Κάνε το Τεστ
γάμος, σχέσεις, διαφωνίες, συγκρούσεις, αποφυγή συγκρούσεων

Η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να καταστρέψει ένα γάμο

Συγκρούσεις στο γάμο

Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι ένα συχνό ζήτημα το οποίο προκύπτει στις συνεδρίες ζευγαριών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας από τους δύο συντρόφους αποφεύγει τις διαφωνίες με σκοπό να προστατέψει τη σχέση από την κλιμάκωση μιας σύγκρουσης. Μερικές φορές η αποστασιοποίηση για να αποφύγετε τις διαφωνίες μπορεί να φαίνεται πολύ “λογική” τακτική, όμως στην πραγματικότητα υπονομεύει και φθείρει τη σχέση σας,καθώς δεν επικοινωνείτε και ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι τον αγνοείτε ή πως αδιαφορείτε εντελώς. Επιπλέον, αν συνεχίσετε να αποφεύγετε τις συγκρούσεις για να έχετε μια ήρεμη σχέση, αναπόφευκτα ξεκινάτε ένα πόλεμο με τον εαυτό σας.

Πώς η αποφυγή των συγκρούσεων επηρεάζει τον γάμο σας;

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στο γάμο καλό είναι και οι δύο σύζυγοι να κάνουν μια συζήτηση για αυτό. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις όταν ο ένας σύζυγος θέλει να μιλήσει για όσα αισθάνεται και να πει τι τον έχει πληγώσει, ο άλλος απλά παραμένει σιωπηλός, απομακρύνεται, αρνείται να συμμετάσχει στη συζήτηση και απαντά με εκφράσειςʺ Ότι πειςʺ, ʺ Απλά άσε με ήσυχοʺκαι άλλες παρόμοιες.

Όταν η αποφυγή των διαφωνιών αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, είναι αναπόφευκτο τα προβλήματα να συσσωρεύονται, και να αισθάνεστε δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τη σχέση σας.

Άρνηση επικοινωνίας (σαν να μιλάει κανείς σε τοίχο)

Αυτή η συμπεριφορά έχει αποδειχτεί ότι είναι μία από τις τέσσερις πιο επιβλαβείς τρόπους επικοινωνίας σε ένα γάμο (οι άλλες τρεις είναι: η κριτική, η περιφρόνηση και η αμυντική στάση) και σύμφωνα με μελέτες είναι δείκτης διαζυγίου με ακρίβεια πάνω από 90%.

Η άρνηση επικοινωνίας συνήθως συμβαίνει σαν αντίδραση στην περιφρόνηση, δηλαδή αφού πρώτα σε μια σύγκρουση, ο σύντροφος σας ή εσείς, ή και οι δύο γίνεστε πραγματικά κακοί και ξεκινάτε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο με ασέβεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συναισθηματική απομάκρυνση, σταματάτε να επικοινωνείτε και να ανταποκρίνεστε στο σύντροφό σας.

“Είμαστε 11 χρόνια παντρεμένοι. Δεν ξέρω τι έγινε στην πορεία, μάλλον η συνήθεια, οι συγκρούσεις και η ρουτίνα μας κούρασαν.Πλέον δεν τσακωνόμαστε, αλλά ούτε επικοινωνούμε πια, μιλάμε μόνο για τα απολύτως απαραίτητα”.

 Όμως όταν διακόπτετε την επικοινωνία και σταματάτε να ανταποκρίνεστε ο ένας στον άλλο,ουσιαστικά αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας από το να πάρετε μια απόσταση μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άρνηση επικοινωνίας δεν καταστρέφει μόνο το γάμο σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας στην καρδιά και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα επίπεδα του στρες που έχει ένας σύντροφος όταν ο άλλος δεν του δίνει σημασία και αποφεύγει να συζητήσει,μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές άγχους και κατάθλιψη.

