Κάνε το Τεστ
πως να διαχειριστείτε τους ηλίθιους, αναμεσα σε ηλιθιους,πως να αποφύγετε τους ηλίθιους, πρέπει να διαχειριστείτε τους ηλίθιους, τρόποι για να αποφύγετε τους ηλίθιους

Πως να διαχειριστείτε τους “ηλίθιους”

Πως να διαχειριστείτε τους ηλίθιους

Η ευφυΐα είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, αλλά μερικές φορές μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε χρόνο ή να αλληλεπιδρούμε με ανθρώπους που πραγματικά παίζουν με την υπομονή μας. Σκεφτόμαστε, "πως μπορεί να είναι κάποιος τόσο ανόητος"; Συναισθήματα όπως ο θυμός και η δυσφορία βγαίνουν στην επιφάνεια και κάποιες φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι με λίγη βοήθεια, μπορούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας μπροστά στην απογοήτευση και να διαχειριστούμε τους ηλίθιους που ζουν ανάμεσά μας.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην "ηλιθιότητα" και στον "διαφορετικό" ή "κακό χαρακτήρα"

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για το θέμα και περιέχουν το "ηλίθιος" με τον ένα τρόπο ή άλλο στον τίτλο τους (πχ τι να κάνεις με τους ηλίθιους, οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι, πως να ζεις με έναν ηλίθιο, οι ηλίθιοι ανάμεσά μας, κα). Όμως καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο τα πράγματα. Και αυτό γιατί συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη "ηλίθιος" υπεργενικεύοντας.

Τι είναι αυτό ακριβώς που σας ενοχλεί στη συμπεριφορά κάποιου για να τον χαρακτηρίστε "ηλίθιο"; Δεν καταλαβαίνει τα (δικά σας) αυτονόητα, δεν βλέπει τα πράγματα από την ίδια σκοπιά; Ή δεν τα καταφέρνει τόσο καλά στην οδήγηση ή στα μαθηματικά; Είναι χαζοί, λειτουργούν σα να τους έχουν κάνει λοβοτομή ή απλά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, ή απλά πρόκειται για ανθρώπους με δύσκολες προσωπικότητες; Το πείσμα, η υπεροψία και η ξεροκεφαλιά είναι χαρακτηριστικά των ανθρώπων με δύσκολη προσωπικότητα, και κάνουν τη συνεννόηση πολύ δύσκολη.

Όταν δείτε τι ακριβώς σας ενοχλεί στην συμπεριφορά τους, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Επίσης, αυτό δίνει την ευκαιρία να ψάξετε περισσότερο το "γιατί" σας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά (σας θυμίζει κάποιον, ή είναι κάτι που έχετε ξαναζήσει;)

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους ηλίθιους ανθρώπους; 

Καλό είναι να δείχνουμε σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους που συναντάμε, αλλά μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο. Υπάρχουν τόσοι "ηλίθιοι" ανάμεσά μας που δύσκολα κάποιος διατηρεί την ψυχραιμία του. Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί αν υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να διαχειριστείτε τους ηλίθιους ανθρώπους. Τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποφύγετε;

1. Θέστε τους κανόνες

Αν θέλετε να διαχειριστείτε σωστά τους ηλίθιους ανθρώπους, είναι ανάγκη να σταματήσετε τις αλληλεπιδράσεις μαζί τους.

Όταν ένα ανόητο ή αγενές άτομο συνειδητοποιεί ότι ελέγχει την κατάσταση , θα συνεχίσει να το κάνει. Συνήθως οι συμπεριφορές τους ταιριάζουν απόλυτα με τη λαϊκή ρήση " δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ'ανέβει στο κρεβάτι".

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χαλαρώσει με αυτούς τους ανθρώπους γύρω του. Αν κάποιος γύρω σας συμπεριφέρεται με αγένεια ή ανόητα, ή είναι θρασύς και προσβλητικός, καλό είναι να δώσετε προσοχή.

