Κάνε το Τεστ
υπομονή, πως μπορούμε να ενισχύσουμε την υπομονή μας

Η υπομονή είναι εφόδιο για τις δυσκολίες στη ζωή μας

Υπομονή

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουνε από άγχος και διαταραχές άγχους, απλά επειδή δεν έχουνε καθόλου υπομονή! Όσο πιο πολύ ανυπόμονοι είστε τόσο περισσότερο θα σας κυριεύει το άγχος. Η υπομονή είναι μια από τις πιο σημαντικές αρετές για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στη ζωή. Η ζωή χωρίς υπομονή είναι πάντα ταραχώδης και ανασφαλής. Χωρίς υπομονή, μπορεί εύκολα να μας καταβάλλει η απογοήτευση ότι δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε όσα επιθυμούμε. Όταν το ανήσυχο μυαλό ζητά λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί, η ανυπομονησία δεν το αφήνει να ηρεμήσει και το κρατά συνεχώς σε εγρήγορση μέχρι να εξουθενωθείτε.

Η ζωή πολλές φορές μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο οποίο συχνά είμαστε επιβάτες. Και άλλες φορές , η ζωή αποφασίζει να σταματήσει στη μέση του πουθενά. Όταν συμβεί αυτό, μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή. Μπορούμε να είμαστε ανυπόμονοι και να παραπονιόμαστε όλη μέρα για τη ζωή μας ή μπορούμε να σταματήσουμε, να εξερευνήσουμε και στη συνέχεια να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Με την υπομονή μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα. Ωστόσο, η καλλιέργεια της υπομονής δεν είναι τόσο εύκολη. Αρχικά απαιτεί αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς. Από τη στιγμή που θα καταλάβετε τη σημασία της στη ζωή σας, μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες που θα αυξήσουν την ικανότητά σας να αντέξετε τις δυσκολίες της ζωής.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την υπομονή μας;

Εμπιστοσύνη

Χωρίς εμπιστοσύνη για το μέλλον (αισιοδοξία), όλες οι προσπάθειες για να καλλιεργήσετε την υπομονή σας θα καταλήξουν σε απογοήτευση. Τι σημαίνει όμως "εμπιστοσύνη" σε αυτή την περίπτωση; Ας πούμε ότι έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Γνωρίζετε ότι η καλύτερη θεραπεία για αυτό είναι να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας καθώς ζείτε τη ζωή σας σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες σας και να περιμένετε υπομονετικά από το σώμα σας και το μυαλό σας να επουλωθούν.

Θυμάμαι έναν θεραπευόμενο που ήταν ανυπόμονος και ήθελε να θεραπεύσει γρήγορα το άγχος του. Δεν μπορούσε να περιμένει να αισθανθεί ξανά "φυσιολογικός", αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν η ανυπομονησία του που συνέβαλε στο άγχος του. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα του μυαλού σας ότι μπορεί να θεραπευτεί μόνο του σας δίνει τη βάση για να χτίσετε την υπομονή σας. Χωρίς εμπιστοσύνη, απλά θα περιμένετε για λίγες μέρες και στη συνέχεια θα ανησυχείτε γιατί το άγχος σας δεν έχει φύγει. Αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τη ζωή, μπορεί να σας βοηθήσει η πίστη. Η πίστη δεν σημαίνει απαραίτητα την πίστη σε κάποια ανώτερη δύναμη αλλά κάθε πεποίθηση που σας δίνει κουράγιο, σοφία και ένστικτο χωρίς απαραίτητες αποδείξεις. Για μερικές εβδομάδες, πιστέψτε ότι δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό και ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν αν περιμένετε υπομονετικά. Μην επικεντρώνεστε στα αποτελέσματα.

