Κάνε το Τεστ
σχέσεις, προσδοκίες στις σχέσεις, τι δεν πρέπει να περιμένει από εσάς ο σύντροφός σας

Οι προσδοκίες σε μια σχέση

Οι Προσδοκίες στις Σχέσεις

Ο καθένας έχει διαφορετικές προσδοκίες όταν μπαίνει σε μια σχέση, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές, ανεξάρτητα με το πόσο άνετα νιώθετε με κάποιον. Για να έχετε μια υγιή σχέση, υπάρχει ένας αριθμός πραγμάτων που δεν πρέπει να σας ζητά ο σύντροφος σας. Βάζοντας όρια σε κάποιες συμπεριφορές μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η σχέση σας είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής και για τους δύο συντρόφους και δεν συσσωρεύετε μέσα σας τοξικές συμπεριφορές ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Όταν βάζετε όρια, αυτό κάνει τη διαφορά στην επιτυχία μιας σχέσης. Τα όρια είναι πολύ συχνό θέμα στην ψυχοθεραπεία και οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι τα όρια θέτονται λέγοντας στον άλλο άνθρωπο ποιοι είναι οι περιορισμοί. Όταν έχετε την αυτοπεποίθηση να πείτε ʺόχιʺ στον άλλο είναι ένας υγιής τρόπος για να θέσετε όρια, αλλά όλα ξεκινούν από το εάν  ξέρετε τι θέλετε και τι όχι.

Μερικές φορές, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα αποδεκτά και μη  πράγματα σε μια σχέση  μπορεί να είναι θολή, ειδικά αν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε αν κάτι το θέλετε εσείς ή αν είναι επιθυμία του συντρόφου σας.

Παρακάτω ακολουθούν 11 πράγματα που δεν μπορεί να προσδοκά ο σύντροφός σας από εσάς, σύμφωνα με μελέτες.

1.Να είστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του

Ο σύντροφός σας δεν πρέπει να σας κατηγορεί για τις πράξεις του. Όλοι έχουμε την ανάγκη να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Η συνεχής απόδοση ευθυνών, οι διαφωνίες και η άρνηση είναι σημάδι συναισθηματικής χειραγώγησης. Αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων τους ή να ζητήσει συγνώμη, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και η κατάσταση δεν είναι πλέον υγιής για εσάς.

2.Να έχει πρόσβαση στα χρήματά σας

Τα οικονομικά είναι ένα θέμα που θα συζητήσετε με το σύντροφό σας, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξοδεύει τα χρήματά σας όταν εσείς δεν θέλετε να τα ξοδέψετε. Η οικονομική ασφάλεια και ο σεβασμός είναι πολύ σημαντικά σε μια σχέση. Είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν διαφορετικές αξίες για τα χρήματα, αλλά είναι σημαντικό να είστε με κάποιον που είναι υπεύθυνος με τα οικονομικά. Αν αποφασίσετε να έχετε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, είναι καλή ιδέα να συζητάτε πως σχεδιάζετε να ξοδέψετε τα κοινά χρήματα μαζί.

3. Να συμμετέχετε σε σεξουαλικές δραστηριότητες με τις οποίες δεν αισθάνεστε άνετα

Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για μια σχέση , δείχνει την οικειότητα και ποτέ δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται κάποιος στη σχέση. Ίσως να έχετε διαφορετικά γούστα, επιθυμίες κλπ. αλλά τα όρια σας πρέπει να είναι σεβαστά. Αν αυτό δεν συμβαίνει, ο σύντροφός σας βάζει τις επιθυμίες του πάνω από τις δικές σας. Είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση και από τους δύο πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ. Οποιοσδήποτε εξαναγκασμός από τη μεριά του συντρόφου σας θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση.

4.Να απομακρυνθείτε από τους φίλους ή την οικογένειά σας

Κανένας δεν πρέπει να σας απομακρύνει από τους ανθρώπους που αποτελούν το υποστηρικτικό σας σύστημα. Το να σας ζητά κάποιος να απομονωθείτε από την οικογένεια και τους φίλους είναι το πρώτο βήμα προς την κακοποίηση. Όσο πιο πολύ απομονώνεστε, τόσο πιο εύκολο είναι (για αυτόν) να σας χειραγωγήσει και να σας ελέγχει. Αν ο σύντροφός σας είναι ασφαλής στη σχέση σας, πρέπει να σας ενθαρρύνει να είστε κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οποιαδήποτε κίνηση που να περιορίζει τις σχέσεις σας είναι λάθος.

5.Να πάτε ενάντια στις αξίες και στις αρχές σας

Κανένας δεν πρέπει να σας ζητήσει να συμβιβάσετε τις δικές σας πεποιθήσεις για όφελος των άλλων. Ένας σύντροφος που σας σέβεται θα αποφασίσει αν οι αξίες και οι αρχές του είναι συμβατές με εσάς , και αν όχι θα λήξει τη σχέση. Χρειάζεται να καταλάβετε ότι το να προσπαθήσετε να αλλάξετε τον άλλο δεν είναι ρεαλιστικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ανάγκη να έχετε τις ίδιες αξίες για να είστε συμβατοί, αλλά αν ο σύντροφός σας δεν σέβεται τις διαφορές σας, τότε αυτή είμαι μια ελεγκτική συμπεριφορά.

