Κάνε το Τεστ
τοξικές σχέσεις, πως να αφήσετε μια τοξική σχέση, τι είναι μια τοξική σχέση, μπορεί να σωθεί μια τοξική σχέση, πως να ξεπεράσετε μια τοξική σχέση

Πώς να αφήσετε πίσω σας μια τοξική σχέση;

Τοξικές Σχέσεις

Η ζωή είναι πολλές φορές απρόβλεπτη. Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες. Ερωτευόμαστε, δεσμευόμαστε, πληγωνόμαστε. Οι άνθρωποι χρειάζονται ανθρώπους αλλά μερικές φορές το κόστος είναι μεγάλο. Όταν μια  σχέση είναι τοξική, μπορεί να σας βλάψει ανεπανόρθωτα.

Όλες οι σχέσεις έχουν μια μορφή εξάρτησης αλλά μερικές φορές αυτό είναι καταστροφικό. Όταν η σχέση σας είναι επιθετική, επικίνδυνη, χωρίς αγάπη σκέφτεστε ότι είναι ανάγκη να φύγετε αλλά είναι δύσκολο να το κάνετε.

Οι τοξικές σχέσεις προκαλούν ανεπανόρθωτες πληγές στους ανθρώπους, στις οικογένειες. Οι δυνατοί, υγιείς και ανεξάρτητοι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε μια τοξική σχέση. Κάποιες σχέσεις που αρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς καταλήγουν πολλές φορές σε σφοδρές δικαστικές διαμάχες.

Οι σχέσεις εξελίσσονται. Αλλάζουν και ωριμάζουν. Κάποιες φορές δοκιμάζονται.  Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν ο ένας γίνει λιγότερο ελκυστικός ή αποκτήσει κακές συνήθειες.

Κάποιες σχέσεις από την αρχή είναι προβληματικές Η δυσαρέσκεια, η ζήλια, οι αγιάτρευτες πληγές από προηγούμενες σχέσεις είναι όλα συστατικά που δημιουργούν ένταση στη σχέση.

Όλοι μας θέλουμε την αγάπη στη ζωή μας. Η αγάπη μας κάνει πιο διασκεδαστικούς, μας ανυψώνει, μας δίνει ευφορία αλλά κάποιες φορές μπορεί να μας υπονομεύει, να μας ρίχνει ψυχολογικά.

Τι είναι μια τοξική σχέση;

Μια τοξική σχέση υπονομεύει την αυτοεκτίμηση, την ευτυχία και τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και τον κόσμο. Ένα τοξικό άτομο θα σας ραγίσει την καρδιά, θα καταστρέψει τη σχέση με τον εαυτό σας και θα αφήσει πίσω του πληγωμένους ανθρώπους. Όμως πολλές φορές οι τοξικές σχέσεις δεν τελειώνουν επειδή δεν αναγνωρίζετε ότι το άλλο άτομο είναι τοξικό. Οι σχέσεις μπορεί στο ξεκίνημά τους να είναι υγιείς, αλλά τα άσχημα συναισθήματα, οι εμπειρίες του παρελθόντος ή οι ανάγκες σας που δεν ικανοποιούνται μακροπρόθεσμα, δηλητηριάζουν τη σχέση και αλλάζουν αυτό που είστε. Αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα και γρήγορα, και να συμβεί ακόμη και στους πιο δυνατούς ανθρώπους.

Μπορεί να διορθωθεί μια τοξική σχέση;

Για όλες τις σχέσεις αξίζει να παλέψετε, μέχρι να έρθει η στιγμή να μην παλεύετε πια. Σε μια τοξική σχέση πάντα υπάρχουν συνέπειες:

  • η κακή διάθεση, ο θυμός, η θλίψη είναι η ρουτίνα
  • αποφεύγετε το σύντροφό σας όλο και περισσότερο
  • η δουλειά και οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας αρχίζουν να υποφέρουν

Αν η σχέση σας είναι τοξική, είναι πολύ πιθανό όσο και να παλέψετε να μην αλλάξει τίποτα επειδή δεν υπάρχει προθυμία και από τους δύο συντρόφους. Αν η σχέση σας είναι τοξική, τότε θα σας βλάπτει όλο και περισσότερο.

Καλό είναι να ξέρετε πότε να φύγετε

Μερικές φορές τα σημάδια είναι ξεκάθαρα, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, συνεχής κριτική, ψέματα, απιστίες. Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα προφανές, αλλά νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να νιώθετε μοναξιά, έλλειψη ασφάλειας, σύνδεσης ή οικειότητας με το σύντροφό σας. Κάποιες καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι τοξική.

Γνωρίζετε ότι η σχέση σας κάνει κακό αλλά παραμένετε σε αυτή

Θέλετε περισσότερα για τον εαυτό σας, αλλά μένετε. Υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που θέλετε να καλύπτονται όπως η οικειότητα, η σύνδεση, η ασφάλεια, ο σεβασμός και γνωρίζετε ότι αυτό δεν συμβαίνει στη σχέση σας, αλλά παραμένετε σε αυτή. Έχετε προσπαθήσει να τελειώσετε τη σχέση σας, αλλά ο πόνος ότι θα μείνετε μόνοι σας πάντα σας γυρνάει πίσω.

Το να φύγετε από μια σχέση είναι δύσκολο. Επειδή η σχέση είναι τοξική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και εύκολο να φύγετε. Χρειάζεται δύναμη και ενέργεια για να φύγετε από μια σχέση. Όμως μην εθελοτυφλείτε και πιστεύετε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν, συγκρούονται και πληγώνονται, λένε και κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε. Αυτό είναι φυσιολογικό κομμάτι των σχέσεων. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ζείτε με το παρελθόν για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το παρόν, την κακοποίηση, την ανασφάλεια, τη ζήλια, τη μοναξιά και το πένθος.

