Κάνε το Τεστ
εργαστηριο σχεσεων, ψυχοθεραπεια, ανθρωποι, επικοινωνια

Η ψυχοθεραπεία ως εργαστήριο σχέσεων

Η ψυχοθεραπεία ως εργαστήριο σχέσεων

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας και να σας απελευθερώσει από παλιά μοτίβα συμπεριφοράς. Πέρα από την αυτογνωσία και την εξέλιξη του ευατού, η ψυχοθεραπεία είναι και ένα εργαστήριο σχέσεων. Παρέχει ένα υποστηρικτικό και μη επικριτικό περιβάλλον το οποίο σας βοηθά να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα με τους άλλους. Συμβάλλει στη βελτίωση όλων των ανθρώπινων σχέσεων: των ερωτικών, των οικογενειακών, των φιλικών και των επαγγελματικών.

Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή (και όχι απλά ενός ψυχολόγου) μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα στις σχέσεις σας. Αλλά δεν είναι ανάγκη να βιώσετε μια κρίση στη σχέση σας για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Για κάποιους ανθρώπους, η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος για να αποτρέψουν τα θέματα στη σχέση τους.

Πώς η επικοινωνία επηρεάζει τις σχέσεις;

Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα στις σχέσεις μας. Σε όλες τις σχέσεις, οι λεκτικές, σωματικές ή γραπτές δεξιότητες είναι αναγκαίες για να συνδεθούμε με τους άλλους, να κατανοήσουμε τις διαφορετικές τους απόψεις και να προσφέρουμε υποστήριξη.

Καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι μπορείτε να αλλάξετε μονάχα τον εαυτό σας, όχι τους άλλους.

Οι πιο εποικοδομητικές συζητήσεις γίνονται όταν οι άνθρωποι εκφράζονται ψύχραιμα και έχουν στο μυαλό τους ένα σκοπό για τη συζήτηση. Όταν λοιπόν κάθεστε για να μιλήσετε με κάποιον, καλό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε να πάρετε από τη συζήτηση, ή τι θέλετε να καταλάβει ο άλλος.

Χρησιμοποιήστε το χρόνο εποικοδομητικά, χωρίς να κατηγορείτε τους άλλους και να κάνετε ξεκάθαρα όσα θέλετε, όπως για παράδειγμα, "Μου έχει λείψει να περνάμε χρόνο μαζί. Θα μπορούσαμε μία ή δυο φορές την εβδομάδα να βγαίνουμε μόνοι μας;". Αποφύγετε επίθετα και χαρακτηρισμούς, που δυναμιτίζουν τις συζητήσεις, όπως "είσαι αδιάφορος", "δεν νοιάζεσαι", κα.

Όταν οι άνθρωποι περιμένουν οι συζητήσεις να εξελιχθούν σε διαφωνίες, δεν νιώθουν ασφαλείς και γίνονται αμυντικοί πριν καν ξεκινήσουν την συζήτηση. Σαν αποτέλεσμα, πολλά ζευγάρια δεν μιλούν καθόλου ή επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Ο δε τρόπος που τσακώνονται τα ζευγάρια, καθορίζει και το αν τελικά θα χωρίσουν ή όχι.

Τι σημαίνει η επικοινωνία στη σχέση;

Έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με το σύντροφό σας, όσο σκληρά και αν προσπαθείτε; Η επικοινωνία στις σχέσεις είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, και η κακή επικοινωνία μπορεί να οδηγεί σε παρεξηγήσεις, διαφωνίες και συναισθηματική απόσταση. Αλλά μην απογοητεύεστε, επειδή η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας στη σχέση σας. Είτε δυσκολεύεστε να εκφράσετε τις ανάγκες σας, τα συναισθήματά σας, ή απλά θέλετε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας, η ψυχοθεραπεία παρέχει υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να αναζωογονήσετε τη σχέση σας.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι ανάγκη να επικοινωνούμε περισσότερο και καλύτερα στις σχέσεις μας ώστε να είναι υγιείς. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Η επικοινωνία στις σχέσεις, αναφέρεται στην διαδικασία ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων και πληροφοριών ανάμεσα στους συντρόφους με σεβασμό, ειλικρίνεια. Ξεπερνά την απλή λεκτική έκφραση και περιλαμβάνει την μη λεκτική επικοινωνία, την ενεργή ακρόαση και την συναισθηματική κατανόηση.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το θεμέλιο για κάθε υγιή σχέση. Καθώς ενισχύει την συναισθηματική οικειότητα, την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Περιλαμβάνει την ανοιχτή και ειλικρινή έκφραση των αναγκών. Όπως και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται και έχουν αξία.

Βέβαια, η επικοινωνία στις σχέσεις είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία. Η οποία επιτρέπει στους συντρόφους να διαχειρίζονται τις διαφωνίες, να εκφράζουν την στοργή, να μοιράζονται στόχους. Να χτίζουν μια δυνατή και ουσιαστική σύνδεση μεταξύ τους.

Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν θέματα επικοινωνίας στις σχέσεις τους;

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέματα επικοινωνίας στις σχέσεις τους εξαιτίας πολλών παραγόντων. Αρχικά, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν δεξιότητες επικοινωνίας, δεν έμαθαν πως να επικοινωνούν με υγιείς τρόπους, δεν είχαν υγιή πρότυπα για να γνωρίζουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.  Επιπλέον, οι εμπειρίες του παρελθόντος , όπως οι διαφωνίες ή τα τραύματα από προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να δημιουργούν συναισθηματικά εμπόδια. Έτσι, να υπονομεύουν την ανοιχτή επικοινωνία σε μια σχέση. Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να οδηγούν στο φόβο της απόρριψης, με αποτέλεσμα τα άτομα να διστάζουν να εκφράσουν πραγματικά τον εαυτό τους.

