Κάνε το Τεστ
ο έρωτας μέσα από το τίντερ, τα υπέρ του τίντερ, τα κατά του τίντερ, πλεονεκτήματα τίντερ, μειονεκτήματα τίντερ

Ο έρωτας μέσα από το Τίντερ, υπέρ και κατά

Ο έρωτας μέσα από το Τίντερ

Το Τίντερ (Tinder) είναι μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών που φέρνει σε επαφή ανθρώπους που είναι μόνοι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το Τίντερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη σχέσεων. Για επιφανειακές σχέσεις και σοβαρές σχέσεις. Γενικά, είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να βγει ραντεβού και να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Πώς όμως είναι ο έρωτας μέσα από το Τίντερ;

Το Τίντερ το χρησιμοποιούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο αλγόριθμος δημιουργεί πιθανά ζευγάρια μέσω της τοποθεσίας, και στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει αν θα δεχτεί το πιθανό ταίρι ή όχι. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Τίντερ κάθε μέρα, έτσι οι πιθανότητες κάποιος να γνωρίσει έναν σύντροφο, ακόμη και την ημέρα που κατεβάζει την εφαρμογή, είναι καλές.

Φυσικά, οι πιθανότητες να βρει κάποιος πιθανούς συντρόφους μέσω του Τίντερ είναι καλύτερες αν είναι νέος. Περίπου το 45% των χρηστών είναι ηλικίας 25-34, το 38% ηλικίας 16-24 ετών, ενώ μόνο το 13% είναι ηλικίας 35-44 ετών. Οι ηλικίες 45-54 ετών αντιστοιχούν στο 3% των χρηστών. Το Τίντερ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους millennials (αποτελούν το 79% των χρηστών παγκοσμίως).

Παρόλα αυτά το 80% των χρηστών λέει ότι ψάχνει για μακροχρόνιες σχέσεις. Οι περισσότερες σχέσεις μέσω του Τίντερ είναι επιφανειακές και τελειώνουν μέσα σε ένα μήνα. Μόνο το 13% των χρηστών αναφέρουν ότι η σχέση τους κράτησε πάνω από ένα μήνα. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Τίντερ;

Πλεονεκτήματα του Τίντερ 

Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η γρήγορη εγγραφή και οι πιθανοί σύντροφοι που εμφανίζονται γρήγορα. Το Τίντερ κερδίζει χρόνο συγκριτικά με τα παραδοσιακά ραντεβού, και άλλες εφαρμογές γνωριμιών (eHarmony, Match, OKCupid). Είναι φιλική προς το χρήστη και ανώνυμη, και φυσικά κανένας δεν λαμβάνει ανεπιθύμητα emails. Είναι πολύ εύκολο να κανονίσει κάποιος ραντεβού μέσω του Τίντερ, και οποιαδήποτε αρχική απόρριψη είναι ανώνυμη, αν κάποιος σας απορρίψει δεν θα το μάθετε.

Αλλά υπάρχουν κάποιες ηλικιακές διακρίσεις σχετικά με το κόστος. Αν κάποιος είναι κάτω από 30 ετών, η βασική συνδρομή είναι 10€ το μήνα, ενώ αν είναι πάνω από 30 ετών η μηνιαία συνδρομή είναι 20€. Αυτό συμβαίνει επειδή στις Δυτικές κουλτούρες , το Τίντερ είναι μια δημοφιλής εφαρμογή για τους νέους.

Αν ένα άτομο είναι ομοφυλόφιλο, το Τίντερ έχει επιλογές που επιτρέπουν την αναζήτηση ανθρώπων με τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα το Τίντερ έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1. Είναι μια τεράστια πλατφόρμα δεδομένων

Η εφαρμογή έχει 75 εκατομμύρια χρήστες σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μελών. Αν ο στόχος σας για τα ραντεβού είναι να έχετε πρόσβαση σε πολλές επιλογές, τότε το Τίντερ είναι η καλύτερη επιλογή.

2. Είναι αποτελεσματικό για απλά ραντεβού

Το Τίντερ είναι η καλύτερη εφαρμογή για κάποιον που αποζητά ένα απλό ραντεβού. Είναι δύσκολο κάποιος να βρει τον τέλειο σύντροφο.

3. Είναι αποτελεσματικό όταν κάποιος ταξιδεύει

Ο αλγόριθμος του Τίντερ λειτουργεί με βάση το που βρίσκεται το κινητό. Έτσι, αν κάποιος ζει στην Αθήνα, αλλά πάει διακοπές στην Κρήτη, θα βρει πιθανά ταίρια στην Κρήτη χωρίς να είναι ανάγκη να κάνει ενημέρωση στις ρυθμίσεις. Αν κάποιος ταξιδεύει πολύ ή συναντά συχνά ανθρώπους μακριά από την πόλη που ζει, το Τίντερ ταιριάζει πολύ σε αυτό τον τρόπο ζωής.

4. Χρειάζονται περίπου 2 λεπτά για να αρχίσει να λειτουργεί

Κάποιες εφαρμογές γνωριμιών (ειδικά όσες αφορούν πιο σοβαρά ραντεβού) χρειάζονται λίγο χρόνο για να αρχίσουν να λειτουργούν. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει το προφίλ του, να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για να δει με ποιους ταιριάζει και να περάσει από μια διαδικασία έγκρισης. Αν και όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μειονεκτήματα, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο σε αυτά.

5. Υπάρχουν κάποιες δωρεάν παροχές

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει πρόσβαση στο Τίντερ, είναι πολύ καλό που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν πολλά πράγματα δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων μερικών μηνυμάτων. Σίγουρα, υπάρχουν περιορισμοί σε όσα μπορεί να κάνει κάποιος αλλά και αυτό είναι αρκετό σε σχέση με άλλες εφαρμογές.

