Κάνε το Τεστ
χωρισμός, διαζύγιο, συναισθήματα μετά από ένα χωρισμό ή διαζύγιο, ψυχοθεραπεία για τον χωρισμό

Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του χωρισμού

Χωρισμός και Ψυχοθεραπεία

Ανεξάρτητα από τη φύση της σχέσης, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για σύμφωνο συμβίωσης ή απλά για συντρόφους, δεν είναι καθόλου εύκολη κατάσταση όταν αντιμετωπίζετε ένα χωρισμό ή παίρνετε διαζύγιο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος ενός χωρισμού, τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος μπορεί να είναι πολύ έντονα και έτσι η κατάσταση να μοιάζει καταπιεστική και δύσκολη. Κατά συνέπεια, το τέλος μιας σχέσης μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε ότι όλος ο κόσμος σας καταρρέει. Η ψυχοθεραπεία για τον χωρισμό μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και να αποδεχτείτε τις νέες συνθήκες.

Η ανάπτυξη μιας θετικής στάσης μετά από ένα χωρισμό

Αν και ίσως να σκέφτεστε ότι τίποτα θετικό δεν μπορείτε να νιώσετε από αυτή την τραυματική εμπειρία του χωρισμού ή του διαζυγίου, μπορείτε να επουλώσετε τις πληγές σας και να γίνετε πιο δυνατοί από πριν αφού έχετε επεξεργαστεί όσα συνέβησαν. Μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία σας, να γίνετε πιο σοφοί και να ζήσετε με πιο θετικό τρόπο το μέλλον σας και τις νέες σας σχέσεις. Όταν επεξεργάζεστε τα συναισθήματα που ακολουθούν έναν χωρισμό με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορεί να είστε πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννιούνται μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες αντιδράσεις και καταστάσεις που προκαλούνται από το τέλος μιας σχέσης:

  • Τραύμα- Ο χωρισμός και το διαζύγιο δεν πρέπει να υποεκτιμώνται. Μπορεί να αποτελέσουν μια τραυματική εμπειρία και κατά συνέπεια οι αντιδράσεις σε αυτή να είναι αντιδράσεις του τραύματος. Οι αρνητικές σωματικές αντιδράσεις σχετικά με τον ύπνο και το φαγητό, όπως και οι σωματικοί πόνοι και οι επίμονοι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση ή το σφίξιμο στο στομάχι. Υπάρχουν επίσης πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούνται από ένα τραύμα, όπως ο αποπροσανατολισμός, η υπερεγρήγορση, οι αλλαγές της διάθεσης, ο πανικός, η απομόνωση, η αποσύνδεση από τον εαυτό και η ελαχιστοποίηση του γεγονότος, αυτά είναι μερικά από αυτά που παρατηρούνται.

ʺΑκόμη και όταν ξέρετε ότι η σχέση είναι ανάγκη να τελειώσει, όταν αυτό είναι το σωστό και νιώθετε πιο χαρούμενοι, ακόμη υπάρχει πένθος για αυτή την απώλεια.ʺ

  • Πένθος – Το τέλος μιας σχέσης είναι ο θάνατος μιας κατάστασης πράγμα που σηματοδοτεί το πένθος. Το πένθος για το τέλος μιας σχέσης, για τον άνθρωπο που χάσατε, για το άτομο με το οποίο είχατε κάνει όνειρα μαζί, για το μέλλον σας που μοιάζει διαφορετικό. Όλα αυτά προκαλούν το πένθος. Ακόμη και όταν ξέρετε ότι η σχέση είναι ανάγκη να τελειώσει, όταν αυτό είναι το σωστό και νιώθετε πιο χαρούμενοι, ακόμη υπάρχει πένθος για αυτή την απώλεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει παράξενο, αν πενθείτε για κάτι που δεν θέλετε, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικό. Αυτό πολλές φορές είναι ο κανόνας αν μια σχέση είναι κακοποιητική ή αρνητική με κάθε τρόπο. Ακόμη υπάρχει μια απώλεια και αυτή η απώλεια χρειάζεται να επεξεργαστεί μαζί με όλα τα άλλα.
  • Σύγχυση- Όταν ο χωρισμός από κάποιον είναι προσωρινός, βιαστικός ή επέρχεται από τη συσσώρευση καταστάσεων και συναισθημάτων , μπορεί να σας αφήσει μπερδεμένους. Τι να κάνω; Ποιο είναι το σωστό/Ποιο είναι το λάθος; Πώς αισθάνομαι για αυτό το άτομο;

ʺΠενθείτε για τη σχέση, για το άτομο που χάσατε, για το άτομο που κάνατε όνειρα μαζί, για το μέλλον σας που τώρα μοιάζει διαφορετικό…ʺ

  • ʺΚόλλημαʺ- Αν και αυτή δεν είναι μια ορθή λέξη, δείχνει κάποια συχνά συναισθήματα μιας σχέσης. Στην πιθανότητα ενός πιθανού χωρισμού ή του τέλους μιας σχέσης μπορεί να νιώθετε παγιδευμένοι, κολλημένοι, πιεσμένοι. Που πηγαίνει αυτό; Βγάζει κάπου; Οι σκέψεις σας μοιάζουν επαναλαμβανόμενες. Ή μπορεί να νιώθετε ʺκολλημένοιʺ στον εαυτό σας σχετικά με το ποιοι είστε και τι θέλετε. Επειδή μπορεί να μην γνωρίζετε πως νιώθετε για τον εαυτό σας ,επομένως δεν γνωρίζετε πως νιώθετε και για τη σχέση.
  • Εναλλαγή συναισθημάτων – Θυμός, ελευθερία, ενοχές, ντροπή, αποτυχία, ανακούφιση, χαρά. Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο εύρος συναισθημάτων.