2. Δώστε μια επιβράβευση στον εαυτό σας

Οι εκνευριστικοί και οι ανόητοι άνθρωποι μπορεί να ρουφούν όλη σας την ενέργεια. Σας δίνουν ατελείωτες ευκαιρίες να σπαταλήσετε το χρόνο, την ενέργεια και τα ψυχικά σας αποθέματα.

Αλλά ποτέ κανείς δεν βγάζει τίποτα από αυτό. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους ηλίθιους;

Ξεκινήστε με τον εαυτό σας. Σταματήστε να ψάχνετε τρόπους για να επικοινωνήσετε μαζί τους, βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι αυτό δεν θα δουλέψει. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε εσείς καλά.

3. Βοηθήστε τους

Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες σχετικά με τους ηλίθιους είναι να τους βοηθήσετε. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά η βλακεία και η επιθετική συμπεριφορά είναι συνήθως αποτέλεσμα των συναισθημάτων αδυναμίας ή απογοήτευσης.

Όταν τους βοηθήσετε με κάτι, αυτό μοιάζει σαν απότομο ξύπνημα. Νιώθουν ντροπή για τη συμπεριφορά τους και αρχίζουν να σας σέβονται.

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι υπερβολικό. Μπορείτε απλά να εξηγήσετε ένα πρόγραμμα του υπολογιστή σε έναν ενοχλητικό συνάδελφό σας, για να μην σας ενοχλεί κάθε λεπτό.

4. Γίνετε οι φωστήρες τους

Κάποιοι ανόητοι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν. Για αυτό μπορείτε να τους εξηγήσετε τα λάθη τους και να μην τους προσβάλλετε προσωπικά χρησιμοποιώντας προσβλητικά επίθετα και χαρακτηρισμούς. Μιλήστε τους για τις πράξεις τους, τις εκφράσεις τους ή τις συμπεριφορές τους.

Μπορεί ειλικρινά να μην συνειδητοποιούν τι κάνουν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο είναι σε μεγάλο βαθμό ανασφαλείς.

Όταν επικοινωνείτε μαζί τους με συμπόνια και τους εξηγείτε πως μπορεί οι άλλοι να αντιλαμβάνονται αρνητικά τις λέξεις τους, τότε θα σταματήσουν και θα σκεφτούν όσα λέτε.

Φροντίστε να τονίσετε ότι δεν έχετε τίποτα εναντίον τους ως άτομα, έχει να κάνει περισσότερο με το πως οι άλλοι μπορούν να εκλαμβάνουν τις  συμπεριφορές τους και να τις ερμηνεύσουν.

5. Η σιωπή είναι χρυσός

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε έναν ηλίθιο είναι να μην κάνετε τίποτα. Πολλές φορές τα λόγια μας παρεξηγούνται και οι πράξεις μας μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις.

Οι άνθρωποι που έχουν άσχημη συμπεριφορά έχουν την τάση να μην σέβονται τα λόγια των άλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή είναι η σιωπή.

Όταν κάνουν αγενή αστεία ή σας προσβάλλουν μπορείτε απλά να σταματήσετε να τους κοιτάτε. Η συμπεριφορά σας θα δείξει ότι δεν δίνετε προσοχή σε όσα λένε, αλλά η προσοχή είναι αυτό που επιθυμούν περισσότερο.

πως να διαχειριστείτε τους ηλίθιους, αναμεσα σε ηλιθιους, τι να κάνεις με τους ηλίθιους, οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι, πως να ζεις με έναν ηλίθιο

6. Εκτονώστε τα πράγματα με ένα αστείο

Το χιούμορ είναι μια παγκόσμια γλώσσα για ένα λόγο, λειτουργεί. Όταν οι άνθρωποι γελούν ξεχνούν όσα έχουν κάνει ή όσα έχουν πει.

Αφεθείτε για ένα δευτερόλεπτο στην αγκαλιά του χιούμορ. Δώστε σημασία σε όσα βρίσκετε διασκεδαστικά. Μπορεί να δείτε μια άλλη πλευρά του ανόητου ανθρώπου που δεν γνωρίζατε.

Το χιούμορ είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες. Για αυτό μερικές φορές η καλύτερη αντίδραση προς τους ηλίθιους είναι να πείτε ένα καλό αστείο.

