Κάνε το Τεστ
Σημάδια οριστικού χωρισμού, Χωρισμός, Το τέλος μίας σχέσης

Σημάδια οριστικού χωρισμού

Σημάδια οριστικού χωρισμού

Όταν ένα ζευγάρι έχει ξεπεράσει πολλούς χωρισμούς, συνήθως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυνατή σύνδεση ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Ίσως να συνεχίζουν να επιστρέφουν ο ένας προς τον άλλον και να υπάρχει πολύ πάθος μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουν συνέχεια τα ίδια λάθη αλλά περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα, παρόλο που αναγνωρίζουν τα σημάδια του οριστικού χωρισμού.

Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν πολλές φορές;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δύο άνθρωποι χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν συνέχεια είναι απλά επειδή η ιδέα του χωρισμού μπορεί να έχει γίνει μια κενή απειλή. Μπορεί να είναι κάτι που έχουν συνηθίσει ως αντίδραση, και όσο πιο συχνά συμβαίνει τόσο μικρότερη επίδραση έχει.

Μπορεί επίσης να είναι μια κίνηση εξουσίας, και μετά από λίγο καιρό το άτομο που γίνεται αποδέκτης, ακολουθεί και το ίδιο αυτή την τακτική ώσπου να χάσει την επίδρασή της.

Μόλις το παθιασμένο, εκρηκτικό στοιχείο σβήσει και οι συζητήσεις αρχίζουν να γίνονται πολύ ήρεμες, αυτό είναι σημάδι ότι ο χωρισμός είναι μόνιμος.

Ποια είναι το σημάδια που δείχνουν ότι ο χωρισμός είναι οριστικός;

Πολύ συχνά, στην ψυχοθεραπεία συναντώ ζευγάρια που χωρίζουν ξανά και ξανά , και βλέπω ότι μένουν μαζί για τους λάθος λόγους.

Σίγουρα η αγάπη υπάρχει, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη είναι περισσότερο καταστροφική παρά εποικοδομητική. Αυτό φυσικά δεν ωφελεί κανέναν και τελικά καταλήγει σε μια εξουθενωτική εμπειρία. Ποια είναι όμως τα σημάδια του οριστικού χωρισμού, ειδικά αν ένα ζευγάρι έχει χωρίσει πολλές φορές;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι τα μοτίβα συμπεριφοράς. Αν αλλάζουν οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις, τότε ο χωρισμός είναι συνήθως οριστικός.

1. Τοξική σχέση

Μήπως βιώνατε μια σχέση τοξική, κακοποιητική; Το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι ένας χωρισμός είναι οριστικός είναι όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση που ζούσαν δεν είναι υγιής.

Συνήθως, όταν δύο σύντροφοι νιώθουν απόμακροι, τότε έχουν αποδεχτεί ότι η σχέση τους έχει τελειώσει.

Αν λοιπόν ο πρώην σύντροφός σας επικοινωνεί μαζί σας με τρόπο που δείχνει ότι δεν θέλει να είστε μαζί ή να σας αποδείξει κάτι, και έχετε βρει ισορροπία μεταξύ σας, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο χωρισμός είναι οριστικός.

2. Συναισθηματική εξουθένωση

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ενός οριστικού χωρισμού είναι όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή τη σχέση. Νιώθουν συναισθηματικά και σωματικά κουρασμένοι, και πιστεύουν ότι δεν έχουν να δώσουν κάτι άλλο σε αυτή τη σχέση.

Κάποιοι σύντροφοι νιώθουν ότι έχουν δώσει τα πάντα στη σχέση τους, που κυριολεκτικά δεν έχει μείνει τίποτα για αυτούς, και αυτό είναι το σημάδι που τους έκανε να αφήσουν τη σχέση. Μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους δυνατούς τρόπους για να λειτουργήσει η σχέση τους. Να έχουν κάνει όσα μπορούσαν, και μετά να συνειδητοποιούν ότι δεν νιώθουν ενοχές επειδή σταμάτησαν να προσπαθούν.

Ένα άτομο φτάνει σε αυτό το σημείο κόπωσης επειδή βιώνει τόσο έντονα συναισθήματα. Τότε αυτό είναι ένα σημάδι οριστικού χωρισμού.

