Κάνε το Τεστ
συναισθηματική κακοποίηση, σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης,επιδράσεις συναισθηματικής κακοποίησης, αντιμετώπιση συναισθηματικής κακοποίησης, συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση

Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση

Συναισθηματική Κακοποίηση

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές συμπεριφορές και τακτικές που αποτελούν μορφές συναισθηματικής κακοποίησης. Οι συμπεριφορές αυτές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, ποικίλλουν, φαίνονται αθώες αρχικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται ασήμαντες και αβλαβείς.

Η ψυχολογική βία περιλαμβάνει τακτικές όπως:

  • Απομόνωση
  • Διαστρέβλωση της πραγματικότητας
  • Απειλές
  • Υποβάθμιση
  • Απαιτήσεις

Οι γυναίκες που είναι σε κακοποιητικές σχέσεις στις οποίες η βία δεν είναι εμφανής, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν ότι αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να βγάλουν νόημα από την συμπεριφορά του συντρόφου τους υποθέτοντας ότι αντιδρούν με δίκαιο τρόπο. Αν λοιπόν μια γυναίκα νιώσει να πληγώνεται από κάτι που είπε ή έκανε θα το συζητήσει ή θα ζητήσει από το σύντροφο της  να αλλάξει.  Ο σύντροφος ισχυριστεί πει ότι δεν έκανε τίποτα κακό, ότι όλα είναι στο μυαλό της. Τότε αυτή θα υποχωρήσει και θα σκεφτεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά ή οι συμπεριφορές της που τον προκαλούν. Με τον καιρό αναπτύσσεται η πεποίθηση ότι κάτι δεν πάει καλά πάνω της, ότι δεν είναι αρκετά καλή, ότι δεν αξίζει. Αν τα πιστέψει αυτά είναι δύσκολο να πιστέψει ότι ο σύντροφός της είναι ένα κακοποιητικό άτομο. Τελικά κατηγορεί τον εαυτό της και προσπαθεί να είναι μια καλή σύζυγος.

Είναι ουσιαστικό οι γυναίκες που είναι σε μια σχέση που υποπτεύονται ότι δεν τους φέρονται καλά και δίκαια να μην αγνοούν τις υποψίες τους. Η δυσπιστία είναι μια συχνή αντίδραση όταν μια γυναίκα αρχίζει να σκέφτεται την πιθανότητα ότι ο σύντροφός της μπορεί να είναι κακοποιητικός. Πιστεύει ότι ο σύντροφός της την αγαπά, και αν την χειραγωγεί δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τι ακριβώς πάει λάθος. Ίσως ο σύντροφος της να μην εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά των επιθετικών, κακοποιητικών, βίαιων συντρόφων. Μπορεί να καλύπτει την κακοποιητική συμπεριφορά του με περιόδους στις οποίες είναι ο τέλειος σύντροφος.

Οι γυναίκες πολλές φορές δεν εμπιστεύονται το ένστικτο τους για το σύντροφό τους. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα συχνό κοινωνικό φαινόμενο στις μέρες μας και τα ποσοστά της είναι καταστροφικά. Οι κακοποιητικοί άνδρες είναι σύζυγοι, έχουν παιδιά και ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.  Ο εκφοβισμός υπάρχει παντού γύρω μας.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει πολιτισμικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά όρια. Παράγοντες όπως η εθνικότητα, η κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο, η καριέρα, οι θρησκευτικές αντιλήψεις, η ηλικία ή η αυτοπεποίθηση δεν αποτελούν δείκτες για το εάν μια γυναίκα είναι πιθανό να βιώσει ενδοοικογενειακή βία.

Σε αντίθεση με τους μώλωπες και τα σημάδια που αφήνει η σωματική βία, η ψυχολογική βία είναι αόρατη. Περιλαμβάνει συμπεριφορές ελέγχου, χειραγώγησης καμουφλαρισμένες από "καλές προθέσεις". Έτσι το θύμα είναι σε σύγχυση και δεν μπορεί να καταλάβει τον πραγματικό σκοπό του κακοποιητικού συντρόφου.

Μερικές φορές οι τακτικές και οι συμπεριφορές είναι πιο προφανείς, όπως οι χαρακτηρισμοί, τα αρνητικά σχόλια, οι φωνές, η άρνηση της πρόσβασης στο τηλέφωνο, η απαγόρευση στο δικαίωμα στην εργασία. Αλλά πολύ συχνά οι τακτικές ψυχολογικής κακοποίησης δεν είναι φανερές και χειραγωγούν το θύμα. Το τελευταίο πράγμα που θέλει να σκεφτεί είναι ότι η αγάπη της ζωής της προσπαθεί συστηματικά να την καταστρέψει.

συναισθηματικη κακοποιηση

Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης

Η συναισθηματική κακοποίηση συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο θέλει να ασκεί έλεγχο σε κάποιο άλλο άτομο. Τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης περιλαμβάνουν:

Έλεγχο: ο σύντροφός σας μπορεί να ενδιαφέρεται υπερβολικά για την κοινωνική σας ζωή, ή να σας κατασκοπεύει στην καθημερινότητα χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιθυμίες σας. Δεν έχετε την ελευθερία να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Ακόμη και τα αθώα σχόλια που υπονομεύουν την ανεξαρτησία σας είναι σημάδι ελέγχου.

Φωνές: είναι φυσιολογικό για το σύντροφό σας να υψώνει τον τόνο της φωνής του, αλλά  αυτό δεν είναι υγιές όταν οι διαφωνίες καταλήγουν σε ουρλιαχτά. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν νιώθετε φόβο. Με τις φωνές δεν μπορείτε να κάνετε μια παραγωγική συζήτηση και ταυτόχρονα δημιουργείτε μια ανισορροπία στη δυναμική της σχέσης.