7. Αποφύγετε την επαφή μαζί τους

Κάποιες φορές η πιο απλή λύση είναι η καλύτερη λύση. Δεν είναι ανάγκη να βασανίζεστε και να ανέχεστε γύρω σας τους ηλίθιους. Απλά, αποφύγετε την επαφή μαζί τους. Μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να ακούγεται παιδιάστικη, αλλά λειτουργεί.

Κρατήστε τους σε απόσταση επειδή ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δεν θέλετε να τον σπαταλάτε σε τοξικούς και ανόητους ανθρώπους. Δεν αξίζει τον κόπο.

8. Να είστε όσο πιο υπομονετικοί γίνεται

Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις στη δουλειά, στην οικογένεια, στις κοινωνικές εκδηλώσεις που δεν θα μπορείτε να αποφύγετε εύκολα τους ηλίθιους.

Απλά πρέπει να ξεπεράσετε την ηλιθιότητα. Σε αυτή την περίπτωση να είστε υπομονετικοί. Σκεφτείτε ότι κάνετε διαλογισμό.

Θα σας μιλάνε και εσείς μπορείτε να γελάσετε ευγενικά και έτσι η μέρα σας θα περάσει ανώδυνα. Κανείς δεν είναι τέλειος.

9. Πάρτε τους με το μέρος σας

Μια καλή προσέγγιση για να αντιμετωπίσετε τους ηλίθιους είναι να τους πάρετε με το μέρος σας. Έτσι, θα σταματήσουν να σας ενοχλούν, και αυτό είναι σωτήριο αν θέλετε να έχετε μια ήσυχη μέρα. Δεν θα σας κάνουν ενοχλητικές και ανόητες ερωτήσεις ή παράπονα.

Σκεφτείτε έναν ηλίθιο σαν έναν εχθρικό κατάσκοπο. Τους δελεάζετε με ανταμοιβές και όμορφα σχόλια να έρθουν στην ομάδα σας και έτσι η ανόητη συμπεριφορά τους δεν σας επηρεάζει.

10. Να είστε καλύτεροι από αυτούς

Η ζωή δεν είναι διαγωνισμός αλλά κάποιες φορές πρέπει να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πιο ανταγωνιστικό άτομο κερδίζει.

Αντί όμως να προσπαθείτε να ανταγωνιστείτε, να διαφωνήσετε ή να συγκρουστείτε με έναν ηλίθιο, μπορείτε να είστε απλά καλύτεροι από αυτόν. Στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή, τελικά θα βγείτε πρώτοι.

Να είστε καλύτεροι από αυτούς και οι άλλοι να σας θαυμάζουν για τη δουλειά και τις πράξεις σας. Έτσι, θα σταματήσουν να γελοιοποιούνται μπροστά σας.

11. Να είστε προετοιμασμένοι για τους ηλίθιους

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσετε κάποιον ηλίθιο άνθρωπο στη ζωή σας. Για αυτό είναι ανάγκη να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Να είστε έτοιμοι και να μην ενδίδετε στις συμπεριφορές τους.

12. Μιλήστε τους όμορφα

Συμπεριφερθείτε τους σαν να είναι οι σπουδαιότεροι άνθρωποι που έχετε γνωρίσει ποτέ. Κάντε τους κομπλιμέντα με σαρκασμό, που θα τα πάρουν στα σοβαρά.

Αφήστε τους να μπερδευτούν και να νιώθουν σύγχυση για αυτή την γλυκιά συμπεριφορά σας. Μην τους δώσετε τίποτε άλλο εκτός από αγάπη και εκτίμηση. Εκεί που περιμένουν να τους προσβάλλετε πείτε τους πόσο καλοί άνθρωποι είναι.

Προστατέψτε τον εαυτό σας 

Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις και καταστάσεις στις οποίες δεν μπορείτε να αποφύγετε τους ανόητους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορείτε με ευγένεια και διακριτικότητα να τους αντιμετωπίσετε. Πολλές φορές η ηλιθιότητα είναι τοξική και είναι σημαντικό να προστατεύσετε την ψυχική μας υγεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να μάθετε νέες δεξιότητες και στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε κάθε τοξική συμπεριφορά.