Κάνε το Τεστ
οικειότητα, οικειότητα στη σχέση, έλλειψη οικειότητα στη σχέση, σημάδια που δείχνουν έλλειψη οικειότητας στη σχέση, πως να ενισχύσετε την οικειότητα στη σχέση

Έλλειψη οικειότητας στη σχέση

Έλλειψη οικειότητας στη σχέση

Η σωματική οικειότητα είναι σημαντική για μια σχέση, είτε είστε παντρεμένοι είτε όχι, όπως η λεκτική οικειότητα και η στοργή. Η σωματική οικειότητα μέσα από τις αγκαλιές, τα φιλιά και το άγγιγμα είναι σημαντική για τη σύνδεση και την επικοινωνία σε μια σχέση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται αν νιώσουν ότι υπάρχει έλλειψη σωματικής οικειότητας στη σχέση τους.

Μια σχέση έχει ανάγκη την οικειότητα για να επιβιώσει, αλλά η έλλειψη στοργής και οικειότητας μπορεί να διαλύσει μια σχέση.

Σημάδια που δείχνουν την έλλειψη οικειότητας

Η έλλειψη οικειότητας σε μια σχέση είναι κάτι που συμβαίνει πραγματικά, αλλά τα ζευγάρια τείνουν να αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια.  Συνεχίζουν να ζουν τις ζωές τους χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η σχέση τους έχει διαλυθεί.

1. Έλλειψη σωματικής επαφής

Η συναισθηματική οικειότητα είναι ο θεμέλιος λίθος για την σωματική οικειότητα. Όταν είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, είστε και σωματικά συνδεδεμένοι. Αν η επαφή είναι απούσα, τότε η σχέση σας αντιμετωπίζει θέματα οικειότητας.

2. Νιώθετε απόμακροι

Η έλλειψη οικειότητας είναι πολύ συχνή στις μέρες μας. Αν νιώθετε απόμακροι από το σύντροφό σας τότε αυτό μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα για τη σχέση σας. Όταν η συναισθηματική οικειότητα λείπει τότε τα ζευγάρια είναι δύσκολο να νιώσουν σωματική οικειότητα.

3. Συνεχείς συγκρούσεις

Συνήθως οι διαφωνίες σας καταλήγουν σε ομηρικές συγκρούσεις και κανένας από τους δύο δεν είναι πρόθυμος να κατανοήσει την θέση του άλλου. Αν δύο σύντροφοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, οι συγκρούσεις είναι πολύ συχνές.

4. Έλλειψη διασκέδασης και χιούμορ

Αν από τη σχέση σας λείπει η φλόγα, το πάθος , το γέλιο και η διασκέδαση τότε αυτά αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ένας από τους δυο θα χάσει την υπομονή του και η θέληση για χαρά θα οδηγήσει σε κρίση στη σχέση σας.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την οικειότητα στη σχέση;

Αναγνωρίστε όλα όσα επηρεάζουν την οικειότητα

Μια οικογενειακή κρίση, ένα πρόβλημα υγείας, ένα οικονομικό θέμα μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τη σχέση σας. Οι απαιτήσεις της δουλειάς, οι υποχρεώσεις του σπιτιού μπορεί να ρουφούν όλη σας την ενέργεια. Οι αλλαγές όπως μια νέα δουλειά, μια μετακόμιση , ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να απαιτούν πολύ χρόνο και ενέργεια. Οι ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν σημαντικά τις γυναίκες και τους άνδρες.

Μπορεί ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να έχουν μπει σε ένα κύκλο προσδοκιών, απογοήτευσης ή δυσαρέσκειας στη σχέση. Πιθανόν ο ένας σύντροφος , να μην νιώθει παρηγοριά ή να μην ανακουφίζεται από το άγχος με την σωματική οικειότητα. Η κατανόηση αυτών των δυναμικών θα σας βοηθήσει να μην παίρνετε την απόρριψη προσωπικά.

Σκεφτείτε και τις δύο πλευρές

Μπορεί να βλέπετε μια κατάσταση από τη δική σας πλευρά. Προσπαθήστε να δείτε το πρόβλημα από την πλευρά του συντρόφου σας. Ακούστε όσα έχει να σας πει. Δείτε τη μεγάλη εικόνα και τι σας έχει απομακρύνει. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε συμπόνια αντί για δυσαρέσκεια και θα φυτέψετε τους σπόρους της επανασύνδεσης.

Επικεντρωθείτε στο στόχο σας όχι στο πρόβλημα

Όταν επικεντρώνεστε στο πρόβλημα , πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, γιατί συνέβη, ποιος έχει την ευθύνη, τότε η κατάσταση γίνεται πιο μεγάλη στο μυαλό σας και ρουφά όλη σας την ενέργεια. Αντί να επικεντρώνεστε στα αρνητικά επικεντρωθείτε σε όσα θέλετε. Συγκεντρωθείτε στην επανασύνδεση με το σύντροφό σας, ώστε να συμβεί.