Κάνε το Τεστ
προβλήματα στις σχέσεις, προβλήματα στα ζευγάρια, αιτίες προβλημάτων στις σχέσεις, που οφείλονται τα προβλήματα στις σχέσεις, αντιμετώπιση προβλημάτων στις σχέσεις, επικοινωνία στη σχέση, χαρακτηριστικά υγιούς σχέσης

Πως να αντιμετωπίσετε τις διαφωνίες σε μια σχέση

Αντιμετώπιση διαφωνιών στη Σχέση

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στις στενές σχέσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικές όταν υπάρχουν διαφορές στις ιδέες, στις πεποιθήσεις και στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα δύο σύντροφοι.

Οι διαφωνίες και το στρες στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ένα σοβαρό θέμα. Επηρεάζουν όλες τις σχέσεις στη ζωή μας, τις οικογενειακές, τις φιλικές και τις επαγγελματικές.

Πού οφείλονται τα προβλήματα σε μια σχέση;

Εμπειρίες του παρελθόντος

Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει κάποιος παίζει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές του σχέσεις. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους είναι πιο πιθανό να χωρίζουν πιο συχνά από ότι οι άνθρωποι που οι γονείς τους έμειναν μαζί.  Η εμπειρία των διαφωνιών των γονέων στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία ή η κακοποίηση στην πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με προβλήματα στις σχέσεις αργότερα στη ζωή.

Αλλαγές στη ζωή και στρες

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή, όπως ο γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού, όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι και η συνταξιοδότηση προσθέτουν πίεση στη σχέση και το ζευγάρι αρχίζει να απομακρύνεται.

Το στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια σχέση. Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, δυσκολεύονται να είναι θετικοί ή να συγχωρούν το σύντροφό τους, πράγμα που αυξάνει την απογοήτευση στη σχέση. Τα προβλήματα στη δουλειά ή οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνουν την ένταση σε ένα ζευγάρι.

Τρόπος σκέψης

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται τον εαυτό τους, το σύντροφό τους και τη σχέση τους είναι σημαντικοί παράγοντες για μια σχέση. Τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα αρχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, να διαφωνούν και να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, έτσι βλέπουν το σύντροφό τους ως εγωιστή. Όταν κάποιος βλέπει αρνητικά τη σχέση τότε αυτό προσθέτει βάρος και τα αρνητικά καλύπτουν τα θετικά που συμβαίνουν. Αυτό το μοτίβο οδηγεί σε περισσότερες διαφωνίες και απομάκρυνση.

Συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς μπορεί να είναι σημαντικά σημάδια που να δείχνουν ότι η σχέση είναι σε κίνδυνο. Η επικοινωνία μπορεί να είναι αμυντική, επικριτική ή χωρίς σεβασμό και όλα αυτά οδηγούν τη σχέση σε κρίση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων; 

Κάθε σχέση είναι μοναδική, και οι άνθρωποι έρχονται κοντά για διαφορετικούς λόγους. Μια υγιής σχέση έχει ένα κοινό σκοπό και οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πως θέλουν να είναι η σχέση και που θέλουν να φτάσουν. Και αυτό είναι κάτι που θα μάθετε μονάχα αν συζητήσετε βαθιά και ειλικρινά με το σύντροφό σας. Φυσικά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά για όλες τις υγιείς σχέσεις.

Διατήρηση ουσιαστικής συναισθηματικής σύνδεσης

Ο καθένας κάνει τον άλλο να νιώθει ότι τον αγαπά και αυτό οδηγεί στη συναισθηματική πληρότητα. Όταν νιώθετε ερωτευμένοι, νιώθετε αποδεκτοί και εκτιμάτε το σύντροφό σας. Κάποιες σχέσεις όμως παραμένουν κολλημένες στην ειρηνική συνύπαρξη , αλλά χωρίς οι σύντροφοι να σχετίζονται συναισθηματικά. Ενώ η σχέση φαίνεται σταθερή επιφανειακά, η έλλειψη εξέλιξης και συναισθηματικής σύνδεσης απομακρύνει τους δύο συντρόφους.

