Κάνε το Τεστ
dating apps ελλαδα, κίνδυνοι , ελλαδα

Κίνδυνοι από τα dating apps και τα site γνωριμιών

Κίνδυνοι από τα dating apps και τα site γνωριμιών

Τα site γνωριμιών και τα dating apps είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσει κάποιος νέους ανθρώπους. Ωστόσο, η χρήση τους έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση  στη δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εφαρμογές και τα site γνωριμιών όπως το Tinder, το Bumble, το Hinge δίνουν την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να βρει τον «ιδανικό» σύντροφο μέσα από το τηλέφωνό του!

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα dating apps;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών για πολλούς λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις, θέλουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους αλλά σε άλλες μπορεί να έχουν θέματα με την κοινωνική τους ζωή.

Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών για να βρουν έναν ενδιαφέρον σύντροφο, όταν δεν έχουν δει αποτελέσματα μέσα από τον κοινωνικό και φιλικό τους κύκλο.

Ποια είναι τα πιο συχνά ψέματα στα dating apps;

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά. Οι άνθρωποι τείνουν να λένε αρκετά ψέματα στα προφίλ τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα πιο συχνά ψέματα που λένε οι άνδρες και οι γυναίκες στα προφίλ τους έχουν σχέση με την ηλικία, το βάρος και την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι λένε ψέματα για την εμφάνισή τους και χρησιμοποιούν φίλτρα ώστε οι σέλφι φωτογραφίες τους να είναι πιο ωραίες.

Οι μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών όταν δεν νιώθουν πολύ καλά με την εμφάνισή τους. Επίσης τις χρησιμοποιούν όταν αποζητούν την επιβεβαίωση από τους άλλους. Οι άνδρες γενικά αποκρύπτουν την οικογενειακή τους κατάσταση (σε σχέση, παντρεμένοι με παιδιά, χωρισμένοι). Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν νεότερες και πιο όμορφες ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν πιθανούς συντρόφους.

Πολλοί χρήστες λοιπόν δεν λένε την αλήθεια για την κοινωνική τους ζωή ή για το πως είναι η ζωή τους. Όμως αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα sites γνωριμιών για να κάνουν απλές γνωριμίες και όχι για να γνωρίσουν καλύτερα κάποιον.

Όταν δύο άνθρωποι που δίνουν ψεύτικες πληροφορίες βγουν ραντεβού, φυσικά δεν μπορεί να είναι σοβαρό και να έχει διάρκεια.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τις εφαρμογές γνωριμιών;

  • Το 55% των ανθρώπων που έχουν κάνει γνωριμίες μέσω εφαρμογών έχει θετική εμπειρία.
  • Το 47% των χρηστών των εφαρμογών γνωριμιών δηλώνουν απογοητευμένοι.
  • Το 29% δηλώνει ότι οι εφαρμογές γνωριμιών τους έχει κάνει πιο αισιόδοξους.
  • Το 72% δηλώνει ότι είναι εύκολο κάποιος να γνωρίσει ελκυστικούς ανθρώπους.
  • Το 65% δηλώνει ότι είναι εύκολο να βρει ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και χόμπι.
  • Το 62% των χρηστών δηλώνει ότι είναι εύκολο να βρει κάποιον άνθρωπο που να αποζητά τον ίδιο τύπο σχέσης.
  • Οι γυναίκες έχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να βρουν κάποιον ελκυστικό άνδρα.
  • Το 58% των ανδρών δηλώνει ότι δεν έχει λάβει αρκετά μηνύματα.
  • Το 72% των χρηστών πιστεύει ότι οι περισσότεροι λένε ψέματα στα προφίλ τους ώστε να είναι πιο ελκυστικοί.

Πώς επηρεάζουν τα dating apps την ψυχική υγεία;

Οι εφαρμογές γνωριμιών προσφέρουν την δυνατότητα στο χρήστη να γνωρίσει ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικό θεωρητικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Οι άνδρες με κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν το "ταίρι" τους διαδικτυακά και οι γυναίκες με παρόμοια θέματα είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν μια συζήτηση διαδικτυακά.

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε μια μακροχρόνια σχέση, πράγμα που οδηγεί σε ευκαιριακές σχέσεις με διαφορετικούς συντρόφους, μια κατάσταση που οδηγεί σε θέματα υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η συνεχής απόρριψη μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

dating apps ελλαδα

Μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι αρνητικές εμπειρίες στις εφαρμογές γνωριμιών όπως το ghosting, οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για την εμφάνισή τους, τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, και τη συμβατότητα με πιθανούς συντρόφους. Σύμφωνα με μελέτες, οι χρήστες του Tinder αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είναι χρήστες. Αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν σχέση με τη συνεχή απόρριψη και τις αμφιβολίες για τον εαυτό.

