Κάνε το Τεστ
τοξική αγάπη, τι είναι η τοξική αγάπη, τοξική αγάπη από τους γονείς, τοξική αγάπη από τους συντρόφους, σημάδια τοξικής αγάπης, αναγνώριση τοξικής αγάπης, αντιμετώπιση τοξικής αγάπης

Τοξική αγάπη

Τοξική αγάπη

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Ωστόσο, κάποιες φορές οι σχέσεις μπορεί να είναι τοξικές. Τοξικές για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας. Οι τοξικές σχέσεις είναι καταστροφικές για την υγεία και την ευεξία μας. Η ψυχική μας υγεία υποφέρει σοβαρά από την τοξική αγάπη. Οι άνθρωποι που μένουν σε τοξικές καταστάσεις είναι πιο επιρρεπείς στις αρρώστιες.

Τι είναι η τοξική αγάπη;

Η τοξική αγάπη μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε σχέση. Μερικοί άνθρωποι έχουν τοξική σχέση με τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Φυσικά, μια ερωτική και μια φιλική σχέση μπορεί να είναι τοξική.

Τοξική αγάπη από τους γονείς

Η πρώτη σχέση που έχουμε στη ζωή μας είναι αυτή με τους γονείς μας. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι με τους οποίους δημιουργούμε δεσμούς και αυτοί που μας δείχνουν τι είναι η αγάπη. Ως παιδιά, δεν έχουμε κανέναν άλλο να μας δείξει τι σημαίνει αγάπη. Όσο μεγαλώνουμε, οι γονείς μας δίνουν αγάπη. Και μερικές φορές, ως ενήλικες, μαθαίνουμε ότι η αγάπη που μας έδιναν ήταν τοξική.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξική σχέση με τους γονείς τελικά οδηγεί σε τοξικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Επειδή κάποιος μεγαλώνει με τοξική αγάπη, περιμένει και αυτή την αγάπη από τους άλλους.

Στην παιδική μας ηλικία, δεν έχουμε δύναμη και για αυτό δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη σχέση με τους γονείς μας. Όμως ως ενήλικες μπορούμε να αναθεωρήσουμε την σχέση με τους γονείς μας και να βάλουμε τέλος στην τοξικότητα.

Μερικές ενδείξεις της τοξικής αγάπης των γονιών περιλαμβάνουν τα εξής:

  • τίποτε από όσα κάνει ένα παιδί δεν είναι ποτέ αρκετό
  • οι γονείς χρησιμοποιούν την χειραγώγηση για να πάρουν αυτό που θέλουν
  • ένα παιδί κάνει όσα του λένε οι γονείς του επειδή φοβάται τις συνέπειες, ακόμη και ως ενήλικας.

Είναι κομμάτι της φύσης μας να αγαπάμε τους γονείς μας. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διακοπή των τοξικών σχέσεων.

Τοξική αγάπη από τους συντρόφους

Η πιο συχνή τοξική σχέση είναι αυτή με τους συντρόφους. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε μια τοξική σχέση. Πολλές τοξικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από το έντονο πάθος. Υπάρχουν κακές στιγμές, αλλά οι όμορφες στιγμές είναι αυτές που κάνουν έναν άνθρωπο να μην μπορεί να ζήσει χωρίς τον άλλο.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι τελικά, η τοξικότητα στη σχέση εντείνεται. Από τη στιγμή που μια τοξική συμπεριφορά γίνεται φυσιολογική, οι καλές στιγμές είναι όλο και λιγότερες. Επίσης μπορεί ένα άτομο να φοβάται να μείνει μόνο του ή να σκέφτεται τι θα συμβεί στο άλλο άτομο αν φύγει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μένουν σε τοξικές σχέσεις, αλλά η πιο συχνή αιτία είναι ότι απλά δεν βλέπουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Δεν αναγνωρίζουν ότι οι τοξικές συμπεριφορές κάνουν κακό στην ευεξία τους ή αναγνωρίζουν τις άσχημες συμπεριφορές αλλά νιώθουν ότι μπορούν να τις ξεπεράσουν.

Η ψυχική και συναισθηματική κακοποίηση συμβαίνουν σταδιακά. Μια σχέση ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Κάθε μέρα είναι γεμάτη με χαρά και αγάπη. Συχνά τα συναισθήματα και το πάθος είναι έντονα. Αργά αλλά σταθερά ο τοξικός σύντροφος αρχίζει να κάμπτει τις άμυνες σας, μέχρι τελικά, να νιώθετε συνεχώς φόβο για τις αρνητικές του αντιδράσεις.

Ποιες άλλες συμπεριφορές προδίδουν έναν τοξικό σύντροφο; 

Υπάρχουν πολλά σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης σε μια τοξική σχέση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο έλεγχος. Όταν ο σύντροφός σας παίρνει αποφάσεις για εσάς ή ελέγχει όσα κάνετε, αυτό είναι ένα σημάδι της τοξικής αγάπης.

Ο έλεγχος μπορεί να είναι ξεκάθαρος ή διακριτικός. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας λέει τι να κάνετε, να κάνει σχόλια που σας υποτιμούν και να μην σας σέβεται. Ή μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς παίρνετε τις αποφάσεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι χειριστικός. Όταν δεν κάνετε αυτό που θέλει, θυμώνει και ξεσπά.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί το συναισθηματικό εκβιασμό για να πάρει αυτό που θέλει. Υπάρχει περίπτωση να επισημαίνει ότι θα τον πληγώσετε αν δεν κάνετε αυτό που σας ζητά. Ένας τοξικός σύντροφος μπορεί να απειλεί ότι θα φύγει όποτε θελήσει. Οι απειλές είναι ένας τρόπος για να χειρίζεται τη συμπεριφορά σας.