Περιφρόνηση: όταν ο ένας σύντροφος νιώθει περιφρόνηση από τον άλλο, δεν είναι εύκολο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχει η προσδοκία ότι ο σύντροφός σας θα σας ακούσει και θα σας σεβαστεί. Αν λοιπόν ανταποκρίνεται στις ανάγκες  σας με σαρκασμό, άγνοια, απάθεια και περιφρόνηση τότε δημιουργεί εμπόδια στη σχέση σας.

Αμυντικότητα: όταν συνεχώς νιώθετε ότι πρέπει να αμυνθείτε, τότε δεν υπάρχει χώρος για θετική επικοινωνία. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά μεταξύ τους για να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Η υπερβολική αμυντικότητα, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι είστε συνεχώς σε μια μάχη.

Απειλές: αν ο σύντροφός σας , σας απειλεί με κάποιο τρόπο, μπορεί να νιώθετε ότι είστε σε κίνδυνο. Η πίεση, οι απειλές για την σωματική σας ακεραιότητα έχουν μόνο ένα σκοπό, τα θύματα να μην μπορούν να φύγουν.

Άρνηση συνεργασίας: αυτό συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος αρνείται να μιλήσει ή να επικοινωνήσει. Αν ο σύντροφός σας αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις, μπορεί να νιώθετε εγκατάλειψη. Η άρνηση για συζήτηση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι σας απορρίπτουν ή ότι δεν έχουν αξία τα συναισθήματά σας.

Κατηγορίες: τα θύματα συχνά πιστεύουν ότι αυτά φταίνε ή ότι αξίζουν την κακοποίηση και την δυστυχία, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα θύματα νιώθουν ντροπή και αφήνουν την κακοποίηση να συνεχίζεται.

Gaslighting: μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που κάνει τα θύματα να αμφιβάλλουν για την κρίση τους και τη λογική τους. Αν ανησυχείτε για τις σκέψεις σας και συχνά ο σύντροφός σας αποκαλεί ανόητους, τρελούς τότε μπορεί να βιώνετε gashlighting.

Απομόνωση: η συναισθηματική κακοποίηση είναι επίμονη και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής σας. Έχει τεράστιο κόστος για τις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις του θύματος. Τα κακοποιητικά άτομα συνήθως πείθουν τους συντρόφους τους ότι κανένας δεν νοιάζεται. Αυτό κάνει το θύμα να νιώθει απομονωμένο από όλους και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Κυκλοθυμία: αν μια σχέση συνεχώς μεταβάλλεται  από τις αλλαγές στη διάθεση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακοποίησης. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους, αλλά αυτό είναι πρόβλημα όταν βλάπτουν τον άλλο σύντροφο. Τα κακοποιητικά άτομα με κυκλοθυμία συχνά προσφέρουν δώρα και στοργή στο σύντροφό τους μετά από ένα ξέσπασμα, μέχρι να θυμώσουν ξανά.

Για πολλούς λόγους, το θύμα ενός κακοποιητικού συντρόφου δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο σύντροφός της μπορεί να συμπεριφέρεται με τόσο καταστροφικό και απάνθρωπο τρόπο. Οι περισσότεροι κακοποιητικοί σύντροφοι έχουν μάθει πως να ισορροπούν ανάμεσα στην επίθεση και στην υποχώρηση, κρατώντας τα θύματα μετέωρα, και υπονομεύοντας της αυτοεκτίμησή τους. Τα θύματα συχνά χάνουν τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης, ακόμη και αν είναι πάντα εκεί. Επίσης, επειδή οι γυναίκες που μένουν σε κακοποιητικές σχέσεις έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους ή την κρίση τους.

Οι γυναίκες στην κοινωνία μας έχουν αναλάβει την ευθύνη να λύνουν τα θέματα στη σχέση. Έτσι το θύμα είναι σχεδόν απίθανο να αναρωτηθεί για τον εαυτό του και  προσπαθεί να αλλάξει ή να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του ώστε να μην κατηγορήσει το σύντροφό του. Αν δεν είναι ευτυχισμένη θεωρεί ότι είναι δικό της λάθος. Αν ο σύντροφός της δεν είναι ευτυχισμένος θεωρεί ότι είναι δικό της λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ο θύτης  αρνείται τα προβλήματα  ή λέει ότι είναι λάθος της συζύγου του . Τότε αυτή θα πιστέψει την δική του εκδοχή της πραγματικότητας. Η δική του εκδοχή για την πραγματικότητα είναι διαστρεβλωμένη, και είναι το δημιούργημα μιας κατεστραμμένης ψυχής. Όσο πιο πολύ η γυναίκα πιστεύει σε αυτή, τόσο πιο πολύ αποτυχημένη αισθάνεται αλλά δεν μπορεί να δει ξεκάθαρα τι είναι αυτό που την κάνει να νιώθει έτσι. Ο κακοποιητικός σύντροφος  μπορεί να υποστηρίζει ότι όλα είναι στη φαντασία της, ότι είναι σε σύγχυση, ότι έχει κατάθλιψη. Θα προσπαθήσει με τακτικές ελέγχου και περιόδους ευτυχίας να κάμψει τις αμφιβολίες του θύματος.

Μπορείτε να απελευθερωθείτε από την συναισθηματική κακοποίηση

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την συναισθηματική κακοποίηση καθώς τα σημάδια της δεν είναι προφανή. Μπορείτε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να σπάσετε αυτό τον φαύλο κύκλο, να επουλώσετε τα ΨΥΧΙΚΑ ΣΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΑ και να προχωρήσετε.