Ουσιαστικά, οι εφαρμογές γνωριμιών συμβάλλουν στα συναισθήματα απελπισίας και μοναξιάς. Αυτές οι εφαρμογές έχουν εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Ακόμη και στους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις, αυτό οδηγεί σε επιφανειακές και όχι ουσιαστικές σχέσεις.

Όλα αυτά συμβάλλουν στις αμφιβολίες για τον εαυτό. Έτσι δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο σύντομων ρομαντικών σχέσεων.

Απόρριψη

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι εφαρμογές γνωριμιών ενισχύουν τα συναισθήματα της απόρριψης. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να στέλνουν μηνύματα σε πιθανούς συντρόφους αλλά να μην παίρνουν ποτέ απάντηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν είναι ελκυστικοί, δεν αξίζουν και αυτά τα συναισθήματα συμβάλλουν στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Συνήθως οι χρήστες αναφέρουν ότι τα πρώτα ραντεβού είναι άβολα. Αν και οι εφαρμογές γνωριμιών δίνουν τη  δυνατότητα σύγκρισης ανάμεσα στους πιθανούς συντρόφους, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα ραντεβού είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα και διαφέρουν από την διαδικτυακή συζήτηση.

Σε κάθε εφαρμογή γνωριμιών υπάρχει η πιθανότητα απόρριψης. Δεν μπορούν όλοι να ταιριάζουν με όλους. Αν και η απόρριψη είναι αναμενόμενη, στον κόσμο του διαδικτύου παίρνει μεγαλύτερες διστάσεις. Κάποιοι χρήστες παίρνουν την απόρριψη προσωπικά.

Πολλοί χρήστες είναι θύματα ghosting, το ξαφνικό τέλος μιας σχέσης χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση. Το ghosting μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία.

Άγχος και ανησυχία

Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι μια μεγάλη δεξαμενή με πιθανούς συντρόφους που τελικά μπορεί να προκαλεί έντονο στρες. Μπορεί κάποιος να νιώθει πίεση να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανό ταίρι καθημερινά. Οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών έχουν τρεις φορές περισσότερο στρες από όσους δεν είναι χρήστες.

Κακή εικόνα για το σώμα

Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους. Χωρίς την προσωπική επαφή, δεν έχουν το άγχος της πρώτης εντύπωσης και πολλοί χρησιμοποιούν τις καλύτερες φωτογραφίες στα προφίλ τους γιατί πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα βρουν σύντροφο. Γενικά οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα του σώματος και νιώθουν ντροπή για αυτό.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ σωστά τα sites γνωριμιών;

1. Θέστε ένα χρονικό όριο. Στις μέρες μας η ενασχόληση με τα social media είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές γνωριμιών. Αντί να σπαταλάτε ώρες στο κινητό σας, μπορείτε να αφιερώνετε μόνο 20 λεπτά αποκλειστικά στις εφαρμογές.

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή διάθεση όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Αν έχετε μια άσχημη μέρα, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή να μπείτε στην εφαρμογή γνωριμιών. Πριν ανοίξετε την εφαρμογή καλό είναι να αισθάνεστε καλά ώστε να χειριστείτε κατάλληλα τις συζητήσεις.

3. Δημιουργήστε υγιή όρια. Μην νιώθετε την υποχρέωση να μιλάτε με κάθε πιθανό σύντροφο επειδή δεν θέλετε να φέρεστε με αγένεια. Αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε άβολα ή αγνοεί τα όριά σας, είναι απολύτως φυσιολογικό να σταματήσετε την συζήτηση.

Οι εφαρμογές και τα site γνωριμιών έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία 

Αν και οι εφαρμογές και τα site γνωριμιών είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος νέους ανθρώπους δεν παύουν να κρύβουν κινδύνους. Καλό είναι να θέσετε τα όριά σας ώστε να νιώθετε ασφάλεια. Φυσικά, σε καμία περίπτωση οι εφαρμογές γνωριμιών δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη επαφή. Συνήθως η ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ είναι αυτή που προκαλεί θέματα στις σχέσεις. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές σας και να δημιουργήσετε τις σχέσεις που επιθυμείτε.