Κάνε το Τεστ
πως θα προχωρήσω μετά το τέλος μιας σχέσης, το τέλος μιας σχέσης, βήματα για να ξεπεράσω ένα χωρισμό, βήματα για να ξεπεράσω τον πρώην μου, πως θα συνεχίσω μετά από ένα χωρισμό

Πώς θα προχωρήσω μετά από ένα χωρισμό;

Πώς θα προχωρήσω μετά από ένα χωρισμό;

Στις μέρες μας τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν ανάμεσα στον τρίτο και στον πέμπτο μήνα της σχέσης τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Σύμφωνα με τις μελέτες, 40% των ανδρών νιώθουν νευρικοί στα πρώτα ραντεβού με πιθανές συντρόφους εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πως να προχωρήσουν μετά από ένα χωρισμό.

Αν κάποιος έχει βιώσει πρόσφατα έναν επώδυνο χωρισμό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει. Αν και αυτό είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, δεδομένου ότι η απώλεια είναι φρέσκια, κάποιος μπορεί να νιώθει ότι δεν θα βρει ξανά την ευτυχία ή την αγάπη. Η επούλωση χρειάζεται χρόνο και φυσικά θα ερωτευτεί ξανά. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εμπόδια από την παλιά σας σχέση.  Η αλήθεια είναι ότι πολλές σχέσεις αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια μέσα μας.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να παρεμποδίζουν την ευτυχία μας. Με άλλα λόγια, το συναισθηματικό φορτίο από τις προηγούμενες σχέσεις μας μπορεί να υπονομεύουν μια νέα και υγιή σχέση με κάποιον νέο σύντροφο. Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε μια νέα σχέση είναι ανάγκη να κάνετε αρκετή δουλειά με την προηγούμενη σχέση σας. Φυσικά, αυτό είναι πολύ εύκολο κάποιος να το λέει από το να το κάνει, ωστόσο, με αποφασιστικότητα μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς να επιτρέπετε στην παλιά σας σχέση να επηρεάζει την μελλοντική ευτυχία σας.

Τι μπορώ να κάνω για να προχωρήσω σε μια νέα σχέση;

Αφήστε πίσω σας το παρελθόν

Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά όταν ακόμη αγαπάτε τον πρώην σας και έχετε κάνει όνειρα για την κοινή σας ζωή. Στην πραγματικότητα, θα ήταν έκπληξη αν δεν είχατε σκεφτεί τον προορισμό για το γάμο σας ή το μήνα του μέλιτος ή τα ονόματα των παιδιών σας. Ο χωρισμός είναι δύσκολος και επώδυνος. Ποιον κοροϊδεύουμε; Σε κάποιες περιπτώσεις, το να αφήσετε τον πρώην σας είναι ένας θάνατος. Αυτό είναι αλήθεια ακόμη και αν η σχέση σας ήταν τοξική.

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους ο χωρισμός είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους. Είτε ο πρώην σύντροφός σας ήταν τέλειος ή όχι, περάσατε χρόνο μαζί. Κάνατε σχέδια και όνειρα. Όλα αυτά έχουν μακροχρόνια επίδραση στην ψυχική, στην πνευματική , στη συναισθηματική και στη σωματικής μας υγεία (όπως η ναυτία, η διάρροια, ο πονοκέφαλος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και πολλά άλλα).

Ωστόσο, ακόμη και αν νιώθετε ότι είναι δύσκολο να βρείτε ξανά την ευτυχία, θα καταλάβετε πότε είναι η στιγμή να ξεκινήσετε να βγαίνετε ραντεβού. Καλό είναι να μην αναφέρετε συνέχεια σε όσα ζήσατε με τον πρώην σας.

Είναι λογικό ο νέος σας σύντροφος να μην θέλει να ακούει συνεχώς πράγματα για τον πρώην σας. Γιατί; Επειδή όταν αυτό συμβαίνει δίνετε την εντύπωση πως ακόμη μένετε κολλημένοι στο παρελθόν, ενώ κάνετε προσπάθεια να προχωρήσετε. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να μοιράζεστε όλες τις λεπτομέρειες για την πρώην σχέση σας, ειδικά στα πρώτα ραντεβού.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον για την παλιά σας σχέση; Αν θέλετε να μιλήσετε για όσα έχετε περάσει δεν είναι κακό, ειδικά αν συμβάλλει στην διαδικασία της επούλωσης και σας αποτρέπει να επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Όμως θα ήταν καλύτερο να μιλήσετε σε ένα φίλο σας ή σε ένα μέλος της οικογένειά σας ή στον ψυχοθεραπευτή σας.

