Κάνε το Τεστ
τοξικές σχέσεις, σημάδια τοξικών σχέσεων, χαρακτηριστικά τοξικών σχέσεων

Χαρακτηριστικά τοξικών σχέσεων

Τοξικές Σχέσεις

Οι σχέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που σας βγάζουν τον καλύτερο σας εαυτό και άνθρωποι που ρουφούν όλη σας την ενέργεια.

Υπάρχουν ωστόσο σχέσεις εξουθενωτικές και ανθυγιεινές, στις οποίες δεν νιώθετε ο εαυτός σας. Αυτές οι σχέσεις είναι τοξικές επειδή σας κάνουν να χάνετε σταδιακά τον εαυτό σας και να αισθάνεστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

Η τοξικότητα ρουφά όλη σας την ζωή και την ενέργεια. Πριν το καταλάβετε γίνεστε αδύναμοι.

Μερικές δύσκολες σχέσεις μπορούν να σας ανοίξουν τα μάτια σε νέες προοπτικές και να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε ενώ κάποιες άλλες υπονομεύουν την ανάπτυξή σας. Το ένστικτό σας θα προειδοποιήσει σε κάθε περίπτωση.

Οι άνθρωποι που είναι σε τοξικές σχέσεις αγνοούν το ένστικτό τους αλλά σίγουρα αυτό γνωρίζει καλύτερα. Σε αντίθεση με το μυαλό, το ένστικτο έχει ως μοναδικό του κίνητρο την ευτυχία μας.

Η τοξικότητα δεν περιορίζεται μονάχα σε προφανείς βλάβες όπως η σωματική κακοποίηση ή η λεκτική βία. Επίσης αντιπροσωπεύει την συναισθηματική αναταραχή που προκύπτει από τις ανθυγιεινές σχέσεις.

Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η σχέση σας είναι τοξική:

1. Νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστό

Ο σύντροφός σας μπορεί να σας υποβιβάζει, υπονομεύει και να σας συμπεριφέρεται σαν να μην είστε αρκετά καλοί. Χλευάζει την προσωπικότητά σας και σας κάνει να αισθάνεστε ντροπή τον περισσότερο καιρό.

2. Όλα αφορούν εκείνον, ποτέ δεν υπάρχει χρόνος για εσάς

Έχετε και εσείς συναισθήματα αλλά το άλλο άτομο δεν θέλει να τα ακούσει. Είναι δύσκολο να κάνετε διάλογο, καθώς η γνώμη σας δεν μπορεί να ακουστεί και δεν σας σέβεται. Αντί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά σας, διαφωνείτε, συγκρούεστε μέχρι να πει την τελευταία λέξη.

3. Δεν απολαμβάνετε τις στιγμές με το σύντροφό σας

Κάθε μέρα φέρνει και μια νέα πρόκληση. Νιώθετε συνεχώς άγχος. Προσπαθεί να ελέγξει τη συμπεριφορά σας σε μια προσπάθεια να ελέγξει την ευτυχία σας.

4. Δεν νιώθετε ο εαυτός σας

Δεν νιώθετε ελεύθεροι να μιλήσετε για όσα έχετε στο μυαλό σας. Υποκρίνεστε για να είστε αποδεκτοί από το άλλο άτομο. Συνειδητοποιείτε ότι δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας πλέον, και το ίδιο πιστεύουν οι στενοί σας φίλοι και η οικογένειά σας.

5. Δεν ωριμάζετε και δεν εξελίσσεστε

Ακόμη και όταν θέλετε να εξελιχθείτε, το άλλο άτομο σας αντιμετωπίζει με ειρωνεία και δυσπιστία. Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στις προσπάθειες σας. Σας κρίνει συνεχώς και σας λέει ότι ποτέ δεν θα είστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είστε τώρα.

Αν βιώνετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, είναι καλό να δείτε αν η σχέση σας κάνει περισσότερο κακό από καλό. Αξιολογήστε τη σχέση και τι έχει αξία για εσάς.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Μπορεί να επιλέξετε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας με το σύντροφό σας ή να αποφασίσετε να μείνετε για λίγο χωριστά.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε γίνει αποδέκτες τοξικής συμπεριφοράς. Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να βλάψουν σημαντικά την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι τοξικού σύντροφοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά:

Χαρακτηριστικά τοξικών σχέσεων

6. Ζήλια

Η ζήλια προκύπτει από τις ανασφάλειές. Τίποτα δεν είναι πιο τοξικό σε μια σχέση από τη ζήλια. Το μυαλό δημιουργεί φανταστικά σενάρια που βασίζονται σε προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες και παλιές πεποιθήσεις. Όταν κάποιος είναι ανασφαλής, δημιουργεί δράματα χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Επίσης με αυτό τον τρόπο προσελκύετε ψεύτικους ανθρώπους και χειραγωγούς στη ζωή σας. Η ζήλια είναι μια αντίδραση σε μια απειλή πραγματική ή φανταστική.

