, είναι ανάγκη να ψάξετε βαθιά μέσα σας για να βρείτε την πηγή της καχυποψίας σας. Συχνά, η έλλειψη εμπιστοσύνης προκύπτει από το φόβο ότι θα πληγωθείτε, ο οποίος προκύπτει από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Προβλήματα στην επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι αυτή που κρατά ζωντανή τη σχέση. Καθώς οι πρώτοι μήνες ή τα πρώτα χρόνια μιας σχέσης κυλούν ήρεμα, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις με την πάροδο του χρόνου. Και για να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις, είναι ανάγκη να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το σύντροφό σας.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι η σύντροφός σας έχει την ευκαιρία να αναλάβει ένα project που θα εκτοξεύσει την καριέρα της. Αν νοιάζεστε για τη σύντροφό σας και την καριέρα της, θα μοιραστείτε τον ενθουσιασμό της για αυτή την ευκαιρία.

Όσο το project εξελίσσεται, ίσως να παρατηρείτε ότι περνά πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά. Μπορεί να νιώθει άγχος ή να μην είναι εκεί για εσάς. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σας προκαλεί αναστάτωση. Αρχίζετε να αναρωτιέστε αν νοιάζεται περισσότερο για τη δουλειά της και όχι για εσάς. Όταν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα, η ικανότητα να διατηρήσετε μια υγιή σχέση βασίζεται στην επικοινωνία για τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες σας.

Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά για την απογοήτευση που νιώθετε με τη σύντροφό σας, θα αρχίσετε να κάνετε πράγματα που θα κλιμακώνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίζετε να συγκρούεστε για μικροπράγματα ή να επισημαίνετε την έλλειψη της απουσία της. Αν το κάνετε αυτό, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται  και η σύντροφός σας θα νιώθει ότι δεν την υποστηρίζετε για να επιτύχει στην καριέρα της.

Αν όμως επικοινωνείτε για τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας ήρεμα και με ειλικρίνεια, τότε θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο ομαλά την κατάσταση. Αντί να φωνάζετε στη σύντροφό σας, μπορείτε να της πείτε ότι επειδή είναι συγκεντρωμένη στη δουλειά νιώθετε παραμελημένος. Με αυτό τον τρόπο ανοίγετε τον δρόμο για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά και να βρείτε λύσεις.

Η έλλειψη αποδοχής, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η φτωχή επικοινωνία μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση. Μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε όλες αυτές τις αιτίες και να βρείτε τρόπους να δουλέψει η σχέση σας.

γιατί αποτυγχάνουν οι σχέσεις σας, αποτυχια σχεσεων

Τι είναι αυτό που σας κρατά πίσω;

Μεγαλώσατε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια

Οι σχέσεις μας στην ενήλικη ζωή συνδέονται στενά με τις σχέσεις του παρελθόντος. Κουβαλάμε μέσα μας όσα ζήσαμε. Η σχέση με τους γονείς μας είναι αυτή που βάζει τα θεμέλια της οικειότητας.

Μια δυσλειτουργική οικογένεια μπορεί να σημαίνει ότι μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ανάγκες σας δεν καλύπτονταν ή δεν εκφράζατε τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αξίας του εαυτού και όσο μεγαλώνετε μπορεί να πιστεύετε ότι οι ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές των άλλων ανθρώπων. Ή μπορεί να είστε ηττοπαθείς και να πιστεύετε ότι οι ανάγκες σας δεν θα καλυφθούν ποτέ.

Παραδείγματα δυσλειτουργικών οικογενειών περιλαμβάνουν:

  • Το μεγάλωμα με έναν γονέα που βασίζονταν σε εσάς.
  • Αυταρχικοί, αυστηροί ή ελεγκτικοί γονείς που δεν σέβονταν την ιδιωτικότητά σας.
  • Η υποστήριξη ή η φροντίδα ενός γονέα με κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, μια μητέρα με κατάθλιψη που χρειαζόταν συνεχώς την υποστήριξή σας.
  • Προνομιακή μεταχείριση κάποιων ατόμων της οικογένειάς σας.
  • Ένας ή και οι δύο γονείς σας ήταν φυσικά ή συναισθηματικά απόντες.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να μην αναπτύξετε την εμπιστοσύνη προς τους άλλους, προς τον κόσμο ή ακόμη χειρότερα προς τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην ταυτότητά σας, να προκαλέσει άγχος και τελικά να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε.