Επίσης, οι ανικανοποίητες ανάγκες και οι ανείπωτες προσδοκίες συμβάλλουν στα προβλήματα επικοινωνίας. Οι σύντροφοι μπορεί να δυσκολεύονται να διατυπώσουν τις επιθυμίες τους και να νιώθουν απογοήτευση όταν οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται, και αυτό να οδηγεί σε πιθανές παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια. Οι διαφορές στην κουλτούρα και στους τρόπους επικοινωνίας, μπορεί να κάνουν την επικοινωνία ακόμη πιο δύσκολη. Ειδικά αν δύο σύντροφοι έχουν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και εκλαμβάνουν διαφορετικά κάποια πράγματα.

Φυσικά, εξωτερικοί παράγοντες όπως το άγχος και η πίεση της δουλειάς, μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματική επικοινωνία. Οι σύντροφοι μπορεί να είναι επικεντρωμένοι σε άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενέργεια να φροντίσουν τη σχέση τους. Για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, είναι σημαντικό να έχει αυτογνωσία, να ακούει, και να ζητά βοήθεια όταν την έχει ανάγκη. Με υποστήριξη και προσπάθεια, τα ζευγάρια μπορούν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αρμονική σχέση που θα βασίζεται στην αποτελεσματική επικοινωνία και στην κατανόηση.

Η επικοινωνία στις σχέσεις δεν αφορά μόνο τα ζευγάρια

Η επικοινωνία στις σχέσεις δεν περιορίζεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις, εκτείνεται πολύ πέρα από αυτό, στις  οικογενειακές, στις φιλικές, και στις επαγγελματικές σχέσεις.

Αδιαμφισβήτητα, η αποτελεσματική επικοινωνία παίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση αυτών των σχέσεων. Όταν μοιραζόμαστε σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες ανοιχτά με τους άλλους αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες, να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας. Να δημιουργούμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο που θα μας νοιάζεται πραγματικά.

Είτε εκφράζουμε την αγάπη μας στα μέλη της οικογένειάς μας, είτε μιλάμε με τους συνεργάτες μας, ή είμαστε εκεί για τους φίλους μας στις δυσκολίες, η δύναμη της επικοινωνίας γεφυρώνει τα κενά και μας φέρνει πιο κοντά.

Φυσικά, η υγιής επικοινωνία σε όλες τις σχέσεις οδηγεί στην αρμονική και ικανοποιητική κοινωνική ζωή. Ενισχύει την ευεξία και τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μια σχέση;

Η ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή, είτε είναι ατομική είτε ζεύγους, μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους ανάλογα με την κατάσταση. Ωστόσο, τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, τα θέματα επικοινωνίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι κάτι πολύ σύνηθες.

Πώς μπορείτε να έχετε μια υγιή σχέση;

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε καταρχήν τον εαυτό σας, τις ανάγκες, τα θέλω σας και το μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους άλλους. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε να αντιδράτε παρορμητικά και να μην επιβαρύνετε τις σχέσεις σας.

Αν υπάρχουν θέματα από το παρελθόν που σας απασχολούν είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε, να κατανοήσετε τι συμβαίνει μέσα σας και πως το παρελθόν επηρεάζει το παρόν σας.

Οι τραυματικές εμπειρίες, ειδικά στην παιδική ηλικία, προκαλούν έντονα συναισθήματα τα οποία μπορεί να μένουν μέσα σας για χρόνια. Από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσετε αυτό, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε όλα όσα σας έχουν τραυματίσει ψυχικά.

Ψυχοθεραπεία για την βελτίωση της επικοινωνίας: Ατομική ή Ζεύγους;

Η ατομική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου. Είναι ωφέλιμη για τον κάθε άνθρωπο που έχει θέματα επικοινωνίας , δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να θέσει όρια ή να διαχειριστεί τραύματα του παρελθόντος που έχουν επηρεάσει την δεξιότητα της επικοινωνίας. Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Να ενισχύσει την αυτεπίγνωσή του και να αντιμετωπίσει κάθε προσωπικό εμπόδιο που επηρεάζει την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία στις σχέσεις.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους αφορά δύο συντρόφους, ένα ζευγάρι, που κάνουν μαζί συνεδρίες. Παρέχει ασφαλές περιβάλλον ώστε οι δύο σύντροφοι να διευθετήσουν τα θέματα επικοινωνίας, τις διαφωνίες και άλλα διαπροσωπικά θέματα. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία μέσω της ενεργούς ακρόασης, της αποφασιστικής έκφρασης και τις δεξιότητες επίλυσης των συγκρούσεων. Επίσης, επιτρέπει στους συντρόφους να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν. Έτσι, μπορούν να δουλέψουν μαζί ώστε να επικοινωνούν με υγιείς τρόπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο συνδυασμός ατομικής ψυχοθεραπείας και ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι απαραίτητος για την βελτίωση της επικοινωνίας. Για παράδειγμα, αν ο ένας σύντροφος έχει κάποια θέματα που επηρεάζουν την επικοινωνία, η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να συμπληρώνει την ψυχοθεραπεία ζεύγους. Ο ψυχοθεραπευτής παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος για την προσωπική του εξέλιξη. Και αυτό επηρεάζει θετικά την σχέση.

Ψυχική ενδυνάμωση 

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν θέματα επικοινωνίας στις σχέσεις τους. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Η επιλογή ανάμεσα στην ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ εξαρτάται από τις ανησυχίες και τους στόχους που έχει κάθε άνθρωπος. Ένας εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει συμβουλές για την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για τα θέματα που σας προβληματίζουν.