Παρακολουθήστε πως εξελίσσεται η σχέση σας

Κρατήστε ένα αρχείο για το πως νιώθετε για τη σχέση σας, τα όμορφα και τα άσχημα συναισθήματα. Αν δεν σας αρέσει να γράφετε, βγάλτε φωτογραφίες το πρόσωπο σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Θα το δείτε στα μάτια σας. Το ημερολόγιο και οι φωτογραφίες βοηθούν να έχετε λεπτομέρειες για τη σχέση σας. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια κάντε μια ανασκόπηση. Μπορείτε να δείτε τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα; Τι παρατηρείτε για όσα σας πληγώνουν και όσα σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα; Βλέπετε ζωή μέσα σας ή έχετε στερέψει, και είστε θλιμμένοι;

Μήπως το σώμα σας θέλει να σας πει κάτι;

Η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα είναι πανίσχυρη. Αν καταπιέσετε τα μηνύματα που στέλνει το μυαλό σας, το σώμα σας θα πάρει τον έλεγχο. Πολλά σωματικά συμπτώματα όπως η ένταση, η κόπωση, ο πονοκέφαλος εμφανίζονται όταν συσσωρεύονται μέσα σας συναισθήματα. Μπορεί να νιώθετε κάποιο πόνο στο σώμα σας, να είστε συνεχώς κουρασμένοι. Με αυτό τον τρόπο το σώμα σας μιλά.

Δώστε μια προθεσμία

Είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο καιρό ζείτε με όσα δεν επιθυμείτε, ελπίζοντας ότι μια μέρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Διαλέξτε μια ημερομηνία. Μπορεί να είναι μετά από έξι εβδομάδες, έξι μήνες ότι είναι σωστό για εσάς. Σε αυτό το χρόνο δώστε τα πάντα στη σχέση σας. Όταν έρθει η τελευταία ημέρα, να είστε ειλικρινείς και να δείξετε σεβασμό στον εαυτό σας και αγάπη. Η απάντηση σε όσα ψάχνετε θα είναι μπροστά σας.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας

Ο εγωισμός δεν είναι απαραίτητα κακός, σημαίνει ότι αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και κάνετε τα πάντα για να τις καλύψετε. Μερικές φορές θα υπάρξουν συνέπειες, αλλά επίσης θα υπάρξει αντίκτυπος αν αγνοείτε τις ανάγκες σας. Έχετε αξία. Οι ανάγκες σας είναι σημαντικές. Πάντα ήταν. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων σας.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τη σχέση σας; Χρειάζεται να έχετε θάρρος για να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για όσα είναι ανάγκη να κάνετε διαφορετικά. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήσετε το σύντροφό σας. Φυσικά, επειδή ο σύντροφός σας λέει όσα θα ήθελε να κάνετε διαφορετικά, εσείς θα αποφασίσετε αν αυτή η κατεύθυνση είναι η σωστή για εσάς.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στη σχέση;

Κάθε σχέση έχει το δικό της ρυθμό που την κρατά ζωντανή. Εσείς και ο σύντροφός σας έχετε το ρόλο σας στη σχέση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο σύντροφός να σας κατηγορεί και να σας φέρεται άσχημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τον καιρό μπορεί να έχετε μια δυσλειτουργική σχέση μεταξύ σας και χρειάζεται ένας πιο υγιής τρόπος προσέγγισης.

Στις υγιείς σχέσεις υπάρχει μια ισορροπία στους ρόλους των δύο συντρόφων. Υπάρχει μια ευελιξία. Στις ανθυγιεινές σχέσεις η ισορροπία είναι διαταραγμένη.

Εξερευνήστε τους ρόλους σας στη σχέση. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε την δυναμική της σχέσης σας και θα μπορείτε να κάνετε υγιείς αλλαγές.

Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες

Να είστε ειλικρινείς για αυτό που θέλετε από τη σχέση σας. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό που θέλετε από αυτό που έχετε; Είστε ερωτευμένοι με το σύντροφό σας; Ακόμη και μέσα στις δυσκολίες , μια δυνατή σχέση ενισχύεται. Παρά το άγχος, την εξουθένωση, μια αγαπημένη σχέση είναι μια πηγή ασφάλειας, σεβασμού και αγάπης. Αν δεν νιώθετε έτσι, τότε μπορεί να χρειάζεται να δουλέψετε να βρείτε την αγάπη.

Πάρτε μια απόφαση

Μπορεί να αναβάλλετε την απόφασή σας, και να θέλετε να δώσετε χρόνο στη σχέση σας. Μπορεί τελικά να αποφασίσετε να μείνετε. Η απόφαση είναι δική σας και αντιπροσωπεύει εσάς. Μην μένετε κολλημένοι ανάμεσα στο συμβιβασμό και στο να φύγετε. Ή θα μείνετε ή θα φύγετε. Η αναποφασιστικότητα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα σας κρατά κολλημένους, χωρίς ενέργεια να προχωρήσετε.

Βρείτε το κουράγιο να προχωρήσετε

Ο αγώνας που δίνετε για να κρατηθεί κάτι που δεν αξίζει θα σας καταστρέψει. Μερικές φορές το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε και να προχωρήσετε. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας και να ζήσετε τη ζωή που σας αξίζει.