Ένα ακόμη σημάδι της συναισθηματικής κακοποίησης είναι όταν ο σύντροφός σας λέει ότι δεν κάνετε τίποτα καλά. Συνεχώς επισημαίνει τα λάθη σας με αποτέλεσμα να μειώνει την αυτοεκτίμησή σας. Όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγούν τελικά σε κατάθλιψη και σοβαρό άγχος.

Τοξική αγάπη

Σημάδια τοξικής αγάπης

Οι τοξικές σχέσεις δεν κάνουν την εμφάνισή τους σε μια νύχτα, αλλά όταν η σχέση φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, τα σημάδια είναι παντού στην καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, το κύριο χαρακτηριστικό μιας τοξικής σχέσης είναι η χρόνια δυστυχία. Κάποια από τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Όταν εκφράζετε τις ανησυχίες σας ή μιλάτε για όσα σας απογοητεύουν, ο σύντροφός σας φωνάζει και σας κατηγορεί για την κατάσταση.
  • Ο σύντροφός σας παίρνει όλες τις αποφάσεις, μεγάλες ή μικρές, από το τι θα φάτε μέχρι το που θα πάτε διακοπές.
  • Όταν παίρνετε μια απόφαση που δεν αρέσει στο σύντροφό σας, αρχίζει να φωνάζει και να θυμώνει.
  • Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο με τους φίλους ή την οικογένειά σας, ο σύντροφός σας σταματά ότι κάνει για να ακούσει την συζήτηση και αρχίζει να σας δίνει συμβουλές για το πως θα απαντήσετε.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε παρατηρήσεις τις εξής συμπεριφορές:

  • Αφιερώνετε όλο το χρόνο στο σύντροφό σας, αλλά αυτός δεν σας δίνει τίποτα.
  • Ο σύντροφός σας πετά ή χτυπά αντικείμενα.
  • Σας ελέγχει συνεχώς όταν δουλεύετε, και αν δεν απαντήσετε στα τηλέφωνα σας μιλά άσχημα όταν επιστρέφετε σπίτι.

Αν οτιδήποτε από τα παραπάνω είναι οικείο για εσάς, τότε είναι πιθανό η σχέση σας να είναι τοξική. Αν και δεν υπάρχει η τέλεια σχέση και όλοι μας έχουμε κακές στιγμές, όταν οι άσχημες συμπεριφορές είναι η καθημερινότητα τότε είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση είναι τοξική.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια τοξική σχέση;

Διατηρήστε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο με θετικούς ανθρώπους

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε γύρω σας θετικούς ανθρώπους. Το υποστηρικτικό σας δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας, φίλους, τον ψυχοθεραπευτή σας, ομάδες υποστήριξης. Όταν περνάτε χρόνο με ανθρώπους με τους οποίους έχετε υγιείς σχέσεις και τους εμπιστεύεστε, αυτό ενισχύει την ευεξία σας. Οι τοξικές σχέσεις σας απομονώνουν, για αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να συνδεθείτε με τους ανθρώπους που σας αγαπούν ή να κάνετε νέους φίλους. Το υποστηρικτικό δίκτυο είναι σημαντικό όταν δεν νιώθετε καλά.

Μην φοβάστε να αποδεχτείτε όσα έχετε περάσει

Οι τοξικές σχέσεις οδηγούν στην απομόνωση και στη μοναξιά. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να μοιραστείτε την ιστορία σας με τους άλλους, καλό είναι να γράψετε τις εμπειρίες σας σε ένα ημερολόγιο ώστε να μπορέσετε να επεξεργαστείτε όσα περάσατε. Αν νιώθετε έτοιμοι μπορείτε να μιλήσετε σε έναν έμπιστο φίλο ή στον ψυχοθεραπευτή σας. Η ιστορία σας είναι σημαντική, αλλά είναι επίσης σημαντικό να νιώθετε έτοιμοι και πρόθυμοι να μιλήσετε ανοιχτά για αυτή στους άλλους.

Αφιερώστε χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σας

Οι τοξικές σχέσεις έχουν τεράστιο κόστος στην ψυχική και στην σωματική υγεία. Πολλοί άνθρωποι σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Μετά από ένα χωρισμό, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που πραγματικά επιθυμείτε. Η φροντίδα του εαυτού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό ντους, το διάβασμα, την αγορά ενός δώρου για τον εαυτό σας, ένα όμορφο γεύμα. Είναι σημαντικό να ακούτε τον εαυτό σας, να ιεραρχείτε τις ανάγκες σας.

Ανακαλύψτε τον πραγματικό εαυτό σας

Οι τοξικές σχέσεις κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν ποιοι είναι πραγματικά και τι θέλουν. Από τη στιγμή που θα τελειώσει μια τοξική σχέση, είναι η στιγμή να θέσετε ως προτεραιότητα την ευτυχία σας και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Πριν από την τοξική σχέση είχατε σχέση με τον εαυτό σας και ακόμη την έχετε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να χτίσετε ξανά τη σχέση με τον εαυτό σας.

Μετά από μια τοξική σχέση, κάντε προσπάθεια να μην βλέπετε τον εαυτό σας ως θύμα, αλλά σαν ένα δυνατό άτομο που γνωρίζει τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Μια τοξική σχέση δεν είναι ανάγκη να καθορίζει τη ζωή σας.