Δυσκολεύεστε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η κοινωνία μας διδάσκει ότι η έκφραση των συναισθημάτων μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμοι ή ευάλωτοι. Αλλά αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε για όσα έχετε ανάγκη ή νιώθετε, κάθε σχέση είναι καταδικασμένη. Η καλή επικοινωνία είναι θεμελιώδες στοιχείο για κάθε υγιή σχέση.

Αν η συζήτηση για τα συναισθήματά σας είναι κάτι που προσπαθείτε να αποφύγετε με κάθε κόστος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Από τη στιγμή που θα νιώθετε άνετα με τα συναισθήματά σας, οι σχέσεις σας θα γίνουν καλύτερες.

Σαμποτάρετε τον εαυτό σας

Όταν έχετε μια σειρά από αποτυχημένες σχέσεις, μπορεί να νιώθετε παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο. Όταν έχετε συνηθίσει τα συναισθήματά σας να είναι έντονα και τοξικά, οι υγιείς και φυσιολογικές σχέσεις δεν σας είναι οικείες. Έτσι, όταν εμφανίζεται αυτό ο αξιαγάπητος, σταθερός σύντροφος στη ζωή σας μπορεί υποσυνείδητα να σαμποτάρετε τον εαυτό σας επιλέγοντας το δράμα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να διαφωνείτε, αλλά αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε τότε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ψυχικά τραύματα ή κακοποίηση

Η σωματική, η  σεξουαλική ή η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις σας στην ενήλικη ζωή. Κάποιες φορές η κακοποίηση είναι ολοφάνερη, αλλά άλλες όχι και τόσο ξεκάθαρη. Η συναισθηματική κακοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι ορατή προς τα έξω αλλά οι πληγές σας μπορεί να είναι τόσο βαθιές που τις κουβαλάτε στην ενήλικη ζωή σας. Είναι πολύ σημαντικό να επεξεργάζεστε τα  ψυχικά τραύματα .

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί ασυνείδητα να διατηρεί τον κύκλο της κακοποίησης ζωντανό, και να μπαίνει σε κακοποιητικές, τοξικές σχέσεις. Κάποιος μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του και να μην επιτρέπει σε κανέναν άλλο να μπει στη ζωή του. Η επίδραση της κακοποίησης είναι καταστροφική για την εμπιστοσύνη.

Θέματα ψυχικής υγείας

Τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν κόστος στις σχέσεις σας. Αν αντιμετωπίζετε άγχος ή κατάθλιψη, οι εναλλαγές των συναισθημάτων είναι μια πρόκληση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση σε κάθε σχέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι καλύτερο να εκφράζετε τα συναισθήματά σας από το να τα κρατάτε μέσα σας.

Μερικές φορές η αδυναμία διατήρησης μιας υγιούς, σταθερής σχέσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή της προσωπικότητας.

Πως να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις

Αν πιστεύετε ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας στις σχέσεις σας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια σχέση που δεν έχετε βιώσει ποτέ;

Σε κάθε σχέση παίζουν ρόλο και οι δύο σύντροφοι. Αν ψάξετε βαθιά μέσα σας μπορεί να αναγνωρίσετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας κουβαλάτε τα μοτίβα του παρελθόντος στη σχέση σας.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι χαμένος χρόνος όταν μαθαίνετε κάτι από αυτό. Αποδεχτείτε το ως κομμάτι του ταξιδιού σας, και επιλύστε τα θέματα του παρελθόντος ώστε να προχωρήσετε σε μια νέα και πιο υγιή σχέση. Φυσικά για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να δουλέψετε.

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξετε τα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς για αυτό μην αποθαρρύνεστε στην πρώτη δυσκολία. Είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε όλα όσα σας έχουν πληγώσει και όλα τα συναισθήματα που νιώθετε για αυτά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης σας προστάτευαν όταν ήσασταν νέοι, όμως πλέον σας υπονομεύουν και είναι η στιγμή να τους αλλάξετε με νέους, υγιείς τρόπους. Μόνο όταν αναγνωρίσετε την πηγή των συναισθημάτων σας και που τα πράγματα πήγαν στραβά, μπορείτε να δημιουργήσετε αληθινές και ικανοποιητικές σχέσεις.

Ψυχοθεραπεία και σχέσεις

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να επικοινωνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχει ως σκοπό το κάθε άτομο ξεχωριστά να κατανοήσει και να αναγνωρίσει όλα τα ψυχολογικά εμπόδια που βάζει στον εαυτό του λόγω των προηγούμενων εμπειριών του και έτσι να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην προσωπική του ζωή.