6.Να είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία του

Ο σύντροφός σας δεν πρέπει ποτέ να σας κάνει να νιώθετε ότι είστε ο μόνος υπεύθυνος για την ευτυχία του. Πρώτα από όλα, είναι αδύνατο να κάνετε κάποιον ευτυχισμένο συνεχώς. Είναι τελείως λάθος για ένα σύντροφο να προσδοκά ότι θα τον προσέχετε συνεχώς, θα συμφωνείτε μαζί του ή θα φροντίζετε για κάθε του ανάγκη. Αν κάποιος περιμένει όλα αυτά από εσάς είναι η στιγμή να αναθεωρήσετε τη σχέση σας.

7.Να διαβάζετε το μυαλό του

Ακόμη και αν έχετε τη μεγαλύτερη διαίσθηση του κόσμου, δεν μπορείτε να μαντεύετε σωστά όσα σκέφτεται, χρειάζεται ή νιώθει ο σύντροφός σας κάθε στιγμή. Όταν νοιάζεστε ειλικρινά ο ένας για τον άλλο, τείνετε να δίνετε προσοχή και να νιώθετε αν ο άλλος είναι καλά ή όχι  ή αν είναι έτσι φυσιολογικά. Αλλά για μια υγιή, συναισθηματικά ώριμη σχέση είναι αναγκαία η αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία γίνεται με σεβασμό, αποδοτικότητα και αμεσότητα. Ένας σύντροφος που αρνείται να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά του, και περιμένει από εσάς να ξέρετε τι του συμβαίνει χωρίς να λέει τίποτα, ίσως να μην έχει τις δεξιότητες για μια υγιή σχέση.

8.Να αλλάξετε άποψη για τα παιδιά

Δεν είναι αποδεκτό ο σύντροφός σας να προσδοκά να κάνετε παιδί αν δεν θέλετε, ή να προσπαθεί να σας αλλάξει το μυαλό για να κάνετε ένα παιδί. Αν δεν συμφωνείτε μεταξύ σας για την έννοια της οικογένειας , συζητήστε το ειλικρινά, βαθιά ή με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Σιγουρευτείτε ότι είστε και οι δύο άνετοι με οποιαδήποτε απόφαση πάρετε ως ζευγάρι που να αφορά ένα παιδί ή αν θα ζήσετε χωρίς παιδί.

9.Να δέχεστε άσχημες συμπεριφορές από άλλους

Όλοι μας έχουμε ένα ενοχλητικό μέλος στην οικογένεια ή ένα θρασύ φίλο, αλλά ο σύντροφός σας  ανέχεται κάποιον που επανειλημμένα σας φέρεται άσχημα. Αν κάποιος προσπαθεί να είναι ελεγκτικός, ή κακεντρεχής ο σύντροφός σας είναι αυτός που πρέπει να κάνει το βήμα να μιλήσει στους αγαπημένους του.

10. Να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες για τις οποίες δεν νιώθετε άνετα

Αν και το να μοιράζεστε πράγματα σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό, ο σύντροφός σας δεν πρέπει να σας πιέζει να πείτε προσωπικά σας πράγματα. Αν δεν θέλετε να πείτε κάτι ξεκαθαρίστε ότι είναι πολύ προσωπικό, χωρίς βέβαια να το χρησιμοποιείτε σαν πρόφαση για να εξαπατήσετε το σύντροφό σας. Για παράδειγμα, αν μιλάτε για πολλή ώρα με την αδερφή σας ή με ένα φίλο για συναισθηματικά θέματα, οικογενειακά ζητήματα ή για προβλήματα υγείας, ο σύντροφός σας δεν χρειάζεται να το γνωρίζει αυτό.

11.Να συμφωνείτε σε ότι θέλει

Οι σχέσεις απαιτούν να δίνετε και να παίρνετε, αλλά ο σύντροφός σας δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει ότι θέλει με τον τρόπο του. Δεν χρειάζεται να περάσετε όλες τις διακοπές με την οικογένεια του συντρόφου σας ή να σταματήσετε να τρώτε φαγητά που σας αρέσουν (επειδή δεν του αρέσουν) ή να σταματήσετε να βλέπετε τους φίλους σας (που δεν συμπαθεί). Προσπαθήστε να συνεργαστείτε και να βρείτε ισορροπίες.

Ο καθένας έχει τα όρια του μέσα στα οποία νιώθει άνετα, αλλά ο σύντροφός σας δεν πρέπει να σας βάλει ποτέ στη θέση που θα νιώθετε ότι συμβιβάζεστε για τη δική του ευτυχία.

c257