Κάνε το Τεστ
σχέσεις, ζευγάρι, τοξικές σχέσεις, χαρακτηριστικά τοξικών σχέσεων, εγκλωβισμενη, υγιης σχεση

Η σχέση που έχετε είναι τοξική;

Τοξικές Σχέσεις

Υπάρχουν πολλά άρθρα που αναφέρουν ότι ο γάμος και οι ρομαντικές σχέσεις ωφελούν την υγεία. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που έχουν συντρόφους, ζουν περισσότερο, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και αισθάνονται καλύτερα από εκείνους που είναι μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ολόκληρη τη ζωή τους. Ωστόσο ισχύει και το αντίθετο, αν είστε εγκλωβισμένη σε μία τοξική σχέση, αυτό βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία.

Ας δούμε όμως το παράδειγμα του παρακάτω παντρεμένου ζευγαριού, που ήρθε στο ιατρείο, ξεκίνησαν ψυχοθεραπεία ζεύγους γιατί ήθελαν να λύσουν τις συνεχείς διαφωνίες τους, που μερικές φορές γίνονταν βίαιες. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλο, και στον φαύλο κύκλο που δημιουργούνταν, ήταν αδύνατο να διακρίνουν ποιος ήταν ο θύτης και ποιος το θύμα. Να τονίσω εδώ το γεγονός ότι και οι δύο αισθάνονταν θύματα. Ο άντρας ένιωθε να είναι χρόνια κουρασμένος, θυμωμένος και κενός μέσα του. Η γυναίκα υπέφερε από πονοκεφάλους, κρυολογήματα και ταχυκαρδία από τότε που ξεκίνησε η σχέση. Κανένας από τους δύο δεν ήξερε τι να κάνει. Ξεκάθαρα, ήταν απελπισμένοι και οδηγούνταν στην καταστροφή.

Τοξικές σχέσεις και υγεία

Είναι σημαντικό λοιπόν να ρωτήσουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις και αναταραχές, όπως στην παραπάνω περίπτωση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από πολλές διαφωνίες, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

Αυτές οι αρνητικές σχέσεις αναφέρονται ως ʺτοξικές.ʺΚάθε σχέση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Υπάρχουν “τοξικοί” άνθρωποι παντού, μπορεί να είναι στη δουλειά σας, συνεργάτες, φίλοι, γονείς και σύντροφοι.

Δύο είναι τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για τους ανθρώπους σε αυτές τις τοξικές σχέσεις:

1. Δεν φαίνονται να γνωρίζουν ότι είναι σε μια τοξική σχέση, ακόμη και αν αισθάνονται κατάθλιψη, και

2. Η υγεία τους, τόσο η ψυχική και όσο σωματική είναι σε κακά επίπεδα.

τοξικη σχεση, εγκλωβισμενη, υγιης σχεση

Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μην κατανοούν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κακή σχέση; Οι απαντήσεις τις περισσότερες φορές βρίσκονται στα παρακάτω: είτε τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είτε να κατηγορούν τον εαυτό τους για όλα τα προβλήματα, είτε έχουν παρόμοια βιώματα από την παιδική τους ηλικία και τη σχέση των γονιών τους, και τέλος, ενώ η σχέση μπορεί να άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, ο σύντροφος “μεταμορφώθηκε”σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου.

Αν και καμιά σχέση δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις υπάρχουν ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τη διαφορά μεταξύ μιας τοξικής και μιας υγιούς σχέσης. Μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών σχέσεων είναι:

  • Όταν είστε μαζί αισθάνεστε κουρασμένοι και ανικανοποίητοι.
  • Η σχέση σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, τόσο κατά τη διάρκεια που είστε μαζί και μετά.
  • Αισθάνεστε περισσότερο φόβο παρά ασφάλεια όταν είστε με αυτό το πρόσωπο ή στο περιβάλλον του.
  • Αισθάνεστε ότι μόνο εσείς δίνετε πράγματα για τη σχέση, και πως ο σύντροφός σας δίνει λίγα ή τίποτα (και οι γύρω σας κάνουν ίδια διαπίστωση).
  • Υπάρχει πολύ ένταση, δράμα, πολλές διαφωνίες και άγχος στη σχέση.
  • Ο σύντροφός σας δεν είναι ποτέ χαρούμενος, δεν σας εκτιμά και δεν είναι ευχαριστημένος με εσάς. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε ότι πρέπει να αλλάξετε, ώστε να κάνετε το σύντροφό σας ευτυχισμένο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι υγιές, εμψυχωτικό, ικανοποιητικό ή ευχάριστο. Αντιθέτως, όλα αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε τα χειρότερα δυνατά αισθήματα. Δεν γίνεται να είναι κανείς στόχος συνεχούς κριτικής και ψυχολογικής βίας και να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Αυτή η κατάσταση προκαλεί απογοήτευση, ανεπάρκεια, θυμό για τον ίδιο τον εαυτό και οδηγεί στην κατάθλιψη. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσετε αν είστε εγκλωβισμένη σε μια τέτοια σχέση. Οι επιπτώσεις στην υγεία σας μπορεί να είναι σοβαρές: καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, , κατάθλιψη, άγχος και πολλά περισσότερα.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες αιτίες για τα προβλήματα υγείας. Οι αιτίες είναι πολλές φορές καθαρά βιολογικές και δεν σχετίζονται απαραιτήτως με ψυχολογικά αίτια. Ακόμα και τα άτομα με τους καλύτερους γάμους, φίλους, καριέρες και συνεργάτες μπορεί να αρρωστήσουν.  Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που βιώνει ένα έμφραγμα, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ο γάμος ή η σχέση του είναι η αιτία.

Αν αναρωτιέστε αν είστε σε μια “τοξική σχέση” ή γενικότερα σε ένα “τοξικό περιβάλλον”, τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Η συζήτηση με το σύντροφό σας, η συνεργασία σας για να αλλάξετε κάποια πράγματα στη σχέση, η εύρεση μιας νέας δουλειάς, η αλλαγή στην καριέρα είναι κάποια από τα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν. Αν όμως τελικά ο σύντροφός σας δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει, είναι αναγκαίο να δώσετε ένα τέλος σε αυτή τη σχέση για να προστατέψετε τον εαυτό σας.

Τεστ σχέσης

Μπορείτε να κάνετε το online "τεστ σχέσης" για μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με το αν έχετε μία υγιή ή τοξική σχέση.

Ψυχοθεραπεία για ψυχική ενδυνάμωση και αυτογνωσία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει πολλαπλώς. Μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε τα προβλήματα στη σχέση σας, να σας βοηθήσει να καταλάβετε πως επιλέγετε συντρόφους, ή να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στη ζωή σας, εφόσον αυτό επιλέξετε.