Δεν φοβάστε να διαφωνήσετε

Μερικά ζευγάρια μιλούν ήρεμα για όσα προκύπτουν ενώ άλλα υψώνουν τον τόνο της φωνής όταν διαφωνούν. Το κλειδί για μια δυνατή σχέση είναι να μην φοβάστε να διαφωνήσετε. Είναι ανάγκη να νιώθετε ασφάλεια να εκφράσετε όσα νιώθετε χωρίς να φοβάστε τα αντίποινα, και να μπορείτε να λύσετε τις διαφωνίες χωρίς να ταπεινώνετε ο ένας τον άλλο.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης. Χωρίς εμπιστοσύνη, υπάρχει έλλειψη γερών θεμελίων πάνω στα οποία μπορείτε να χτίσετε συναισθηματική οικειότητα. Χωρίς εμπιστοσύνη, θα νιώθετε συνεχώς αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χτίσετε την εμπιστοσύνη σε μια σχέση, διαφορετικά η σχέση σας θα είναι ευάλωτη στο στρες.

Άλλα ενδιαφέροντα

Σε αντίθεση με τις ρομαντικές ταινίες, κανένα άτομο δεν θα καλύπτει όλες σας τις ανάγκες. Στην πραγματικότητα, όταν προσδοκάτε πολλά από το σύντροφό σας προσθέτετε πίεση στη σχέση. Για να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας είναι σημαντικό να έχετε τη δική σας ταυτότητα και εκτός σχέσης, να διατηρείτε επαφές με την οικογένεια και τους φίλους σας και να ασχολείστε με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας.

Συμπόνια

Είναι πολύ βοηθητικό να είστε πρόθυμοι να δείτε την οπτική του συντρόφου σας ή να μπείτε στη θέση του κα να τον κατανοήσετε. Η συμπόνια είναι πολύ σημαντικό συστατικό για μια μακροχρόνια σχέση.

Σεβασμός

Ο σεβασμός είναι εξίσου σημαντικός για μια σχέση. Σε μια υγιή σχέση , οι σύντροφοι συζητούν και επικοινωνούν χωρίς πικρία, κριτική ή άσχημους χαρακτηρισμούς. Σέβονται και εκτιμούν ο ένας τη γνώμη του άλλου. Όταν ο σεβασμός υπονομεύεται σε μια σχέση, τότε είναι πιο εύκολο το ζευγάρι να απομακρυνθεί.

Ειλικρινής επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία είναι κομμάτι κλειδί για κάθε σχέση. Όταν και οι δύο άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν από τη σχέση και νιώθουν άνετα να εκφράσουν τις ανάγκες τους, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, τότε ενισχύουν την εμπιστοσύνη και ενδυναμώνουν το δέσιμο μεταξύ τους.

Έρωτας και αγάπη

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο έρωτας είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Το να μείνει όμως κάποιος ερωτευμένος ή να διατηρήσει τον έρωτα απαιτεί δέσμευση και δουλειά. Αξίζει όμως την προσπάθεια. Μια υγιής, ασφαλής ρομαντική σχέση αποτελεί πηγή υποστήριξης και ευτυχίας στη ζωή, στις καλές και στις κακές στιγμές, ενδυναμώνοντας την ευεξία σας. Τα βήματα για να διατηρήσετε τον έρωτα θα σας οδηγήσουν σε μια ουσιαστική σχέση που πολλές φορές διαρκεί μια ζωή.

Ποιοτικός χρόνος

Σίγουρα έχετε κάποιες αγαπημένες αναμνήσεις από τα πρώτα ραντεβού με το σύντροφό σας. Όλα έμοιαζαν νέα και συναρπαστικά, και θέλατε να περνάτε ώρες μαζί μιλώντας ή κάνοντας καινούργια πράγματα. Όσο όμως περνά ο καιρός οι απαιτήσεις της δουλειάς, η οικογένεια και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και ο χρόνος που χρειαζόμαστε μόνοι με τον εαυτό μας κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να βρει ένα ζευγάρι χρόνο για τη σχέση.

Σε πολλά ζευγάρια η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο έχει αντικατασταθεί με μηνύματα, emails και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως αυτοί οι τρόποι επικοινωνίας επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα αλλά και την επικοινωνία. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί καθημερινά. Δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένοι είστε, για μερικά λεπτά βάλτε στην άκρη τα κινητά σας , σταματήστε να σκέφτεστε άλλα πράγματα και συγκεντρωθείτε στο σύντροφό σας.

Κάντε μαζί πράγματα που απολαμβάνετε, είτε είναι ένας περίπατος, είτε χορός είτε να πιείτε ένα καφέ μαζί το πρωί. Δοκιμάστε κάτι νέο μαζί. Το να κάνετε μαζί πράγματα μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να συνδεθείτε και να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον σας. Πάτε μια εκδρομή ή σε ένα εστιατόριο για να δοκιμάστε κάτι καινούργιο.