Η υπομονή είναι εφόδιο για τις δυσκολίες στη ζωή μας

Διαλογισμός

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα οφέλη του διαλογισμού και η καλλιέργεια της υπομονής είναι ένα από αυτά. Όταν είστε μόνος σας με τις σκέψεις σας είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με το αργό πέρασμα του χρόνου. Για κάποιον που δεν έχει διαλογιστεί ποτέ πριν και το μυαλό του τρέχει συνεχώς, η λέξη "διαλογισμός" μπορεί να προκαλεί τρόμο. Αλλά αργά και με υπομονή μπορείτε να τα καταφέρετε. Με το διαλογισμό, καλλιεργείτε την υπομονή σας. Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να κρατάτε χρόνο. Είτε πρόκειται για 5 ή 10 λεπτά, να βάζετε πάντα χρονόμετρο. Αυτό που πρέπει να κάνετε στην αρχή είναι να μείνετε ακίνητος για όλη τη διάρκεια. Δεν είναι ακόμη σημαντικό να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, απλά καθίστε και αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν όπως θέλουν και απλά παρατηρήστε τις. Όταν λήξει ο χρόνος, σηκωθείτε και συνεχίστε τις δραστηριότητές σας. Όταν εξοικειωθείτε με το να μένετε ακίνητοι, μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και σιγά σιγά να εξοικειώνεστε περισσότερο με τη διαδικασία.

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι ο "διαλογισμός" σε καθημερινές δραστηριότητες, με τα μάτια ανοιχτά. Κάθε φορά που θα αρχίσετε να ονειρεύεστε με τα μάτια ανοιχτά, προσπαθήστε να φέρεται τη συνειδητότητα στην παρούσα στιγμή. Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά, είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Αλλά όταν οι σκέψεις παρασύρονται σε ανεπιθύμητες περιοχές προκαλούν περισσότερο πόνο από ότι χαρά, για αυτό καλό είναι να προσπαθείτε να φέρνετε τη συνειδητότητα στο εδώ και τώρα. Η παρούσα στιγμή μπορεί να μας προστατεύσει από άσκοπα βάσανα αλλά είναι και το στήριγμα της υπομονής.

Η ανυπομονησία προκαλεί άγχος

Όλοι θέλουμε να απαλλαχθούμε από το άγχος που μας ταλαιπωρεί. Ίσως να έχετε δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές από βιβλία αυτοβελτίωσης, διαφορετικά φάρμακα αλλά το άγχος και η ανησυχία είναι ακόμη εκεί. Πόσα χρόνια κάνατε υπομονή για το άγχος σας; Πόσα από αυτά τα χρόνια εμπιστευτήκατε την ικανότητα του μυαλού σας να επουλωθεί μόνο του αν υπομονετικά του δίνατε το χρόνο που χρειάζεται; Η υπομονή διαλύει την ανησυχία. Αυτό όμως δεν γίνεται γρήγορα, αλλά αργά και σταθερά, το μυαλό ηρεμεί αν του δώσετε χρόνο.

Επικεντρωθείτε σε πτυχές-κλειδιά της ζωής σας

Αν είστε ανυπόμονοι σε κάποια πτυχή της ζωής σας τότε είναι πιθανό αυτό να είναι μια συνήθεια που διεισδύει και σε άλλα κομμάτια στης ζωής σας. Μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης, δείτε τις άλλες προβληματικές πτυχές της ζωής σας και μιλήστε στον εαυτό σας, ρωτήστε πότε είχατε υπομονή και πότε όχι; Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανυπόμονοι για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, τα ραντεβού. Μπορεί τα ραντεβού να σας κάνουν να νιώθετε ανυπομονησία όταν γνωρίζετε μια γυναίκα/άνδρα που θέλετε στη ζωή σας. Αλλά μπορεί σύντομα να συνειδητοποιήσετε ότι είναι σπάνιο να συναντήσετε κάποιον για τον οποίο νιώθετε έλξη και νιώθει και αυτός το ίδιο και να είστε και οι δύο σε μια φάση της ζωής σας που θέλετε να δεσμευτείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να περιμένετε και να έχετε υπομονή ώστε με τον καιρό να έρθετε πιο κοντά με το μελλοντικό σας σύντροφο.

Η υπομονή είναι μια αρετή

Η υπομονή είναι μια αρετή που φαίνεται να χάνεται λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής στον οποίο αποζητάμε την άμεση ικανοποίηση, την γρήγορη επικοινωνία και τους γρήγορους ρυθμούς. Αλλά χωρίς υπομονή, αυξάνεται ο κίνδυνος της απογοήτευσης στη ζωή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε υπομονή ή να είμαστε συνεχώς ανήσυχοι. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το άγχος του και να καλλιεργήσει την υπομονή του.