Σημάδια οριστικού χωρισμού, Χωρισμός, Το τέλος μίας σχέσης

Πώς μπορεί ένας σύντροφος να πει ότι ένας χωρισμός είναι οριστικός;

Σε αυτό το σημείο, ο σύντροφος έχει ξεπεράσει τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, σπάνια βλέπω ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση που είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Αν ο ένας σύντροφος συνεχώς προκαλεί χωρισμούς, αυτό οδηγεί στην εξουθένωση του άλλου.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει μια λύση μέσα σε αυτή τη συνθήκη και έτσι νιώθει αδύναμος και απογοητευμένος. Ίσως,  και οι δύο σύντροφοι να έχουν αποδεχτεί ότι η σχέση τους είναι ασταθής και ποτέ δεν θα αλλάξει αυτό… Αν λοιπόν κάποιος θέλει πίσω έναν άνθρωπο παρά τους πολλούς χωρισμούς, καλό είναι να παίρνει λίγο χρόνο να αναλύσει τις ακριβώς θέλει και γιατί θέλει να είναι με αυτό το άτομο.

Πάντα στην ψυχοθεραπεία προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν την αξία μιας σταθερής σχέσης, όπου δύο άνθρωποι είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε ευτυχισμένοι στη σχέση σας και δεν πέρασε από το μυαλό σας η σκέψη ότι θα χωρίσετε;

Ίσως να σας βασανίζει η σκέψη του χωρισμού. Και να θέλετε να ανακοινώσετε ότι ο χωρισμός σας είναι οριστικός. Βέβαια, καλό είναι να κατανοήσετε αν ο σύντροφός σας έχει αποδειχτεί το χωρισμό, και νιώθει ότι δεν χρειάζεται αυτή τη δυσλειτουργική σχέση στη ζωή του.

Αν βλέπετε όλα τα παραπάνω σημάδια, τότε ο χωρισμός είναι οριστικός και καλό είναι να αφήσετε πίσω σας αυτή τη σχέση.

Οι χωρισμοί έχουν μια αρνητική χροιά και οι άνθρωποι σπάνια μιλούν για το πόσο θετικοί μπορεί να είναι κάποιες φορές. Συχνά, μετά από ένα χωρισμό οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν άσχημα επειδή είχαν αρχικώς άλλα σχέδια και όνειρα στο μυαλό τους, που θυμίζουν παραμύθια και ρομαντικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Αλλά όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποιες φορές τα πράγματα κλονίζονται στη ζωή μας απλά για να μπουν τα πράγματα στη σωστή σειρά και να ακολουθήσουμε ένα καλύτερο μονοπάτι προς την πραγματική ευτυχία μας. Είναι σημαντικό ωστόσο, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δουν με ηρεμία την κατάσταση.

Αν σε μία σχέση έχουν υπάρξει πολλοί χωρισμοί, είναι μάλλον πιθανό να αλλάξουν τα πράγματα. Ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτό το άτομο είναι το σωστό για εσάς και έχετε ανάγκη την βοήθεια ώστε να ξεπεράσετε κάποια θέματα; Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας ζεύγους να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα και να βρείτε την ευτυχία.

Θέλετε να σώσετε τη σχέση ή να προχωρήσετε;

Η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε.

Αν πιστεύετε ότι ο χωρισμός δεν είναι οριστικός και ελπίζετε ότι μπορείτε να σώσετε τη σχέση σας, και να είναι καλύτερη από πριν τότε μπορείτε να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ. Οι δύο σύντροφοι μπορούν να αναγνωρίσουν αν το τέλος είναι οριστικό ή όχι. Μπορούν να κατανοήσουν αν υπάρχει ελπίδα για τη σχέση τους.

Αν από την άλλη μεριά θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή σας, για να διεκδικήσετε την ευτυχία σας και τα όνειρά σας, ένας χωρισμός μπορεί θα ανοίξει την πόρτα σε κάτι νέο στη ζωή, στην ευτυχία, σε νέες ευκαιρίες, στην εξέλιξή σας.