Διασκεδάστε μαζί. Τα ζευγάρια είναι συνήθως πιο διασκεδαστικά στα αρχικά στάδια της σχέσης τους. Αυτή η διασκεδαστική πλευρά πολλές φορές ξεχνιέται καθώς εμφανίζονται οι προκλήσεις της ζωής. Το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές, να μειώσει το στρες και να αντιμετωπίσετε τα θέματα πιο εύκολα. Σκεφτείτε διασκεδαστικούς τρόπους για να κάνετε έκπληξη στο σύντροφό σας, όπως ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια κράτηση στο αγαπημένο σας εστιατόριο για φαγητό.

Επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία είναι θεμελιώδες κομμάτι μιας υγιούς σχέσης. Όταν αλληλεπιδράτε θετικά με το σύντροφό σας, νιώθετε ασφάλεια και ευτυχία. Όταν οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν καλά, σταματούν να αλληλεπιδρούν σωστά, και σε περιόδους αλλαγών και στρες μπορεί να απομακρυνθούν. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά συνήθως χρειάζεται δουλειά για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πείτε στο σύντροφό σας τι έχετε ανάγκη, μην περιμένετε να μαντέψει

Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσετε για τις ανάγκες σας. Πολλοί από εμάς δεν σκέφτονται τι είναι σημαντικό σε μια σχέση. Και ακόμη και αν γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε, η συζήτηση για αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αν γνωρίζεστε αρκετό καιρό με το σύντροφό σας, ίσως να υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει τι σκέφτεστε και ποιες είναι οι ανάγκες σας. Όμως ο σύντροφός σας δεν διαβάζει το μυαλό σας. Μπορεί να έχει μια ιδέα , όμως είναι πιο υγιές να εκφράζετε τις ανάγκες σας άμεσα για να αποφεύγετε τη σύγχυση. Οι άνθρωποι αλλάζουν και αυτά που θέλατε πριν από πέντε χρόνια να μην ισχύουν πλέον. Αντί να αφήνετε τη δυσαρέσκεια, τις παρεξηγήσεις ή το θυμό να μεγαλώνει μέσα σας όταν κάτι δεν πάει καλά με το σύντροφό σας , καλό είναι να λέτε ακριβώς τι έχετε ανάγκη.

Ενεργή ακρόαση

Είναι καλό να μιλάτε αλλά είναι πολύ καλό και να ακούτε σε μια σχέση. Αυτό θα κάνει το σύντροφό σας να νιώθει ότι τον εκτιμάτε και τον κατανοείτε, και μπορείτε να χτίσετε μια βαθιά και δυνατή σύνδεση μεταξύ σας. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο να ακούτε ενεργά και απλά στο να ακούτε. Όταν ακούτε πραγματικά , θα ακούσετε τη διαφορά στον τόνο της φωνής του συντρόφου σας όταν σας μιλά για τα συναισθήματα του. Το να είστε καλός ακροατής δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε με το σύντροφό σας ή να αλλάζετε γνώμη. Αλλά βοηθά στο να βρείτε κοινά σημεία για να λύνετε τις διαφωνίες σας.

Γλώσσα του σώματος

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική. Περιλαμβάνει την επαφή με τα μάτια, τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος, τις χειρονομίες, το άγγιγμα. Όλα αυτά είναι τρόποι επικοινωνίας που λένε περισσότερα από τις λέξεις. Η γλώσσα του σώματος δείχνει πως ακριβώς νιώθετε. Για να λειτουργεί καλά μια σχέση είναι καλό να κατανοείτε τη γλώσσα του σώματος του συντρόφου σας. Είναι επίσης σημαντικό να είστε σίγουροι ότι η γλώσσα του σώματος ταιριάζει με όσα λέτε. Αν λέτε είμαι καλά, αλλά σφίγγετε τα δόντια σας και απομακρύνεστε, τότε το σώμα ξεκάθαρα λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν νιώθετε θετικά συναισθήματα από το σύντροφό σας, νιώθετε αγάπη και ευτυχία και όταν στέλνετε θετικά συναισθήματα, ο σύντροφός σας νιώθει το ίδιο. Αν σταματήσετε να δείχνετε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου σας , καταστρέφετε τη σύνδεση μεταξύ σας και δεν επικοινωνείτε παραγωγικά. Κάθε σχέση θέλει δέσμευση και σκληρή δουλειά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα απαιτούν επένδυση χρόνου και ενέργειας.