  • Καταπίεση – Ο χωρισμός και το διαζύγιο χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις και δικηγόρους. Ίσως να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε όλα αυτά που συμβαίνουν και νιώθετε να ʺλυγίζετεʺ ενώ προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε όχι μόνο το συναισθηματικό τραύμα του χωρισμού αλλά επίσης και την πρακτική και νομική πλευρά της όλης κατάστασης.

ʺΟ χωρισμός και το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση της αδυναμίαςʺ

  • Αδυναμία – Είτε κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα, και όταν οι νομικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη διαδικασία του χωρισμού ή του διαζυγίου, μπορεί να νιώθει αδυναμία. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε φωνή και ότι κανείς δεν σας ακούει. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τη σχέση, το άτομο που ήσασταν μαζί και το παρελθόν, ή μπορεί να έχει σχέση με το τέλος της σχέσης, πως το διαχειριστήκατε και ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτό.
  • Άγχος και/ή κατάθλιψη – Δεδομένων των προαναφερθέντων, το άγχος και/ή η κατάθλιψη είναι δυνατά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν. Αυτή η στιγμή είναι τόσο ταραχώδης, αγχωτική και μπερδεμένη που τα συναισθήματα της απελπισίας και το να θέλετε να τα αφήσετε όλα μπορεί να είναι φυσιολογικά καθώς νιώθετε αγχωμένοι, πανικόβλητοι και ανήσυχοι όλη την ώρα σχετικά με όσα συμβαίνουν.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία για το χωρισμό να σας βοηθήσει με τον χωρισμό και το διαζύγιο;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας χώρος για εσάς. Μπορεί  κάποια από τα παρακάτω, όλα ή τίποτα να σας ανησυχούν, αλλά είναι ο χρόνος για να επεξεργαστείτε την εμπειρία που είχατε με τον χωρισμό ή το διαζύγιο. Η ψυχοθεραπεία για τον χωρισμό παρέχει ένα ασφαλές μέρος για :

  • Να κατανοήσετε, να διαχειριστείτε και να μάθετε να αντιμετωπίσετε τις τραυματικές αντιδράσεις του χωρισμού.
  • Να ηρεμήσετε από την καταιγίδα και τον καταιγισμό των δικηγόρων, των νομικών διαδικασιών και των δικαστηρίων, ένα μέρος που μπορείτε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά και να πάρετε αποστάσεις από τα γεγονότα και να βρείτε τον εαυτό σας και τι θέλετε μέσα στο χάος.
  • Να πενθήσετε, ειλικρινά χωρίς κριτική, για όσα σήμαινε για εσάς η σχέση.
  • Να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τι θέλετε, ποια ήταν η εμπειρία σας από τη σχέση και ποιοι παράγοντες σας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.
  • Να κατανοήσετε από πού προέρχεται η αίσθηση της αδυναμίας και η αίσθηση ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης πια.
  • Να ξεδιπλώσετε και να διαχωρίσετε το μείγμα των συναισθημάτων που νιώθετε.

Με την ψυχοθεραπεία για τον χωρισμό μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά

Η ψυχοθεραπεία σας προσφέρει το χώρο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά. Σχετικά με το διαζύγιο και το χωρισμό σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε μια παύση όταν νιώθετε να κατακλύζεστε από συναισθήματα.

Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τα επώδυνα συναισθήματα, αν και αυτό μοιάζει αδύνατο να το πιστέψετε όταν είστε στη μέση ενός χωρισμού. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για να καταλάβετε τι έχει συμβεί, αλλά για να ξεκινήσετε να επουλώνεστε, να ανακαλύψετε και να συνδεθείτε ξανά με τον εαυτό σας ,απαντώντας στις ερωτήσεις:

  • Προχωρήστε μπροστά. Τι είναι αυτό που θέλετε;
  • Τι είναι σημαντικό για εσάς αυτή τη στιγμή;
  • Τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Όταν κάνετε ψυχοθεραπεία για να διαχειριστείτε ένα διαζύγιο μπορεί να προκύψουν θέματα που να σας εκπλήξουν. Να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας και να ξεκινήσετε να σπέρνετε σπόρους, και αν θέλετε, να τους καλλιεργήσετε υιοθετώντας αλλαγές που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας.Με την ψυχοθεραπεία κάνετε το πρώτο βήμα για να προχωρήσετε μπροστά μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο.

c195