Δείτε τις παλιές σχέσεις σας ως πολύτιμα μαθήματα

Είναι πραγματικά δύσκολο να δείτε μια παλιά σχέση σαν μια εμπειρία μάθησης, ειδικά αν πιστεύετε ότι η ζωή σας έχει τελειώσει ή όταν μισείτε τον πρώην σας. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας ή των συναισθημάτων σας. Έχετε τη δύναμη να χρησιμοποιήσετε την παλιά σας σχέση ως εμπειρία μάθησης. Δεν είναι ανάγκη όσα συνέβησαν να καθορίζουν την ζωή σας. Κάθε εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης. Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσετε έτοιμοι για μια νέα, υγιή σχέση είναι να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, τι είναι αυτό που μάθατε για τον εαυτό σας μέσα από αυτή την εμπειρία; Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας; Πώς συμβάλλατε στο χωρισμό; Τι θέλετε από έναν νέο σύντροφο και μια νέα σχέση;

Αν η προηγούμενη σχέση σας ήταν τοξική τότε προφανώς χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας για να μάθετε πως μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι.

Μην πηγαίνετε από τη μια σχέση στην άλλη πριν την επούλωσή σας. Δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας να προχωρήσετε πριν επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την επούλωση. Οι χωρισμοί είναι επώδυνοι. Καλό είναι λοιπόν, να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Να δείχνετε συμπόνια στον εαυτό σας και να μην τον πιέζετε να κάνει πράγματα πριν είναι έτοιμος.

Η απώλεια μιας σχέσης μπορεί να προκαλεί πόνο και πένθος και όταν αρνείστε αυτή τη διαδικασία το μόνο που θα επιτύχετε είναι να δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα. Στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας μπορείτε να εξερευνήσετε τα δυνατά σας συναισθήματα.

Επεξεργαστείτε τις επώδυνες αναμνήσεις

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια πρόκληση, να φέρνουν στο μυαλό τους όλες τις στιγμές ευτυχίας με τους πρώην τους. Αυτό όμως προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

Καλό είναι να απομακρύνετε από τη ζωή σας όσα σας δημιουργούν επώδυνα συναισθήματα, όπως τα μηνύματα, οι φωτογραφίες, τα γράμματα, τα δώρα.

Δείξτε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους

Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ειδικά αν έχετε πληγωθεί βαθιά από τον πρώην σας. Ωστόσο, μην σας καταβάλλει η θλίψη, όλα θα γίνουν. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εμπιστοσύνη είναι αναγκαία για κάθε σχέση. Αλλά, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι ο νέος σας σύντροφος δεν είναι ο πρώην σας. Και φυσικά, αξίζει την εμπιστοσύνη σας. Μην συγκρίνετε τον νέο σύντροφό σας με τον πρώην , επειδή αυτό είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν είναι λάθος να αναγνωρίσετε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, δεν θέλετε να είστε ξανά σε μια ανθυγιεινή σχέση. Ωστόσο, μην πέφτετε στην παγίδα να φαντάζεστε ότι υπάρχουν σημάδια ενώ δεν υπάρχει τίποτα , απλά φοβάστε να μην πληγωθείτε ξανά.

Μείνετε ειλικρινείς και ανοιχτοί

Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά οι παλιές σχέσεις μας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις νέες σχέσεις μας. Αν και, μπορεί να έχετε προχωρήσει και να αντιμετωπίσατε κάποια θέματα άμεσα, κάποια άλλα θέλουν περισσότερο χρόνο. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ειλικρινείς προς τον εαυτό σας και τον νέο σύντροφό σας.

Όταν είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τη νέα σας σχέση. Για παράδειγμα, αν ο πρώην σας υποτιμούσε συνεχώς, τότε καλό είναι να πείτε στο νέο σας σύντροφο πόσο σας πλήγωσε αυτή η συμπεριφορά. Όταν μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με το νέο σας σύντροφο τότε μπορείτε να έρθετε πιο κοντά.

Δουλέψτε με τον εαυτό σας

Ένας χωρισμός κάνει πιο έντονη την μοναξιά. Ο πρώην σύντροφός σας δεν αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητά σας. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

Ίσως να αρχίσετε να υλοποιείτε τα όνειρα που είχατε βάλει στην άκρη για τη σχέση σας. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για ενδοσκόπηση και φροντίδα του εαυτού.

Αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον πρώην σας και να προχωρήσετε, τότε ίσως είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια. Με τη βοήθεια ενός ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ μπορείτε να βρείτε ξανά την ευτυχία και την αγάπη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει υποστηρικτικό περιβάλλον για να δείτε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο και να αναγνωρίσετε όλα όσα οδήγησαν στο τέλος της σχέσης σας.