Αν έχετε κάποιο λόγο για να νιώθετε ανασφάλεια, τότε είναι η στιγμή να σκεφτείτε σοβαρά τη σχέση σας. Υπάρχει κάποια ρίζα για τις ανασφάλειές σας; Έχει προηγηθεί κάποια απιστία; Οι σχέσεις που βασίζονται σε αμφιβολίες και αβεβαιότητα συχνά αποδυναμώνονται. Η ζήλια μπορεί να σας οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Αν αυτό συμβαίνει καλό είναι να δείτε την πραγματικότητα.

7. Ψυχικά τραύματα

Τα ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος (παιδική ηλικία, προηγούμενες σχέσεις), και οι πληγές μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις πτυχές της ζωής. Όταν κουβαλάτε αυτά τα συναισθήματα, δεν ζείτε το παρόν. Προσελκύετε και επανέρχεστε σε αυτά τα θέματα ξανά και ξανά. Όλοι έχουμε πληγές. Όλοι έχουμε πληγωθεί σε ένα βαθμό. Το πως θα επεξεργαστείτε αυτό τον πόνο θα καθορίσει την επούλωση σας. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον νέο σας σύντροφο για όλα όσα σας έκανε ο παλιός.

Μέχρι να αντιμετωπίσετε το παρελθόν και να το αφήσετε πίσω σας, αυτός ο πόνος θα σας συντροφεύει. Η ψυχοθεραπεία και το EMDR θα σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τα τραύματα του παρελθόντος και να προχωρήσετε. Οι εμπειρίες σας μπορούν  να σας κάνουν πιο δυνατούς.

8. Αρνητικός τρόπος σκέψης

Ένας αρνητικός άνθρωπος προσελκύει απαισιόδοξους συντρόφους. Πολλές φορές αναλαμβάνουμε το ρόλο του θύματος και ο σύντροφός μας το ρόλο του θύτη. Είμαστε τόσο μίζεροι στις άλλες πτυχές της ζωής μας που κουβαλάμε όλα τα αρνητικά μοτίβα στην ερωτική μας ζωή. Δυστυχώς, ένα αρνητικό άτομο θα διαλύσει τα όνειρά σας, την αξία του εαυτού σας, την κρίση σας και την γνώμη σας.

Πώς θα σπάσετε αυτό το αρνητικό μοτίβο; Ξεκινήστε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας και αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις θετικές δηλώσεις. Θα αρχίσετε να βρίσκετε χαρά όταν είστε ειλικρινείς. Θα αρχίσετε να βλέπετε τα πραγματικά θέματα στη σχέση σας. Θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Δεν είστε φυλακισμένοι. Όταν τα κατανοήσετε όλα αυτά, θα μπορείτε να βρείτε την ευτυχία.

9. Κριτική

Σε ένα τέλειο κόσμο, η αγάπη είναι χωρίς όρια. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα, η αγάπη έχει όρια. Βασίζεται στην πραγματικότητα και στις προσδοκίες. Οι απόψεις μας αλλάζουν και αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν και οι σχέσεις μας. Η κριτική βάζει τα όρια στην αγάπη. Έχουμε μάθει να αναλύουμε τους άλλους για να πάρουμε όσα έχουμε ανάγκη. Η κριτική  μπορεί να είναι εποικοδομητική αν γίνεται με υγιή τρόπο, και μας βοηθά να εξελισσόμαστε. Αλλά η συνεχής κριτική και τα αρνητικά σχόλια πληγώνουν και είναι καταστροφικά. Μια σχέση που βασίζεται στον υποβιβασμό του άλλου είναι κακοποιητική.

10. Κακοποιητικές συμπεριφορές

Η κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής δεν είναι αποδεκτή. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι το ίδιο επιβλαβής με την σωματική κακοποίηση. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας εξουσιάζει. Αυτή η μορφή ελέγχου έχει ως σκοπό να μείνετε στη σχέση. Έχετε την ικανότητα να κάνετε ότι θέλετε στη ζωή σας. Δεν ανήκετε σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό σας. Χρειάζονται χρόνια για να επουλωθείτε από την κριτική. Την κουβαλάτε μαζί σας στην καριέρα και στις σχέσεις σας. Μπορείτε να βάλετε όρια και να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

Αν νιώθετε άβολα στη σχέση σας, είναι σημαντικό να μην περιμένετε να σας κατακλύσουν τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη. Αναλάβετε δράση, αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο.

Αξίζετε να έχετε υγιείς σχέσεις 

Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις όταν δύο άνθρωποι είναι μαζί, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είστε σε μια τοξική σχέση. Μια υγιής σχέση φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερό σας εαυτό. Κάθε σχέση χρειάζεται αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμό, ισότητα και αποδοχή για να ανθίσει και να εξελιχθεί.