Πώς μπορείτε να περιορίσετε την άρνηση σε μια σχέση;

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την άρνηση επικοινωνίας είναι να προσπαθήσετε να επικοινωνείτε χωρίς να κατηγορείτε και να επικρίνετε ο ένας τον άλλο. Όταν περιφρονείτε και κατηγορείτε τον σύντροφό σας, είναι πολύ πιθανό ότι αυτός/αυτή θα πάρει αμυντική στάση και θα αποφασίσει να μην μιλήσει και να απομακρυνθεί από την επικοινωνία ή να ανταποκριθεί με τον ίδιο προκλητικό τρόπο. Το να μάθετε να επικοινωνείτε χωρίς να βάζετε τον σύντροφο σας σε θέση άμυνας είναι ένα τεράστιο βήμα για να βελτιώσετε την επικοινωνία στη σχέση σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε επίθετα και χαρακτηρισμούς, προσπαθήστε να περιγράψετε συμπεριφορές και να πείτε πως νιώθετε για αυτές.

Οι κρίσεις δεν είναι απαραιτήτως κακές

Ο καθένας από εμάς που έχει υπάρξει σε μια σχέση γνωρίζει ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι αν υπάρχει αγάπη σε μια σχέση, οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις δεν έχουν χώρο σε αυτή. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν διδαχθεί στην παιδική ηλικία ότι οι συγκρούσεις είναι κάτι κακό, και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε αν θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Οι διαφωνίες όμως σε μια σχέση μπορεί να είναι και καλές.

Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τις διαφωνίες, οι οποίες μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τη σχέση σας, αν γνωρίζετε πως να επανέλθετε μετά από αυτές.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια που μαθαίνουν επικοινωνιακές δεξιότητες αποτυγχάνουν να τις χρησιμοποιήσουν σε καταστάσεις στην πραγματική τους ζωή επειδή αυτές απλά δεν διαρκούν. Αργά ή γρήγορα, επιστρέφουμε στους παλιούς τρόπους επικοινωνίας, ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαφωνίας. Οι συγκρούσεις μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας και να συζητήσουμε για αυτά με τον σύντροφό μας. Αν συνέχεια αποφεύγετε να μιλήσετε για όσα νιώθετε, αναπόφευκτα θα απομακρύνεστε συναισθηματικά.

Επιπλέον, οι συγκρούσεις βοηθούν ώστε να γνωρίσετε την προσωπικότητα του άλλου καλύτερα. Όταν γνωρίζετε καλά ο ένας τον άλλο μπορείτε να προσαρμοστείτε στον τρόπο επικοινωνίας του άλλου και την προσωπικότητά του και να λύσετε τις διαφορές σας.

Οι διαφωνίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν την συμπόνια και την κατανόηση για την πλευρά του συντρόφου σας, να μπείτε στη θέση του και να καταλάβετε όσα νιώθει. Αναμφισβήτητα με τις διαφωνίες γίνεστε πιο ειλικρινείς. Είστε ευάλωτοι και μπορείτε να μιλήσετε στον σύντροφό σας για όσα σκέφτεστε ή όσα νιώθετε ειλικρινά και ανοιχτά.

Συμπερασματικά

Όλοι ξέρουμε ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι των σχέσεων. Μερικές φορές έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τις διαφωνίες και να σταματάμε να επικοινωνούμε, πιστεύοντας ότι αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος για να προστατεύσουμε τη σχέση μας όταν τα συναισθήματα μας κατακλύζουν. Όμως η αποφυγή των διαφωνιών μπορεί να καταστρέψει το γάμο σας.

Η άρνηση επικοινωνίας σαν τρόπος αποφυγής των συγκρούσεων είναι μια τακτική με την οποία αρνείστε να καταλάβετε την οπτική του συντρόφου σας και συνήθως οδηγεί στη συναισθηματική απομάκρυνση και στο διαζύγιο. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την άρνηση στη σχέση σας είναι να μάθετε να δείχνετε τα συναισθήματά σας ειλικρινά. Οι διαφωνίες δεν είναι απαραίτητα κακές. Αν μάθετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τις αντιμετωπίζετε, οι διαφωνίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση σας και να δυναμώσετε το δέσιμο με το σύντροφό σας.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε νέα πνοή ζωής στη σχέση σας. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορείτε να δείτε τι πραγματικά νιώθετε και θέλετε, να επικοινωνήσετε ουσιαστικά ο ένας με τον άλλο, και να επουλώσετε τη σχέση από τραύματα του παρελθόντος.