Μειονεκτήματα του Τίντερ

Από τη στιγμή που κάποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή, βάζει την φωτογραφία του και βασικές πληροφορίες στο διαδίκτυο που μένουν για πάντα, γεγονός που κρύβει κινδύνους σχετικά με το απόρρητο. Επίσης, κάποιος πρέπει να έχει λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσει το Τίντερ.

Το Τίντερ έχει χακαριστεί πάνω από μία φορές. Το 2012 ένα σφάλμα ασφαλείας έδειχνε την ακριβή τοποθεσία των χρηστών για 165 ημέρες. Στη συνέχεια, το 2015 οι χάκερς έβαλαν χιλιάδες άνδρες να φλερτάρουν μεταξύ τους άθελά τους μέσω της εφαρμογής. Και το 2017, οι χάκερς έκλεψαν 40000 φωτογραφίες και τις χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν ένα σύνολο δεδομένων προσώπου για τα πειράματα της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα αυτά ακούγονται λίγο τρομακτικά, έτσι δεν είναι;

Ένα άλλο μειονέκτημα του Τίντερ είναι ότι ενθαρρύνει την καταναγκαστική χρήση. Ένας μέσος χρήστης αφιερώνει 35 λεπτά την ημέρα στο Τίντερ. Συνδυάζει την καταναγκαστική χρήση του τηλεφώνου με την ικανοποίηση του εγώ, έτσι αν κάποιος είναι ευάλωτος σε αυτό πρέπει να προσέχει.

Επιπλέον, είναι πιθανό κάποιος να δει όλους τους διαθέσιμους ανθρώπους κοντά του και να μην του αρέσει κάποιος. Και αυτό είναι ένα ακόμη θέμα, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στις εφαρμογές γνωριμιών που είναι δύσκολο κάποιος να δεσμευτεί σε ένα πρόσωπο. Το 9% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών λέει ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουν μια σχέση στο Τίντερ. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει υπερπληθώρα επιλογών, και σε αυτό συμφωνεί και το 9% των ανδρών.

Πιο συγκεκριμένα τα μειονεκτήματα του Τίντερ είναι τα εξής:

1. Οι χρήστες μαθαίνουν να παρακάμπτουν το σύστημα

Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Τίντερ για την δημιουργία ζευγαριών λειτουργεί πολύ καλά. Αν κάποιος είναι νέος χρήστης, καλό είναι να διαβάσει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του. Στους χρήστες εμφανίζονται άλλοι χρήστες και μπορούν μυστικά να επιλέξουν κάποιον αν θέλουν. Αν δύο χρήστες ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο, τότε μπορούν να αρχίσουν να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους.

Αυτό που κάνουν οι χρήστες είναι να βλέπουν τα πιθανά ταίρια και στη συνέχεια να επιστρέφουν και να απορρίπτουν όσους δεν ενδιαφέρονται. Αυτό που συμβαίνει με τους άλλους χρήστες είναι ότι δείχνουν ενθουσιασμό για ένα ταίρι απλά για να μάθουν ότι αυτό το άτομο δεν ενδιαφερόταν, σπάζοντας έτσι το σύστημα.

2. Το Τίντερ είναι κατάλληλο μόνο για περιστασιακά ραντεβού

Αν και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παντρευτεί μετά από τη γνωριμία τους στο Τίντερ, αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αν ψάχνετε να κάνετε σοβαρές γνωριμίες, τότε το Τίντερ θα σας απογοητεύσει.

3. Ψεύτικα προφίλ

Με την απλή διαδικασία εγγραφής και τα περιορισμένα δεδομένα, είναι εύκολο κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ. Δεν θα εμβαθύνουμε στο πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα, αλλά καλό είναι οι χρήστες να γνωρίζουν ότι δεν λειτουργούν όλοι με τους ίδιους κώδικες αξιών.

Το Τίντερ βασίζεται στην εμφάνιση, και αυτό μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες. Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει μια ψεύτικη φωτογραφία ή μια παλιά φωτογραφία, και ο χρήστης δεν το γνωρίζει αυτό μέχρι να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Το 30% των χρηστών του Τίντερ είναι παντρεμένοι. Αλλά αν οι σύζυγοί τους γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Οι απατεώνες είναι πολλοί σε αυτές τις εφαρμογές γνωριμιών, για αυτό πρέπει να προσέχετε την ταυτότητά σας στο Τίντερ (ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή γνωριμιών). Και αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στο πρώτο ραντεβού. Καλό είναι να ενημερώνουν κάποιο φίλο τους για το που θα βρίσκονται και πότε θα επιστρέψουν σπίτι τους.

4. Κοστίζει ακριβά

Αν κάποιος ρίξει μια πρώτη ματιά στις τιμές του Τίντερ, δεν φαίνεται και τόσο ακριβό. Στην πραγματικότητα φαίνονται απολύτως λογικές. Ωστόσο, το Τίντερ έχει πολλές πρόσθετες επιλογές για την εύρεση του κατάλληλου ταιριού και αυτό βάζει τους χρήστες στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσουν αν θέλουν να συναντήσουν κάποιον που τους αρέσει πραγματικά. Ωστόσο, είναι εύκολο κάποιος να ξοδέψει πολλά χρήματα σε λίγο χρόνο για αυτές τις επιπλέον παροχές.

Το Τίντερ προσφέρει τη δυνατότητα για νέες γνωριμίες 

Στις μέρες μας οι εφαρμογές γνωριμιών είναι πολύ δημοφιλείς και δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και πιθανούς συντρόφους. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η χρήση τους έχει μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε σχέσεις καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ , ώστε να ανακαλύψετε τι θέλετε να έχει ένας πιθανός σύντροφος.